Éves jelentés 2019

Tevékenységünk számokban:

255 kutyának, 173 macskának találtunk szerető, új otthont, 39 egyéb állatot mentettünk meg, és helyeztük vissza őket természetes környezetükbe (sünök, mocsári teknős, denevérek), vagy találtunk számukra új otthont (házi nyúl, tengerimalac). 467 ivartalanítást és 26 egyéb műtétet végeztünk el. Közel 1000 vakcinát, és 300-nál több chipet használtunk fel az év folyamán. Minden 6 hónapnál idősebb kutyát leszűrtünk microfiláriára, az elvégzett 213 vizsgálatból 32 állatnál találtunk bőrféreg lárvát, egy állatnál szívféreg lárvát, szerencsére kifejlett férget nem, a kezeléseket minden állat megkapta.

Az állatotthonban közel 8000 látogató fordult meg, 77 különböző programot szerveztünk, vagy voltunk résztvevői, a médiában 97 alkalommal jelentünk meg, hogy tájékoztassuk az embereket a tevékenységünkről, a felelős állattartásról, aktuális hírekről.

Német támogatóink segítségével elkészült a macska karantén teteje, és megkezdtük az egyedi kennelek bővítését. A Meta-inf Kft. támogatásának köszönhetően februárban bevezetésre került egy új állatnyilvántartó rendszer, mely átláthatóvá, könnyen kezelhetővé tette a nyilvántartást, és időt takarít meg, melyet az állatokra fordíthatunk.

Évek óta hagyományos programjaink közül idén is megrendezésre kerültek: nyuszi simogató, Fehérvár fényei, Állatok karácsonya. Ezeken a rendezvényeken nagyszámú látogató volt jelen. A sajtó pedig rendre beszámolt a különböző eseményekről.

Az Állatok karácsonya alkalmából nagyon sok adományt kaptunk cégektől, intézményektől és magánszemélyektől is, melyeket ezúton is hálásan köszönünk! Sok iskola mellett hoztak még adományokat: az Opus cégcsoport, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, az Absurd Kft, tőlük a tápadományok mellett city-light megjelenéseket is kaptunk. Az Enthroners csapata december 30-án hozta ki az általuk gyűjtött 1,5 tonna tápadományt. Decemberben megtartottuk taggyűlésünket is.

Az állatotthonban rendszeresen megrendezésre kerültek a vasárnapi séták, melyeken átlagosan 60-70 fő vesz részt, az önkéntesek irányítása mellett. Ez a programunk egyre népszerűbb a lakosság körében és nagyban hozzájárul a jó örökbe fogadási eredményekhez. A nagy létszám miatt regisztrációhoz kell kötni.

A gyermektagozat foglalkozásai január-május között és október-novemberben is havi rendszerességgel zajlottak, 152 gyerekhez jutottunk el minden hónapban. A Széna téri iskolában két csoport, a Teleki-Sziget és a Németh László iskolákban egy-egy csoportunk működik.

A gyermektagozati foglalkozások mellett jártunk a Talentum iskola Gyermeknapján, tartottunk előadásokat a Vörösmarty Mihály iskolában, a Comenius iskolában, a Tóparti Gimnáziumban, a Kodály Zoltán iskolában. A nyár folyamán minden hónapban megszerveztük az állatvédelmi napközis tábort, mely idén is népszerű volt, mintegy 60 gyermek vett rajta részt.

A Kutyaiskola tavaszi és őszi kurzusaiban sok védencünk kapott tanulási lehetőséget, ezek az állatok mára már mind gazdára találtak és jól beilleszkedtek új otthonukba.

Az állatotthonban rendszeresen fogadtunk óvodai és iskolai csoportokat, főleg a májusi és októberi időszakban, júniusban pedig több tábor résztvevői iktatták a programjukba a menhelylátogatást.

