Vissza

Éves jelentés 2022

HEROSZ Fehérvári Állatotthon

English version

Állatotthonunk 2022-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, működésünk alatt még soha nem volt ilyen nehéz évünk, az energiaválság és az áremelkedések miatt bizony volt olyan időszaka az évnek, amikor teljesen kilátástalan volt a helyzetünk.

Azonban olyan támogató közösség vesz körül bennünket, melynek segítségével átvészeltük a tavalyi évet. Magánszemélyek és a székesfehérvári önkormányzat támogatásával sikerült a legnagyobb problémákat megoldani.

2022-ben 508 állatot fogadtunk. A 184 kutya, 288 macska mellett 36 egyéb állatot is elláttunk, ezek nagy része sün volt, de mezei és üregi nyúl, mocsári teknős és több denevér is volt közöttük. A június volt a legnehezebb hónap, akkor 110 állatot kellet a 30 nap alatt bevennünk.

A bekerülő kutyák 50 %-a 1 év alatti kölyök állat volt, az ivartalanítás hiánya miatt sokszor egész almok kerültek az utcára. A lelketlen emberek miatt szoptatós korú, magatehetetlen állatok is az utcán végezték.

A beérkező kutyáknak csak a 26 %-ában volt chip! Ez elképesztően kevés, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a chip már 2013 óta kötelező! Egyértelmű, hogy az állattartók ellenőrzése nagyon hiányzik az egész állatvédelemből.

A beérkező állatok között 12,5 %-os volt az idős, 7 év feletti állatok aránya. Ezek az állatok sokszor az egész életüket kénytelenek úgy leélni, hogy nem látja őket állatorvos, nem kapnak semmilyen ellátást. A bekerülő idős állatok aránya elsőre nem tűnik magasnak, de a kölyökállatok után rájuk költünk a legtöbbet, hiszen az esetükben már sokféle betegséggel találkozunk, náluk sokszor van szükség kiegészítő (vér, labor, röntgen, ultrahang) vizsgálatokra, melyek igen költségesek. Ezeknek az állatoknak az örökbe adása a legnehezebb – főleg mert náluk találkozunk a legtöbb viselkedési problémával is –, a tartási költségek ezért az ő esetükben is igen kiugróak. A 184 beérkező kutyából 31 a gazda által leadott állat volt, még ezeknél is csak 83 %-os volt a chipezettség aránya! Meghalt a gazda, költözés, anyagi probléma, sok oka volt a leadásnak, de minden esetben jellemző volt, hogy az állat nem volt megfelelően ellátva. Sokan a behozatal előtt pótolták a chipet, vagy épp a veszettség elleni védőoltást. A leadott kutyáknak még így is csak 51 %-a volt oltva! Ez nagyon elkeserítő. Azt látjuk, hogy az emberek nem figyelnek az állataikra, a megfelelő oltásra, egészségügyi ellátásra. Amikor pedig meg kell válni az állattól, akkor a menhelytől várják, hogy azonnal, mindent megold.

A macskák helyzete ennél is rosszabb, náluk nem kötelező a chip, az oltás, szabadon hagyják őket szaporodni. A bekerülő 288 macska 50 %-a 3 hónap alatti kölyök volt, akik már a megszületéskor sem kellettek senkinek, ezek az apró állatok fejletlen immunrendszerrel érkeztek, a férgesség, a macskanátha, bélgyulladás általános volt közöttük. Az idős állatok aránya is magas, ezek az állatok elképesztően rossz állapotban érkeztek, sok volt közöttük a súlyosan fertőzött állat, mind ivaros, így gyakorlatilag az egész környezetüket összefertőzhették. Jellemzően a macskák között kicsi a leadott állatok aránya (9 %), de az sajnos látszik, hogy az emberek nem gondolják végig mi lesz kedvencükkel, ha velük történik valami. Volt elkobzás is, a hatósági állatorvos egy lakásban 12 felnőtt állatot talált, akik egymás között szaporodtak, minden nőstény vemhes volt, illetve voltak különböző korú kölykeik. A körülmények elképesztően rosszak voltak, az állattartónak megtiltották az állatok tartását. Sem oltva, sem féregtelenítve nem volt egyik sem, és valamennyi állat ivartalanítását nekünk kellett elvégezni. Csak ez az egy elkobzás több százezer forintos kiadást jelentett, mert először meg kellett gyógyítani az állatokat, s csak utána kezdhettünk neki az oltásoknak, ivartalanításoknak. A tavalyi évben megint több macska érkezett, mint kutya! A macskapopuláció igen nagy ütemben nő, és a hatóságok semmilyen szinten nem foglalkoznak ezzel!

