Sóstó Tvt. és állatotthon a Kincsesbányai iskola színjátszókörös diákjaival

Remek napot töltöttünk el a Kincsesbányai iskola színjátszókörös diákjaival, az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, egész nap ragyogó napsütés volt, és az eső csak a program befejezése után esett, de akkor nagyon. Ez a nap jutalom volt a gyerekek számára, az  Isztiméri Német Kisebbségi Önkormányzattól. A "Kinder spielen" nevű csapat ugyanis bronzérmet nyert a tavaszi WSO gyermek színészi fesztiválon.

KÉPEK

A Sóstó természetvédelmi terület bejáratánál találkoztunk, a nyolc gyermekkel és a nevelőkkel. Megbeszéltük, hogy nem a terület teljes bejárása a cél, hanem az, hogy minél többet játszunk a gyerekekkel, miközben sokat tanulnak a természetről. A bevezető úton színeket és hangokat gyűjtöttünk, a gyerekek éles szemmel fedezték fel a gyönyörű, színes növényvilágot, az apró rovarokat (katicák, poloskák, lepkék, szitakötők) és az állatok nyomait (pocok üreg, madárfészek, kutya lábnyom). A bíbic lesről megfigyeltük a költősziget madarait, sirályok, szárcsák, récék, kócsagok mutatták meg magukat. Hallottuk a nádas élővilágának énekét.

Az első játék során a gyerekek szajkók és mókusok lettek, téli élelmiszer raktárakat hoztak létre. Megbeszéltük, hogyan készülnek a különböző állatok a télre, mi kell ahhoz, hogy az állat télen fellelje az elrejtett táplálékot.

Az Attila-rétre kiérve először szabadon játszottak, kipróbálták a pókhálót, a labirintust, majd irányított játékok következtek. Eljátszottuk a növényi magok életét, miért fontos az egyensúly, mit jelent a táplálékpiramos. Egy táplálék láncot is felépítettünk és megnéztük, hogy az emberi beavatkozás milyen káros következményekkel jár. Kéreg-lenyomatot és levél-mintát vettünk a fákról, majd verset írtunk.

A természet, a csend, megihlette a gyerekeket. Nagyszerű alkotások születtek, néhányat be is mutatunk:

Kicsi                                   Káros a dohányzás!                                                    Kincs

Imola                                   Inni fontos!                                                                 Itt

Nagy                                   Nem szemetelünk!                                                      Nincs

Csóka                                 Csendben kell lenni!                                                   Cica Sincs

Eleven gyerekek                 Enni is fontos!                                                             Erre

Sok móka                            Sajnos, kárt teszünk a természetben!                         Siessünk, gyerünk!

 

Kacsa és szender, kacsafarkú szender,

Ilyen egy szó, mely összetett.

Nincs jobb a virágnál, mondja éhesen.

Cikk-cakk, ő nem repül egyenest,

Siess gyorsan, hogy meglelhesd!

Egyet, kettőt, hármat...

Sehol sem találtam.

Bárcsak látnék egyet!

Á! Itt is van!

Nyulacska?

Az is van!

Visszafele úton megkerestük az elrejtett élelmet, megbeszéltük a tanulságokat, sokkal jobb, ha több, kisebb raktárat létesít a mókus vagy a szajkó, különben felkophat az álla. Felovastuk a verseket, majd megfelenítettük a Sóstón élő madarakat, a hangjukat utánozva, minden gyermek belebújt rövid időre egy-egy madár bőrébe.

Az utolsó játékban arra kaptunk választ, hogy mi szükségünk van a fákra, mennyi mindent kapunk tőlük és bizony egyetlen fa kivágása is súlyos következményekkel jár.

Ebéd után az utunk az állatotthonba vitt, ahol a séta, az állatházakkal, az otthon működésével való ismerkedés után a gyerekek beültek a macskák, majd a kölyökkutyák közé és felszabadultan, örömmel játszottak velük. Megismerkedtek még a többi lakóval is, péládul Tekivel, a görög teknőssel.

A gyerekek láthatóan jól érezték magukat, az állatok pedig nagyon élvezték a sok kényeztetést.

Köszönjük ezt a tartalmas, szép napot!