A Rác-bányában volt a gyermektagozat áprilisi foglalkozása

Környezeti nevelési munkánk során a gyerekekkel sokat játszunk, annak érdekében, hogy a kapott ismereteket könnyebben feldolgozzák. Áprilisban a Rác-bánya területére mentünk ki a Zentai úti iskolásokkal.

Érzékenyítő játékokkal hoztuk közelebb a gyerekekhez a természet titkait. A befelé vezető úton kaptak egy kis palettát, melyen színeket gyűjthettek, ezzel a megfigyelő készségük javult, sok apró részletre, érdekes alakzatra, növényekre, állatok nyomaira is felfigyeltek. 

Az első játék során szajkóvá és mókussá váltak a gyerekek és azt játszottuk, hogy ősz van, amikor ezek az állatok a napi táplálkozás mellett tartalékot gyűjtenek. Átbeszéltük, hogy milyen tulajdonságokra van szükség ahhoz, hogy télen az elrejtett élelmet meg is találják. A gyerekek héjas földimogyorót kaptak.

KÉPEK

Nagyon fontos, hogy a gyerekek megértsék az összefüggéseket, azt, hogy minden tettünknek következményei vannak. A "Miért van szükségünk a fákra?" játék során ezeket ismerik fel. Néhány gyermek a fákat alakította, a többiek a rajtuk élő állatokat. Majd jött az ember, aki oktalanul kivágott egy fát, az ott élő állatoknak gyorsan új élőhelyet kellett keresni, egy levegővétellel másik fát alakító társukhoz kellett futni. Így haladt tovább az ember a baltájával, közben azt is megbeszéltük, hogyan alakul át a kivágott fa környezete, amikor megszűnik az általa nyújtott árnyék, élőhely.

 

A következő játék során a madárvonulást jelenítették meg, voltak veszélyek és a többiek különböző vándromadarak, gólyák, fecskék, lettek, elindultak Afrikába és közben sok veszély leselkedett rájuk, a visszafele úton ugyanúgy. Megbeszéltük, hogy mit tehetünk a különböző évszakokban, hogy segítsük a madarakat, hogy minél sikeresebben tudjanak szaporodni.

A gyerekek nagyon élvezték azt a játékot is, amikor a magok életfeltételeit jelenítettük meg, a magok miközben a magágyba igyekeztek ki voltak téve annak a veszélynek, hogy megeszik őket a magevők. Ezt a játékot többször el kell játszani, növelve a magevők számát. Az életfeltételek mellett lehet arról beszélni, hogy a természetben semmi nem vész kárba és beszéltünk velük a táplálékpiramisról is, arról, hogy a táplálékláncban milyen fontos szerepe van a ragadozóknak.

A kifelé vezető úton még folytatták a színgyűjtést, majd visszaértünk oda, ahol elrejtették a mogyoróikat, itt derült ki, hogy ki mennyire emlékszik, mennyire tud tájékozódni. 

Élményekkel gazdagon és sok ismerettel gazdagodva tértek vissza az iskolába, ahol még másnap is arról beszélgettek, hogy az állatok mennyire ki vannak szolgáltatva az emberi szeszélyeknek.