Minden érkező állatnál ugyanaz az állategészségügyi protokoll került alkalmazásra: az állatok karanténba kerültek, ha szükséges volt gyógykezelést kaptak, amint egészségesek voltak, megkezdtük a külső-belső parazitamentesítést, majd az oltási programot. Minden 6 hónapnál idősebb állatot ivartalanítottunk. A fiatalabb állatok örökbefogadása csak az ivartalanítási kötelezettség vállalásával volt lehetséges. Ezt minden esetben ellenőriztük is.

A 2022. januárban életbe lépett kóbor állat rendeletnek megfelelően 2022. január elsejétől már minden macskát elláttunk chippel az örökbeadás előtt. Ez jelentősen növelte kiadásainkat.

Összesen 317 állat ivartalanítását végeztük el, ebből kutya 171 (85 hím, 86 szuka), macska 182 (77 kandúr, 105 nőstény). Elvégeztünk még 43 egyéb műtétet (19 kutya, 24 macska), ezek között köldöksérv, hasfali sérv, szemgolyó eltávolítás, rejtett here, daganat eltávolítás, hüvelyelőesés is volt többek között. Több esetben szemműtétre is szükség volt, számos fogászati beavatkozást is végeztek állatorvosaink, macskáknál főleg foghúzás, kutyáknál fogkő eltávolítás. 163 kutya esetében végeztük el az egy csepp vértesztet, 12 volt pozitív, de szerencsére csak egy volt szívférges, a többieket sikeresen kezeltük bőrférgesség ellen, az egyetlen szívférges állatnak pedig Németországban találtunk megfelelő otthont.

FIV/FeLV tesztet 36 macskánál végeztünk, 5 állat volt pozitív, őket sajnos el kellett altatni, mert már súlyos tüneteik voltak.

Az örökbeadások eredményesen működtek a tavalyi évben is, rengeteg látogató megfordult az állatotthonban, és sokan figyelik honlapunkat, a facebook oldalunkat is. A covid időszakban bevezetett időpontfoglalás rendszere jól működik, így az örökbefogadási szándékkal érkezőket célzottan tudjuk fogadni, jutott idő minden vendégre, aki időpontot foglalt.

149 macska (2 került vissza az eredeti gazdához) és 180 kutya (16 került vissza az eredeti gazdához) örökbefogadása történt meg. Az egyéb állatok közül 42 gyógyítása, szabadon engedése volt sikeres, ebben a 2021. telén érkezett, és átteleltetett sünök is benne vannak.

A szervezet tevékenysége számokban

Média megjelenés: 86

Szervezett saját programok: 33

Részvétel programon: 8

Beadott pályázatok: 3+9 (3+7 nyertes, 1 nem nyert, 1 még elbírálás alatt)

Látogatók száma a telepen: 2520

Önkormányzat, rendőrség által elkobzott állat: 12

Veszettség megfigyelés: 6

Lakossági állattartási bejelentés: 23

Programok

Január

Az évet a Titkok Háza által szervezett konferencián való részvétellel indítottuk, nagyon érdekes, inspiráló előadásokat hallhattunk a Corvinus egyetem tanáraitól. Czigány Ildikó, az Állatvédelmi Központ megbízásából készített riportot Benkő Andreával, és Krepsz Gyöngyivel az állatvédelem szerepéről a mindennapjaikban. A felvételek a macskaházban zajlottak, aminek a cicák igazán örültek, hiszen közben sok simogatást kaptak.

