Rólunk

BEMUTATKOZÁS

A HEROSZ Fehérvári Állatotthon 1992 óta működik Székesfehérváron, a Takarodó út 5. szám alatt. Az elmúlt 30 évben meghaladta az 50.000-et a mentett állatok száma. A kutyák, macskák mellett egyéb társállatokat, és sérült vadon élő állatokat is mentünk. A társállatoknak az oltások, ivartalanítás után új gazdát keresünk, a vadon élő állatokat gyógyulásuk után visszahelyezzük őket természetes környezetükbe.

Székhely: 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 5.
Telefon, sms: 06 (30) 9858-309
E-mail:
fejer.megye@herosz
.hu
Honlap: http://fehervariallatotthon.hu
Adószám: 19816016-1-43
Bankszámla száma: OTP Bank 11736006-21466890-00000000

Tevékenységünk

 • Létrehoztuk és 1992-óta működtetjük székesfehérvári állatotthonunkat, ahol átmenetileg elhelyezzük és gondozzuk a gazdátlanná vált állatokat, míg új, szerető gazdára találnak.
 • Állatközvetítő szolgálatunk nyilvántartásba veszi az elveszett, talált állatokat és az új gazdira várókat.
 • Állatvédelmi tanácsadó szolgálatunk a jogszabályok adta lehetőségeken belül fellép mindenfajta állatkínzás és természetrongálás ellen, a lakosságnak tanácsadást biztosít.
 • Az ifjúság helyes szemléletformálása érdekében 1995 óta nyaranta állat- és természetvédelmi napközit szervezünk a kutyamenhelyen. A napközi keretében a gyerekek természetvédelmi- és ökológiai alapismereteket szereznek, megismerkednek az állatok ellátásával. 1997-ben a tábor keretében botanikai tanösvény létesítését kezdtük el a Sóstó Természetvédelmi területen. Hét éven keresztül szerveztünk   egy hetes sátortáborokat. Első alkalommal a Déli-Vértesben Csákberény környékét, botanikai-geológiai sajátosságát tanulmányoztuk. Ennek folytatásaként a következő évben a Váli-medencét derítettük fel. Jártunk a Velencei-hegységben, a Balaton-felvidéken, a Vértesalján. Célunk az élőlények iránti tiszteletre, környezetünkkel szembeni toleranciára nevelés. A Bakony, a Gaja-völgy világát is megismertük.
 • Évről-évre akciót hirdetünk a megunt húsvéti nyuszik elhelyezésére.
 • Környezeti nevelési munkánk során fogadunk óvodai, iskolai csoportokat az állatotthonban, szívesen tartunk előadásokat, foglalkozásokat. 2007-ben elindítottuk gyerektagozatunkat,a gyerekek minden hónapban állatvédelmi foglalkozáson vesznek részt.
 • Aktív szervezői vagyunk a különböző jeles napok alkalmából tartott városi rendezvényeknek (Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Víz Világnapja, Takarítási Világnap). Az Állatok Világnapja alkalmából egész napos, hagyományteremtő rendezvényt szervezünk az állatbarátok részére. Évente rendezői voltnk a Föld Napja alkalmából szervezett Zöld Bálnak.
 • Segítséget nyújtunk a dr. Berkényi Tamás által létesített Vadmadárkórház működéséhez, melynek célja a beteg, sérült vadon élő madarak gyógyítása, majd visszahelyezésük természetes környezetükbe.
 • 1997-2003 között negyedévente megjelentetjtük Zöldövezet című híradónkat, melyben tájékoztattuk az állatbarátokat az állatvédelem aktuális kérdéseiről, munkánkról. Szeretnénk az újságot hamvaiból felébreszteni, on-line formában.
 • Szervezetünk komoly hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Ennek elősegítése érdekében 1999-ben 3 napos Környezeti Nevelési Konferenciát tartottunk a megye pedagógusainak. A meghívott előadók elméleti képzést nyújtottak az állatvédelmi törvényről, a zoonózisokról, a tanórán kívüli környezeti nevelés lehetőségeiről, a pályázatírás fortélyairól. A délelőtti képzést vidám hangulatú terepgyakorlat követte. Konferenciánkat sikeresnek tekintjük a visszajelzések alapján. 2008-ban a gyerektagozat záró rendezvényeként egy látványos bemutatókkal egybekötött értékelő konferenciát tartottunk a környezeti nevelési munkáról, neves meghívott előadókkal.