A sárszentmiklósi iskolában gyűjtést szerveztek az állatotthonunk javára, melyet el is szállítottak hozzánk. Az Állatok Világnapja alkalmából a Munkácsy, Comenius iskolák és a Tóparti Gimnázium diákjai is szerveztek gyűjtést az állatotthon lakóinak, személyesen hozták el adományaikat, és örömmel ismerkedtek az állatokkal, az állatotthon életével. A Pákozdi óvoda apróságai is sok adományt gyűjtöttek az állatotthon lakóinak és örömmel láttak bennünket az adományok átvételére.

Az Állatok Világnapján jártunk a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában, Mese cicánknál, állatvédelmi foglalkozást tartottunk óvodásoknak, délután pedig az agárdi Chernel Iskola diákjai számára tartottunk két foglalkozást. Az Arconic KFt. dolgozói által gyújtött adományok ünnepélyes átvétele a Köfém Művelődési Házban volt. A Bory-várban és a belvárosban is részt vettünk más szervezetek által létrehozott programokon és több csapatépítő tréningnek is helyet adott állatotthonunk. Jártunk a polgárdi Ápolóotthonban, sok érdekes állatot mutattunk be a lakóknak.

Minden év novemberében részt veszünk a Táncsics Iskola egészségvédelmi napján, idén is négy foglalkozást tartottunk.

Az Auchan Áruházban ismét volt két nagyon eredményes adománygyűjtésünk. A Tesco Palota Áruházban októberben indult az új kezdeményezés az adománygyűjtésre, negyedévente várnak bennünket.

Jártunk Balatonfűzfőn, ahol a felelős állattartásról tartott foglalkozást állatotthonunk vezetője, Krepsz Gyöngyi, és Hofman Viktória, kutyatréner.

Vállalati önkéntesség keretein belül az IBM csapata dolgozott nálunk több alkalommal is, a kétkezi támogatás mellett ez pénzbeli adományt is jelentett: maguk a dolgozók is gyűjtöttek tárgyi és pénzbeli adományokat részünkre, és egy pályázatnak köszönhetően, minden elvégzett önkéntes munkaóra után kaptunk pénzbeli támogatást is.

Sérült, balesetes állat főleg az év elején érkezett, több esetben volt szükség költséges műtétekre, a nyár folyamán pedig sok sérült macska érkezett.

Az idei volt az első olyan év, amikor több macskát fogadtunk, mint kutyát. A kutyák esetében a chipezésnek azért érezhető a hatása, még annak ellenére is, hogy jelentősen visszaesett a beérkező kutyák között a chipezettek aránya. Kutyák befogadásával, mentésével egyre több szervezet foglalkozik, Fehérváron és környékén szinte naponta jön létre valamilyen csoportosulás ezzel a céllal. A macskákkal viszont szinte egyedüli szervezetként foglalkozunk, ráadásul a sok etető miatt óriási a szaporulat. Az emberek nem akarják megérteni a probléma lényegét. A beérkező macskák szinte kivétel nélkül betegek, a vírusfertőzés a leggyakoribb, utána baktériumos fertőzés okoz problémákat. A féregfertőzöttség csak a harmadik helyen szerepel. Ezt támasztja alá az a vizsgálat is, melynek során minden beérkező macskából székletmintát veszünk és megtörténik a parazitológiai vizsgálatuk, a beérkező állatok 25-30 %-a fertőzött valamilyen parazitával.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelésre, szemléletformálásra. Erre nagy szükség van, ezt támasztják alá az olyan esetek, amikor éjszaka, szatyorban csempészik a menhelyre a megunt, 6 hetes! kölyökkutyákat, vagy nyitva tartási időben a bekötőút elején dobálják ki a kutyákat az autóból. Macskák esetében a 2-3 hetes korban kidobott, kukába, nylon zacskóba zárt állatok sem ritkák. Az idei évben két felháborító esetünk is volt, már nemcsak a kutyák, macskák, de egyéb állatok is veszélyeztetettek. Először három tengerimalacot raktak ki, teljes felszereléssel, a menhelyi bekötőúton, majd egy vak nyulat találtunk egy utca végén. A felelősségvállalás hiánya óriási probléma.