Gyermektagozati foglalkozások zajlottak a Széna téri általános iskola két csoportjában. A téma az állatokkal való helyes bánásmód, az állatok szükségletei, és a természetvédelmi őr feladatai voltak.

Február

Győrfy Henriett kutyatréner tartott előadást az önkéntesek részére, melynek célja az volt, hogy a kijáró önkéntesek munkáját segítse a sétáltatások során, és Heni arról is beszélt, melyik kutyát lehet rehabilitálni, melyiket nem, mit kell tenni a minél sikeresebb örökbeadás érdekében.

Gyermektagozati foglalkozások zajlottak a Széna téri általános iskola két csoportjában, és a Rákóczi út óvodában. Az iskolában az állatok helyes táplálása, míg az óvodában a nyulak voltak a főszerepben.

Március

Gyermektagozati foglalkozások zajlottak a Széna téri, és a Teleki-Sziget utcai általános iskolákban. A téma az állat- és természetvédelem hazánkban és a nagyvilágban volt.

Április

Részt vettünk a Fehérvári Halünnepen, ahol Szarvas Éva önkéntes Gazsi kutyával tartott bemutatót, Krepsz Gyöngyi pedig Németh Gábor műsorvezető kérdéseire válaszolva bemutatta az állatotthon munkáját.

A Corvinus egyetem diákjai egy projektmunka keretében részt vettek egy kutyasétán, és a felelős állattartásról tartottunk nekik foglalkozást.

Gyermektagozati foglalkozások zajlottak a Széna téri, és a Teleki-Sziget utcai általános iskolákban, és a Rákóczi út óvodában. A téma mind a négy csoportban a méhek élete, a megporzás, a méhek jelentősége volt.

A Táncsics Mihály iskolában a hagyományos egészségvédelmi hét keretében tartott négy állatvédelmi előadást Krepsz Gyöngyi, zoológus, aki Kis Tittel érkezett az alsó tagozatos gyerekekhez. A program az őszi időszakban elmaradt nap pótlása volt.

Május

Gyermektagozati foglalkozások zajlottak a Széna téri, és a Teleki-Sziget utcai általános iskolákban, játékos kvízek segítségével ismételték át a gyerekek, amit a félév folyamán tanultak.

Június

Részt vettünk a Szeder utcai bölcsőde Családi Napján, ahol állatotthonunkat Kis Tit, Teki, és néhány kölyök cica mellett Fekete Szilvia önkéntes, és Krepsz Gyöngyi képviselte.

A gyermektagozat óvodai zárófoglalkozásán a gyerekek kilátogattak állatotthonunkba, ahol megismerkedtek az itt lakó állatokkal.

A Vasvári Pál általános iskola táborában résztvevő gyerekeket fogadta az állatotthonban Krepsz Gyöngyi, a gyerekek megismerték az állatotthon munkáját, és az itt élő állatok sorsát, örömmel mentek be az állatházakba.

Napközis táborunk első turnusa is lezajlott 14 gyermek részvételével. Az egy hetes táborban a gyerekek megismerkedtek az állatotthon mindennapjaival és az állatvédelem alapjaival.

Július

A Kyndryl dolgozói jártak nálunk egy önkéntes nap keretében: segítettek a nagytakarításban, festettek, füvet nyírtak, majd foglalkoztak az állatokkal, fürdetés, séta, bundaápolás volt a feladatuk.

Napközis táborunk második turnusa 15 gyermek részvételével zajlott. A gyerekek játékos feladatok, vetítéssel egybekötött előadások segítségével tanultak.

A Teljes Élet Szociális Alapítvány táborában Söréden voltunk. Kis Tit, Teki, néhány cica kísérte el Krepsz Gyöngyit, és önkéntesek segítették, hogy a tábor lakói minél jobban megismerjék az állatokat, és az állatvédelem legfőbb problémáit.

