Terápiás állatok bemutatkozása a Gyermektagozaton

A Gyermekekkel a kutyákért - Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány  kettő- és négylábú munkatársai tartották a gyermektagozati foglalkozást a Széna téri iskolában márciusban. Bara Ivetta, alapító és munkatársai nagy örömet okoztak a gyerekeknek, akik csodálattal figyelték a kutyák - Dante, Sendy és Jankó - munkáját. Senki sem akart kimaradni az egyes játékokból, melyekről az előadók elmondták, hogy sérült, beteg gyerekek fejlesztését segítik. Az egészséges gyerekek is nagyon élvezték a kutyákkal való együttműködést.

KÉPEK

Ivetta az első foglalkozáson, Kriszta a második foglalkozáson először bemutatta az Alapítvány munkáját, majd arról kérdezték a gyerekeket tudják-e, hogy mit csinál egy terápiás kutya. 

Erzsi, Dante gazdája, pedig gyakorlati bemutatót tartott a megbeszéltekről. Dante egy új-foundlandi, vagyis vizi mentő fajtájú kutya, de ma vizsgázott terápiás kutyaként dolgozik.

A feladatok között volt olyan, amikor különböző színű csipeszeket kellett Dante bundájára rakni, az Erzsi által megadott testrészre. A sérült gyerekeknek a színek, a testrészek, a jobb-bal, fent-lent irányok tanulását segíti a feladat. Nem csak fel kellett helyezni a csipeszeket, de a következő csoportnak emlékezetből el kellett mondania, hol, melyik testrészen milyen színű csipesz van.

A gyerekek nagyon élvezték azt a mozgásos feladatot, amikor Dante mozgását kellett utánozniuk. Közben persze annak is csodálattal adóztak, hogy Dante mennyire figyel és hallgat gazdájára, milyen jól viselkedik velük.

Sendy még csak tanuló kutya, így felé több türelmet kért Erzsi. Sendy tud számolni, ezt bemutatta a gyerekeknek.

Volt olyan feladat, amikor egy kis kártyát kaptak a gyerekek, rajta színes mértani alakzatok. Emlékezetből kellett az adott formára vágott jutalomfalatot kikeresniük és a megfelelő színű tálkába rakva kínálhatták meg Dantét. Itt a formák, a színek tanulása történik meg, a kutya nagyon inspirálóan hat a gyerekekre. 

Dante méreteit kihasználva volt olyan játék, amikor a hasa alatt kellett átbújniuk a gyerekeknek, közben a "Bújj, bújj zöldág" című dalt énekelték. Egy-egy rész végén Dante meghajolt. Ez nagy nevetést váltott ki a gyerekekből, főleg abból, aki épp a hasa alatt volt.

Egy másik helyzetben Dante a gyerekek lába között bújt át, majd szépen leült, sorra jöttek a gyerekek, mert senki sem akart kimaradni ebből a játékból sem.

A segítő állatok munkájáról is szó volt, a gyerekek megismerkedtek az alapfogalmakkal és azzal, hogy az állatok milyen sok területen tudják segíteni az emberek életét. 

Sendy apró termete lehetőséget adott arra, hogy a gyerekeket négykézláb felállítva végig szaladjon a hátukon. A foglalkozás végén a gyerekek a cipőt-zoknit levéve lábujjaik közé fogták a jutalomfalatot, melyet Dante elvett. A félősebb gyerekek is örömmel rakták ujjaik közé a falatot, a végén még azok a gyerekek is odajöttek, akik az elején azt mondták, hogy félnek a kutyáktól.

Sendy számára a jutalomfalat a gyerekek bal vállára került és ő onnan vette el őket.

A foglalkozások nagyon élvezetesek voltak és sok tanulsággal szolgáltak a gyerekek számára. A keddi csoport rengeteget mesélt a többieknek, akik így nagyon izgatottan ültek be a csütörtöki programra. Köszönjük az Alapítvány minden munkatársának az értékes foglalkozásokat!

A képeket Ostorházi Helga készítette, köszönjük!