Az örökbefogadásról

Egyesületünk számára az egyik legnagyobb segítség, ha védenceink közül fogad örökbe egyet, ezzel mentve meg két életet: akit örökbefogadott és akit a helyére fogadni tudunk.

Örökbefogadás kizárólag személyesen lehetséges, időpontfoglalással lehet bejelentkezni a facebook oldalunkon vagy a 30/9858-309-es telefonszámunkon (nem ügyeleti telefon, inkább a délutáni órákban érhető el, többször kell hívni).

A gondozásunkba került állatokat (kutya, macska, egyéb társállatok) kizárólag állatorvosi vizsgálat után, oltás, féreghajtás, 6 hónapos kor felett ivartalanítás, kutyák és macskák  esetében egyaránt chipezés után, az  örökbefogadási szerződés aláírása után adjuk új gazdához. Ellátásukat, gondozásukat kizárólag adományokból fedezzük, ezért kérjük, örökbefogadáskor Ön is támogassa állatmentő tevékenységünket! A 6 hónap alatti kölyköket ivartalanítási kötelezettséggel adjuk örökbe, melyet ellenőrzünk! Akinek gondja van az ivartalanítással, az ne egyesületünknél keresse az új családtagot!

További feltételeink: láncra nem adunk örökbe állatot, az állat nem ajándék, a leendő gazda tudtával kerülhet csak a családba, fontos, hogy az együttélő családtagok mindegyike tudjon az állat érkezéséről! Állat örökbe fogadására csak személyesen van lehetőség!

Nincs is boldogabb dolog egy állatvédő számára, amikor örökbe adja egyik védencét, de nincs is annál szomorúbb, amikor visszahozzák, mert a gazdák nem készültek fel egy új jövevény fogadására! A gondozásunkban lévő állataink közül sokakat bántalmaztak, cserbenhagytak, rengetegszer csalódniuk kellett az emberben. 

Kérjük, mielőtt örökbefogadás mellett dönt,

a következőket gondolja végig!

 • Minden állat érző élőlény, akiről élete végéig gondoskodni kell!

 • Az állatnak új környezetbe kerülve időre van szüksége a beilleszkedéshez, erre nincs recept, minden állat másképp reagál az őt ért változásokra, türelemmel és szeretettel lehet őket segíteni, hogy mind a helyet, mind az új embereket megszokják, elfogadják. Ha van otthon más társállat, akkor az összeszoktatás is külön feladat, ehhez segítséget tudunk nyújtani, ha tudunk róla.

 • Egy kölyök állat nem játékszer, akit ha meguntunk vagy felnőtt és már nem is olyan aranyos, akkor kidobhatunk!

 • Bármennyire is szeretne a gyermekünk kisállatot, a későbbiek során a szülő felelőssége, hogy gondoskodjon róla!

 • Egy új jövevény érkezéséhez az egész családnak bele kell egyeznie!

 • Egy állat befogadása nagy örömmel jár, de legalább annyi kötelezettséggel is. Minden nap gondoskodni kell számára friss ivóvízről, tápról, lakás kutya esetében, pedig legalább napi kétszeri-háromszori sétáról, hogy elvégezhesse a dolgát és levezethesse az energiáját, akár süt a nap, akár esik az eső! (a kertben élő kutyának is kell a séta, az új inger, a minél szorosabb kapcsolat a gazdával)

 • Egy kutyának nemcsak mozgás-, hanem foglalkozás igénye is van, ami azt jelenti, hogy nem elég egy nagy kertbe berakni, ahol a gazdi szerint majd kifutkározza magát, hanem bizony elfoglaltságot is igényel, legyen az tanítgatás vagy nagy séták, közös játékok. Ha ezt nem kapja meg, keres magának mást (szökés, kertásás, széttépett holmik), ami nem mindig egyezik a gazda ízlésével.

 • Egy állatot nevelni, tanítani kell, hogy kellemes társunk legyen. Ahogy a gyermekünktől sem várjuk el, hogy magától megtanuljon írni és olvasni, úgy tőlük se várjuk el, hogy kutya esetében például maguktól megtanulnak nem felugrálni vagy pórázon szépen közlekedni!