Augusztus

Napközis táborunk harmadik turnusa is lezajlott 14 gyermek részvételével. A tábor fontos része az, amikor a gyerekek az állatok között vannak, megismerkednek az egyéni sorsokkal, részt vesznek a szocializációjukban, gondozásukban.

Szeptember

Győri Valéria rendőr zászlós meghívására Krepsz Gyöngyi és Kis Tit három egymást követő állatvédelmi foglalkozást tartott Bicskén, a Vajda János Technikum rendészei számára.

Részt vettünk az önkormányzat által szervezett Civil Napon a Zichy-ligetben. Kutyáink, macskáink és Teki nagy sikert arattak, Krepsz Gyöngyi a színpadon is bemutathatta állatotthonunk tevékenységét.

Önkéntes toborzó napot szerveztünk, mely nagyon eredményes volt, a régi és az új önkéntesek együtt lefestették a kennelsor külső falát, részt vettek a takarításban és a kutyasétáltatásban. A toborzó nap meghozta eredményét, több új önkéntes csatlakozott csapatunkhoz, a Fehérvár Televízió is forgatott az eseményen.

Október

Elindult egy tréning, mely egészen december közepéig tartott, önkénteseinknek köszönhetően hat kutyánk vehetett részt rajta, minden vasárnap új és új dolgot tanulhattak az állatok Bertha Viktória kutyatréner és Németh Berill segítségével. Molly már a tréning alatt gazdára talált, és örökbefogadói hozták a képzésre. Azóta Orbit is szerető otthonban él.

Az Auchan Áruház meghívására kétnapos adománygyűjtő hétvégét szerveztünk, mely nagyon eredményes volt, kutyákat, és macskákat is vittünk az áruházba, és Tapi kutya ott a helyszínen gazdára talált. Rengeteg adományt kaptunk az áruház vásárlóitól.

Az Állatok Világnapját sok oktatási intézmény segítségével tudtuk megünnepelni. Sokan gyűjtöttek adományokat részünkre, volt aki elhozta az adományt az állatotthonba (Zámolyi óvoda), volt amelyik intézmény néhány gyermeket is küldött képviselőként, őket mindig körbevezettük, és az állatházakba is be tudtak menni (Iszkaszentgyörgyi Vackor óvoda, Comenius általános iskola, Munkácsy Mihály általános iskola). A Pákozdi óvoda adományát Kis Tit és Krepsz Gyöngyi vette át, az István király óvodában pedig minden csoportnak rövid foglalkozást is tartottak az adományok átvétele mellett. Zichyújfalu általános iskolájába is meghívást kaptunk, Teki, Kis Tit, néhány cica képviselte az állatotthont, és segítette Krepsz Gyöngyi telepvezető és Győriné Dombi Dóra önkéntes munkáját, az egész alsó tagozat részt vett a foglalkozáson.

Csapatépítés is volt a menhelyen: a Harman dolgozói jártak nálunk és megsétáltatták a csoportos kennelek lakóit.

A Vasvári Általános Iskola Családi Napján önkénteseink bemutattak kutyákat, macskákat, gabonasiklót, gekkót. A gyerekek és szülők egyaránt élvezték a foglalkozást.

Az Állatok világnapja alkalmából állatvédelmi előadásra kaptunk meghívást Oroszlányba, a Kölcsey Művelődési Központba. Radics Milán fotókiállítása után dr. Berkényi Tamással, és Krepsz Gyöngyivel beszélgetett Omáscsik Viktória. Krepsz Gyöngyi, Kis Tit és Mimi kutya 4 állatvédelmi előadást tartott Budapesten a Fazekas Mihály Gyakorló iskolában, az állatok helyes tartása, az állatok szükségletei, jogai, helyes bánásmód az állatokkal, sok témát feldolgoztak játékos formában.

A kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásai, állatvédelem a bűnmegelőzés szolgálatában címmel szakmai napot tartott az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központja. A zárt, meghívásos szakmai napra egyesületünk is meghívót kapott, dr. Berey Attila elnök urat Krepsz Gyöngyi telepvezető és Szarvas Éva önkéntes kísérte el.

A gyermektagozat aktuális foglalkozásán a Széna téren tartott foglalkozást Krepsz Gyöngyi, Kis Tit segítségével az állatok szükségletei, a kutya viselkedése, tanítása kerültek bemutatásra.

November

Számos intézmény, csoport gyűjtött adományt védenceink részére. Így november végén átvehettük két tó környéki egyesület adományát, melyet Bikárdi Gabriella hozott el állatotthonunkba.

A Criterion dolgozói nemcsak elhozták az általuk gyűjtött adományokat, de néhány kutyát meg is sétáltattak.

A Grundfos dolgozói adománygyűjtés céljából süti vásárt tartottak, és elhozták az összegyűlt 110.000 forint adományt részünkre.

Az Alba Fehérvár Kosárlabda Szakosztály 13 éves korosztályos csapatát fogadtuk egy csapatösszetartó tréningre. A srácok macskaházat takarítottak, mosogattak, majd jót játszottak az állatokkal, és részt vettek a csoportos kutyasétán is.

Az Auchan Áruház újabb meghívására e hónap végén ismét adománygyűjtő hétvégét szerveztünk, amely szintén nagyon eredményes volt.

A gyermektagozat a Széna téren ebben a hónapban is jó hangulatban zajlott, a téma ezúttal „Az állatok és a tél” volt. Krepsz Gyöngyi, zoológus arról beszélgetett a gyerekekkel, hogy mi történik ősszel, és télen a természetben, mi lesz a virágokkal, a fákkal? Az állatok milyen taktikával élik túl az élelem hiányt, a hideget? Gyöngyi azt is elmondta mivel, hogyan segíthetnek az állatoknak (téli madáretetés, rovargarázs), mit kell tennie a gazdának, hogy felkészítse kutyáját, macskáját.

A Táncsics Mihály általános iskola egészségvédelmi napján két másodikos és két negyedikes osztály részére tartott állatvédelmi foglalkozást Krepsz Gyöngyi, akit Kis Tit mellett Mimi kutya segített.

Cser-Palkovics András polgármester és az önkormányzat több képviselője mellett Óvádi Péter állatvédelmi kormánybiztos fogadta állatotthonunk dolgozóit a Kis Tanácsteremben, és emléklap illetve ajándékcsomagok átnyújtásával köszönték meg az elmúlt 30 év munkáját. A dolgozókat egyik önkéntesünk vendégül látta egy közös ebédre, ahol sokat nosztalgiáztunk az elmúlt évtizedek történéseiről, a sok állatról, aki megfordult az állatotthonban.

Látogatást tett és átvette az összegyűjtött adományokat az Ezredéves iskolában Krepsz Gyöngyi és Kis Tit. Természetesen bemutatót is tartottak az iskola diákjainak.

December

Csatlakoztunk az országos Állatvédelmi Témahéthez, melynek keretében sok oktatási intézmény szervezett gyűjtést részünkre, az adományok átadásakor lehetőség volt az alapvető állatvédelmi problémákról beszélgetni, és megmutatni az állatotthon munkáját. A Kodolányi János általános iskola és gimnázium képviselőit fogadtuk az állatotthonban. A Vasvári Pál általános iskolába pedig ellátogattunk az adományokért.

Az Állatok karácsonya lassan két évtizedes programunk lesz, a Széna téri általános iskola gyermektagozatos tagjai adtak műsort, és feldíszítették az állatok karácsonyfáját. Sok adományt gyűjtöttek, melyeket a szülők segítségével hoztak ki. Az önkormányzati képviselők nevében dr. Horváth Miklósné képviselő asszony és Lehrner Zsolt alpolgármester úr hoztak az állatok karácsonyfája alá adományokat.