 • Forszírozzuk városunkban a lakótelepi kutyafuttatók kialakítását és a kultúrált állattartás érdekében az ebtulajdonosok körében a kutyaürülék gyűjtő zacskók használatát.
 • Szervezetünk adott otthont 1999 októberében az Állatotthonok II. és 2001-ben az V. Országos Fórumának. Az ország 65 állat- és természetvédő civil szervezetének számos képviselője jelent meg. Fő téma a kóborállatok kérdése volt. A meghívott polgármesterek és jegyzők is véleményt alkottak a kérdésben.
 • 2005-ben megszerveztük az Állatvédő Egyesületek első Egyeztető Fórumát, amelynek célja ezen szervezetek érdekképviselete.
 • 2005-ben német és svájci adományozóink részére támogató fórumot szerveztünk, ahol a helyi önkormányzat képviselőivel is találkoztak, a fórum résztvevőivel ismertettük eddig elért eredményeinket, jövőbeni terveinket.
 • Egyik legnagyobb támogatónk a németországi Tierschutzprojekt Ungarn e.V., az ő segítségükkel és Barbara Töpfer bonni állatvédő támogatásával jelentős fejlesztéseket valósítottunk meg az Állatotthonban 2003-2006 között: macskaház átadása, egyedi kennelsor, állatorvosi egység kialakítása, kölyökkutya elkülönítő kialakítása, kölyökház.
 • A Tierschutzprojekt Ungarn e.V. segítségével működik állatorvosi részlegünk, felújításra került a karantén, melyet fűtéssel is elláttunk.
 • Német támogatóink segítségével oktató szobát, cicaóvodát adtunk át 2008-ban.
 • Önkénteseink segítségével működik honlapunk, az országos honlapon rendszeresen megjelenünk angol és német nyelven is. A Facebook közösségi portálon is jelen vagyunk.
 • Önkénteseink rendszeresen jelen vannak városi és országos rendezvényeken, konferenciákon, bemutatva szervezetünk tevékenységét.
 • 2009 óta vasárnaponként kutyaséták zajlanak az állatotthonban, melyeken rendszeresen 30-40 fő vesz részt.
 • Önkénteseink rendszeresen foglalkoznak az állatokkal, szocializációjukat, örökbe adásukat segítve.
 • 2011-2016 között a 4Tappancs-Herosz iskola segítségével az állatotthon lakóit tanítjuk, készítjük fel az új otthonban való minél jobb beilleszkedésre. 2017-től ugyanezeket a feladatokat a Dog Garden Kutyaiskolával közösen valósítjuk meg.
 • 2013-14-ben az IBM pályázatának és a német Hund und Katz Tierhilfe egyesületnek köszönhetően több épületben bevezetésre került a gáz. Az állatházaink, karanténjaink mind működnek.
 • Önkénteseinknek köszönhetően működik Ideiglenes befogadó programunk. Az állatotthon lakói kapnak így lehetőséget a szocializációra, fejlődésre, megerősödésre. Az ideiglenes befogadó addig gondozza az állatot, amíg végleges otthont nem találunk a számára.
 • Önkénteseink macskaklubot működtetnek, karbantartó csapatunk szívesen látja a barkácsoláshoz értő, ügyes kezű embereket.
 • 2013-ban létrehoztuk a Támogatói Társaságot, melynek jelenleg 14 tagja van. A Társaság működésének célja, hogy kiszámítható, állandó bevételhez juttassa az állatotthont. A tagok minden hónapban fix összeget utalnak a Társaság számlájára. A minimális támogatói összeg 500 Ft. A befolyó támogatásokból állategészségügyi programokat finanszírozunk és az aktuálisan szükséges karbantartásokat fedezzük.
 • Nagy hangsúlyt helyezünk az ivartalanításra. Kutyákat és macskákat 6 hónapos kor felett csak ivartalanítva adunk örökbe, 6 hónapos kor alatt ivartalanítás kötelezettséggel. Évente 450 felett van az elvégzett ivartalanítások száma.
 • 2016-ban a SCJ támogatásával fejlesztést hajtottunk végre az állatorvosi részlegen.
 • 2019-ben létrehoztuk a Herosz Fehérvári Állatotthon Alapítványt, annak érdekében, hogy az évtizedek alatt megváltozott jogi helyzetben hatékonyan tudja segíteni az állatotthon munkáját pályázatokkal, adománygyűjtéssel.

MUNKATÁRSAINK:

Krepsz Gyöngyi - zoológus, az állatotthon vezetője


 

Boros Betti - állatgondozó

Győrfiné Erika - állatgondozó

Gáspár Viki - állatgondozó

Nagy Zoli - állatgondozó

Kaifis Zoé - állatgondozó

Állatorvosaink

dr. Koller István

dr. Mazák Éva