Ráckeresztúron jártunk látogatóban

Meghívást kaptunk Ráckeresztúrra, az általános iskolába. A gyerekek - a 3. a osztály tanulói - adományokat gyűjtöttek az állatotthon lakóinak.

Mi ezt két foglalkozással köszöntük meg. A kutya viselkedéséről tartottunk foglalkozást, majd arról beszélgettünk a gyerekekkel mit kell tenni, ha rossz állattartást, állatkínzást tapasztalnak. A segítők Mimi és Dolly voltak, akik egészen elbűvölték a gyerekeket. A többi osztály irigykedve figyelte, hogy a 3. a termében mi zajlik.

KÉPEK

Nagyon jól éreztük magunkat az érdeklődő, nyitott és állatszerető osztályban. Az adományokat ezúton is nagyon köszönjük!

A vetítéssel megerősített előadás mellett a kutyákkal élőben mutattuk meg a testbeszéd, a kommunikáció egyes lépéseit, a kutyák tanításának, nevelésének egy-egy mozzanatát, a pozitív megerősítés fontosságát. Beszélgettünk a helyes állattartás szabályairól, az állatok érző lények, nem csak fizikai szükségleteik vannak, ők is szenvednek a stressztől, a fájdalomtól, ezért úgy kell őket tartani, hogy ezeket el tudják kerülni. A túlzsúfoltság is válthat ki stresszt, a menhelyeken erre nagyon figyelni kell, a menhely befogadó képessége véges, ha túl sok állatot zsúfolnak össze, akkor azok nem érzik jól magukat. Ki is próbáltuk, hogy a zsúfoltság milyen hatással van a gyerekekre.

A gyerekek eljátszották hogyan közelítenek meg egy ismeretlen kutyát. Megbeszéltük mire kell figyelni, hogyan kell viselkedni.

Az állatok jogairól szóló részben az állatvédelmi törvényről beszélgettünk, a gazda felelősségéről, kötelezettségéről, tisztáztunk néhány fogalmat. Két szituációt eljátszottak a gyerekek. Az egyik az a gazda felelősségéről szólt, köteles az ebe után az ürüléket összeszedni, ha nem, akkor meg is büntethető.

A másik szituációban egy állatkínzás bejelentését játszották el a gyerekek, a tanító néni segítségével, hiszen az fontos, hogy az állatokkal kapcsolatban soha ne a gyerekek intézkedjenek, vagy avatkozzanak közbe, hanem mindig kérjék felnőtt segítségét.

Az osztály az előadás végén azt kérte, had látogassanak el az állatotthonba, így május 4-én újra találkozunk.

Az igazgatónőtől pedig meghívást kaptunk május 26-ra a családi napra, természetesen a kutyákkal együtt.