A Fressnapf Állati Áruházak karácsonyi akciója keretében védenceink névre szóló ajándékokat kaphattak, leírtuk állataink kívánságát, és ezek az áruházakban található karácsonyfákra kerültek, sokan támogatták munkánkat ilyen módon is.

Csatlakoztunk a Mikulás projekthez, melyet Töpi kapitány hirdetett meg országosan, kiválasztott védenceink, Pehely cica, Barka kutya, és Treat kutya így több csomagot is kaptak a jó szándékú embereknek köszönhetően.

A Pockingi állatmenhely és a Kolwer házaspár támogatásának köszönhetően egy utánfutóval felszerelt autóra való adományt vehettünk át karácsony előtt, sok táp, konzerv, felszerelés, szerszámok, mosógép volt az adományok között.

Felújítások fejlesztések

A 2021-es Agrárminisztériumi pályázatnak köszönhetően 20 év után meg tudtuk valósítani a kennelsor padozatának és falának a javítását. A javítás már nagyon esedékes volt, mert sok helyen feltöredezett a beton illetve a falak állapota is sokat romlott a 20 év alatt. A támogatás azonban nem volt elég minden kennelre. Így ezt a támogatást kiegészítette az önkormányzat, s ennek köszönhetően minden kennel padozata felújításra került. Az önkormányzat a kennelfelújításra eredetileg 5 millió forintos támogatást nyújtott, de az energiaválság miatt ezt át kellett alakítanunk, így végül 3 millió forintot fordítottunk kennel felújításra, s két millió forintot a villanyszámla kifizetésére, és az orvosi részleg fűtésének megoldására. Így a kennelek külső falára már nem jutott pénz, azonban az önkéntesek elvégezték a külső falak festését.

A hozzánk vezető bekötőút új burkolatot kapott köszönhetően az önkormányzat és Vargha Tamás országgyűlési képviselő segítségének. Önkénteseink az irodaépület cseréjét végezték el, egy pályázatnak köszönhetően kaptunk anyagot hozzá. Az iroda épületet 2001-ben adtuk át (szintén pályázati támogatásból), igencsak esedékes volt a tető javítása, mivel az épület már több helyen beázott.

Egyesületünk és Alapítványunk összesen 12 pályázatot nyújtott be, melyek közül 10 volt sikeres, 1 sikertelen, 1 pályázatnak pedig a végeredményére várunk, a befogadása, technikai elfogadása már megtörtént. Székesfehérvár MJV önkormányzatától működésre, felújításra, és programokra a Herosz FM 15520000 forint támogatást kapott, a Herosz Fehérvári Állatotthon Alapítvány pedig 2440000 forintot. Az országos pályázaton, melyet idén először a Herman Ottó intézet írt ki a Fehérvári Állatotthon 3800000 forintos támogatást nyert, melyet a 2023-as kiadásokra lehet fordítani.

A facebook oldalunkon elértük a 33000 követőt, köszönhetően az önkéntesek és dolgozók összehangolt munkájának, akik folyamatosan ellátják anyagokkal Sohonyai Editet, aki a fb oldal főszerkesztője, és folyamatosan figyeli, és elemzi a statisztikákat. Napi 4-5 megjelenésünk van, egyre több a video, és időnként élő bejelentkezésekkel hívtuk fel magunkra a figyelmet. Az oldalra érkező üzeneteket két önkéntes kezeli, így segítve a jobb kommunikációt. Nagy öröm számunkra, hogy minden felhívásunk célba ér, és követőink pénz utalással, csomag küldésével reagálnak, segítve ezáltal az állatok jobb ellátását.

