Környezetvédelmi tevékenység

A Fehérvári Állatotthon környezetvédelmi programja

A környezetünk védelme a saját jövőnk védelme és biztosítása is egyben. Sajnos az elmúlt két évszázad technikai fejlődése során az emberiség nem fordított kellő figyelmet a környezet érő nagyfokú terhelésre. Az emberiség ökológiai lábnyoma hatalmasra növekedett, erőforrásainkat, nyersanyagainkat végsőkig kihasználjuk, hulladékunkkal elárasztjuk a Földet. Szerencsére a fejlettebb országokban már ráébredtek a fogyasztói társadalom és az ipar által generált problémára. A fenntartható fejlődés elmélete részletesen foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.
A HEROSZ a helyi állatvédelmi problémák megoldására létrejött közhasznú szervezet, melynek tevékenysége az ország egész területére kiterjed.

Az egyesület céljai:

Ezen alapelvek felhasználásával létrehoztuk saját programunkat, melyet működtetve és folyamatosan továbbfejlesztve kívánjuk kivenni részünket környezetünk megvédésében.
Az általunk alkalmazott lépések alapvetően két csoportba oszthatóak. Az egyik csoportba azokat a tevékenységeket sorolhatjuk melyeket a saját telephelyünk üzemeltetésében – részben példamutatásként - vezettünk be a környezeti terhelés csökkentése érdekében. A másik kategóriába azok a feladatok tartoznak, mellyekkel a lakosság és a társadalom szemléletmód változását kívánjuk elősegíteni.

A telephelyen működő projektek:

1. Szelektív hulladékgyűjtés

A Fehérvári Állatotthon üzemeltetése során a környezetet terhelő legnagyobb problémát a keletkező hulladék mennyisége jelenti. Mivel a telep nem része a lakossági hulladék elszállító rendszernek, ezért Székesfehérvár MJV Önkormányzatával kötött szerződés alapján a keletkező hulladékot konténerekkel szállítják el, heti rendszerességgel. Egy-egy ilyen fuvar költsége igen tekintélyes kiadást jelent, ezért a megoldást az elszállítandó hulladék mennyiségének csökkentésében láttuk. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, így a papír, fém, műanyag és üveg hulladékot saját kis tárolókban külön gyűjtjük. Ha a tárolók megtelnek a közeli átvevőhelyre szállítva visszajuttatjuk az újrahasznosítás körforgásába. A saját szállítási költségünk nagyságrenddel kisebb a konténeres szállítás díjánál, és éves szinten jelentősen csökkentjük a Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyben működő regionális hulladéklerakó terhelését.

2. Komposztálás

Az állatotthon területén keletkező növényi maradványokat 4 komposztálóban gyűjtjük és az állatotthon területén található növényzet ápolására fordítjuk a keletkezett komposztot.

3. Növények telepítése, fásítás

Az állatotthon talaja nem kedvez a legtöbb növénynek, mégis gondot fordítunk arra, hogy kis kerteket, zöld szigeteket alakítsunk ki, rendszeresen ültetünk fákat, bokrokat, sövényeket. A zöld növényzet a szépsége mellett a porszennyeződést is csökkenti, oxigént termel és menedéket, élelmet nyújt a vadon élő madaraknak is, hiszen az ültetésnél azt is figyelembe vesszük, hogy az adott növény télen termésével élelmet biztosítson a tollas vendégeinknek.