Vannak az állatoknak jogaik?

Vannak az állatoknak jogaik?

Erre a kérdésre kerestük a választ a Teleki-Sziget utcai iskola gyermektagozatos tanulóival. A válasz a gyerekek részéről igen, de át kellett beszélni, hogy ez mit is jelent pontosan. Számukra is érthetővé kellett tenni, hogy az állat nem jogképes, őt a gazdája képviseli, és ez azt is jelenti, hogy mindenért, amit az állat tesz a gazda a felelős.

KÉPEK

Szonja kutyánk volt a segédtanár, az ő rövid kis élete (hat hónapos mindössze) önmagában kész esettanulmány. Születése után nem sokkal utcára dobták, ez egyértelműen bűncselekmény, a baj az, hogy ezeket az elkövetőket nem lehet megtalálni.

Fontos azonban, hogy a gyerekek megtanulják, az olyan embert, aki utcára teszi, magára hagyja, elűzi az állatát, azt a társadalomnak is el kell ítélnie. Az utcáról megmentettük Szonját, rendbe hoztuk, majd hamarosan gazdához került. Sajnos gazdái nem mérték fel, hogy mivel jár egy kölyökkutya nevelése, gyermekeiket nem tanították meg arra, hogy a kutya érző lény, nem szabad neki fájdalmat okozni. Szonja visszakerült az állatotthonba, újabb gazdi - figyeltünk arran, hogy ne gyerekes család legyen - itt az volt a baj, hogy nem jött ki a macskával. A gazdik azonban mindössze két napot adtak az állatnak a beilleszkedésre, ami nyilvánvalóan nem elég senkinek sem. Ez a két gazda nem követett el törvénysértést, szabálysértést, de nem is alkalmasak állattartásra. Sajnos, ezt azonban nem fogják beismerni, így az újabb állatok tartásával, nevelésével is gondjuk lesz. Félő, hogy azok az állatok is a menhelyen fognak majd kikötni. A gyerekeknek elmeséltük a történetét, sokat tanultak belőle. Szonja azóta újra gazdis lett, és úgy tűnik megtalálta a helyét.

Vetítés és képek segítségével tekintettük át az állatok jogi helyzetét, beszélgettünk az Állatvédelmi Törvényről, az állatbántalmazásról, milyen állatvédelmi hatóságok vannak, mikor kihez lehet fordulni. Átbeszéltük, majd eljátszottuk, hogy mit kell tenni, ha nem megfelelő állattartást, vagy állatbántalmazást látunk.

Először egy bátor kisfiú kiment a teremből Szonjával, mintha ő lenne a gazdája. A teremben leraktuk a krétákat, mintha a kutya kakilt volna oda és amikor visszatértek a termbe, a gyerekek hangos pfújolással fejezték ki rosszallásukat. Majd jött a közterület felügyelő, aki figyelmeztette a "gazdit", szerencsére volt nála zacskó, feltakarított a kutya után, így büntetést nem, de figyelmeztetést kapott. A gyerekek nagy átéléssel játszották el a jelenetet.

A következő helyzetben egy gyermek állatbántalmazás tanúja volt, felnőtt segítséget hívott, aki felhívta a rendőrséget és hamarosan megérkezett a járőr. A rendőrök a nyomozás során megtalálták az elkövetőt, aki bevallotta és megbánta tettét. A bírósági jelenetet már nem játszottuk el, de átbeszéltük, hogy ott mi minden történhet.