A sajtó érdeklődése szerencsére nem maradt el, kiadtunk sajtóközleményeket, először a 2021-es év beszámolóját, majd a napközis tábor tájékoztatóját, a 30 éves évfordulóról egy tájékoztatót. A legnagyobb érdeklődés a polgármesteri fogadást kísérte. A Fehérvár Televízió többször forgatott állatotthonunkban, a Best FM-en, a helyi on-line felületeken pedig rendszeresen jelentek meg híranyagaink, gazdikereső állataink. A Vörösmarty Rádióban minden második vasárnap jelentkezett a gazdikereső műsor Sasvári Csillával és Krepsz Gyöngyivel. A Kossuth Rádióban Benkő Andrea állatvédelmi műsorában pedig szinte minden héten megszólalt állatotthonunk vezetője, általános és helyi témákban egyaránt.

Önkénteseink 2022-ben is elkötelezetten segítették a munkánkat. A hétvégéken a csoportos és egyedi kennelek sétájával, a különböző programokon való megjelenéssel, az online térben való megjelenést biztosító anyagok készítésével óriási szerepük van abban, hogy ezt a nehéz időszakot sikerült átvészelni.

Német támogatóink az ukrán helyzett miatt kevesebb állatot tudtak kiszállítani, de rendszeres adományaikkal támogatták az állatotthont. A Kower házaspártól év elején kaptunk egy vadonatúj műtőasztalt, mely jelentősen segíti állatorvosaink munkáját.

Hazai támogatóink közül ki kell emelni Székesfehérvár MJV Önkormányzatát, a feladat-ellátási szerződés mellett polgármester úrnak köszönhetően 4 millió forintos plusz támogatást kaptunk az állatotthon születésnapja kapcsán a működési költségekre, emelett 5 millió forintos támogatást kaptunk a kennelek felújításához, mely támogatás egy részét végül, a kialakult energiaválság miatt, a megemelkedett rezsi költségek fedezésére fordítottunk. Emellett a képviselők közül többen is támogatták munkánkat a saját keretükből.

Támogatói Társaságunk 2022-ben 890050 forint bevételt hozott a tagjainak köszönhetően, akik havi rendszeres utalással segítik munkánkat. Rendszeresen voltak virtuális örökbefogadások, az adomány láda mellett sok esetben kaptunk postai csomagban támogatást, illetve sokan támogattak bennünket a számlára történő utalással is. Az ősszel, amikor világossá vált, hogy az elszabadult gázárakat nem tudjuk kigazdálkodni, és a villanyszámlánk is igen magas lesz, akkor két magánszemély segítségével át tudtunk állni több épület esetében a klímával való fűtésre. Ez két igen jelentős támogatás volt, melyek nélkül épületek maradtak volna fűtés nélkül.

Sajnos a covid óta a pénzügyi helyzetünk egyre romlik, a tavalyi év drágulásait igen megnehezítik a munkánkat, a támogatások nem csökkentek, de a drágulások mértékét nem tudja kompenzálni.

Nagyon nehéz bármit is tervezni ilyen nehéz és teljességgel kiszámíthatatlan helyzetben. A háború nem ért véget, és ez rányomja bélyegét az árakra, az energiaválság egyre mélyül. Civil szervezetként semmilyen kedvezményt nem kapunk, az energiaárakat piaci áron kell fizetnünk, a támogatóinkat ugyanúgy érinti ez a helyzet, így nem lehet tudni, hogy a bevételeink, melyek legnagyobb részt adományokból származnak, mennyire tudják követni az inflációt az iszonyatos drágulást. Jelen helyzetben az egyetlen, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk átvészelni a nehézségeket, amennyire lehet takarékosan gazdálkodunk, de az állatok ellátása nem szenvedhet csorbát.

Az idei évet nem látjuk, anyagi tartalékaink kimerültek, sok fog azon múlni, hogy az önkormányzat a feladat-ellátási szerződés keretében milyen támogatást fog nyújtani. Természetesen minden pályázati lehetőséget is meg fogunk ragadni 2023-ban is, de a pályázatok eredménye sem látható előre, ez szintén nehezíti a tervezést, miközben rengeteg beteg állat érkezik, akik azonnali ellátást igényelnek.

Krepsz Gyöngyi
telepvezető, HEROSZ Fehérvári Állatotthon