 • Az állattartás nem egy fillérbe kerül: tápok, oltások, felszerelés, betegség esetén orvosi ellátás, ami sokszor igen magas költségbe kerül. Emellett a leendő gazdi felelőssége, hogy ivartalaníttassa védencét, ezzel szabva gátat a kóbor állatok számának.

 • A nyaralás idején a gazdi dolga, hogy megoldja kedvence elhelyezését, akár úgy, hogy magával viszi, akár úgy, hogy másvalakinél elhelyezi.

 • Egy kölyökállat nevelése sok időt és sokszor nagy türelmet (néha humorérzék) kíván: szobatisztaságra szoktatás, szétrágott, széttépett holmik, harapdálás…de ne higgye senki, hogy egy menhelyről elhozott felnőtt állat kevesebb odafigyelést és időráfordítást igényel, főleg, ami a kezdeti, összeszokás idejét illeti. Legyen az, szobatisztaságra szoktatás, pórázon való közlekedés, ugrálásról lenevelés…

 • A legtöbb menhelyi felnőtt kutya, macska sérült, mert cserbenhagyták, megverték, nem foglalkoztak vele, többször visszahozták, ezért sok türelmet és kitartást igényelnek. Senki se várja tőlük, hogy rögtön problémamentesek, tökéletesek legyenek! Nekik is idő kell, míg beilleszkednek, megtanulják az új szabályokat, alkalmazkodnak az új körülményekhez!

Amennyiben a fent leírtakat mind képes biztosítani, úgy Ön készen áll egy új jövevény fogadására. Honlapunkon rengeteg a gazdára váró állat, ahol biztos megtalálja az Önnek legmegfelelőbbet, de további állatokkal találkozhat az állatotthonban. Az örökbefogadáshoz mindenképpen szükséges az élő találkozás az állattal.

Az Állatotthon nyitvatartási - látogatási ideje:

nyári időszakban (április 1-október 31.) hétfőtől vasárnapig: 14:00-16.30 között!

téli időszakban (november 1-március 31.) hétfőtől vasárnapig: 13:30-15.30 között!

Az örökbefogadás menete:

1. az állatotthonban tett látogatás során az állat kiválasztása

2. ismertetjük az állat adatait, kérjük, vegyék figyelembe, hogy sok védencünk az utcáról érkezik, előéletükről nincs információnk, csak az állatotthonban észlelt tapasztalatokról tudunk beszámolni

3. lehetőség van - kutyák esetében kis sétára, közelebbi ismerkedésre, - macskák esetében a közvetlen ismerkedésre, simogatásra

4. ha az örökbefogadás mellett döntöttek, akkor elkészítjük a szerződést, tájékoztatjuk a tartási és az állategészség-ügyi tudnivalókról

5. mellékeljük az állat oltási könyvét (a sorszámozott könyv az állat személyi igazolványa, meg kell őrizni egész életében)

6. a kutyákat, macskákat kizárólag egyedi azonosítóval (microchip) ellátva adjuk ki, a regisztrációt  állatorvosunk végzi el

7. az adomány kifizetése után az állat elszállítható, az elszállításról az új gazdának kell gondoskodnia (szállítódoboz vagy boksz, póráz+nyakörv)

Az örökbefogadás utóélete

Természetesen bármilyen kérdése van az új gazdának, szívesen válaszolunk telefonon, e-mailben vagy személyesen.

Az állatokat, tartási helyüket utólag leellenőrizzük.

Szívesen fogadunk képeket, visszajelzéseket az állat beilleszkedéséről, életéről.

Ha az állattal bármi történik, akkor kérjük a gazda visszajelzését.

A tőlünk elvitt állatokat, ha a gazda nem talált más megoldást, mindig visszafogadjuk. Ha azonban az örökbe fogadott állat a gazda hibájából kerül vissza - nem adott elég időt az állatnak a beilleszkedésre, nem tájékoztatott bennünket adott otthoni körülményekről, stb. - akkor ez a tulajdonos nem fogadhat tőlünk örökbe újabb állatot.