Az idei évben különösen sok a visszakerült állat. Az igaz, hogy a szerződésben benne van, hogy visszavesszük az állatainkat, de ezt sokan úgy értelmezik, hogy nem is kell hosszú távon gondolkodniuk, ha ráunnak, akkor visszahozhatják az állatot, nem lehet az ilyen eseteket kiszűrni. Sajnos az állatok örökbe fogadása sokszor nem egy átgondolt folyamat. Sokan nem adnak időt az állatnak a beilleszkedésre, nem tanítják meg a szabályokra, csak elvárják, mindent azonnal tudjon. Az állattartás időt és energiát igényel, nemcsak a szépségei vannak, foglalkozni is kell az állattal.

Német támogatóink, a Kolwer házaspár, a Hundehilfe Hinterland és a Hund und Katz Tierhilfe segítségével sok kutyának találtunk Németországban új otthont, havi látogatásaik alkalmával mindig hoztak részünkre felszereléseket, gyógy-készítményeket és tápokat, konzerveket. Sajnos a macskák elhelyezésében ők sem nagyon tudnak segíteni

Hazai támogatókat továbbra is nagyon nehéz találni, magához a menhelyműködtetéshez (rezsi, dolgozók bére) senki nem akar hozzájárulni. A programjaink kapcsán sok adománykérő levél megy ki, a legtöbbre még csak válasz sem érkezik, támogatás pedig szinte soha, pedig ott egy-egy konkrét célra, konkrét programra kérünk támogatást. A magánszemélyek adományai elenyészők, jelentősebb bevételünk csak akkor van, ha van örökbe fogadás, de egy-egy állat mögött sokkal több a költség, mint amit örökbefogadáskor adományként elkérhetünk.

Székesfehérvár MJV Önkormányzata hozzájárult a rezsi költségeinkhez, dr. Cser-Palkovics András polgármester úr, és a képviselő testület néhány tagja 2019-ben is támogatta munkánkat.

Az idei évben nagy gondot okozott a megfelelő munkaerő megtalálása. Az alacsony bér, és az, hogy itt tényleg dolgozni kell, sajnos nem vonzza a fiatalokat.

Média megjelenése – hol, miről

A helyi médiumok rendszeresen beszámolnak tevékenységünkről, minden hónapban jelen vagyunk a Fejér Megyei Hírlapban, a Vörösmarty Rádióban kéthetente gazdakereső műsorunk van, de emellett minden fontos eseményről beszámolnak, a Fehérvár Televízió és a Fehérvár Rádió is rendszeresen beszámol a programjainkról, tevékenységünkről. Az on-line felületeken is jelen vagyunk, a 8000.hu, a feol.hu és a székesfehérvár.hu oldalakon rendszeres a megjelenésünk. A saját honlapon 16 híranyagot jelentettünk meg. A facebook oldalunkon – melynek már több mint 8000 kedvelője van – átlagban napi két-három anyagot jelentetünk meg. A Kossuth Rádióban több alkalommal hangzott el riport az állatotthonról, állatvédelemről, a frontok hatásáról, a sünök védelméről, a napközis táborról. A Kossuth Rádióban októbertől indult egy – heti rendszerességgel megjelenő – állatvédelmi műsor, melynek állandó szakértője állatotthonunk vezetője, Krepsz Gyöngyi, így nemcsak a helyi, de a Herosz országos történéseiről is be tudunk számolni, a műsor szerkesztő vezetője Benkő Andrea. A Meta-inf Kft. támogatásának részeként elkészült egy videó (magyar ill. angol nyelven) is tevékenységünkről, melyet a cég itthon és külföldön is terjeszt. A TV2 Szép hazám Magyarország! műsora forgatott november 28-án állatotthonunkban, az adás december 15-én volt, 3 perces anyag került be rólunk, lesz még két ismétlése is.