Önkéntes nap a Herosz Állatotthonban, Székesfehérváron

A rendezvény célja az volt, hogy megmutassuk a menhelyekre kerülő állatok milyen értékeket képviselnek, odafigyeléssel, foglalkozással nagyon sok jó kihozható belőlük. Természetesen az állattartók tanácsokat kaptak, hogyan foglalkozhatnak otthon a kedvenceikkel, milyen egyszerű játékok vannak, melyekkel szorosabbá lehet tenni a kapcsolatot kedvencünkkel.
Nagyon népszerűek voltak a folyamatosan zajló programok, elsősorban a kutyasétáltatás. Minden kutya sétált, volt, aki többször is, nagyon élvezték a kutyák és a vendégek is. Ha szükséges volt, akkor az állat bundáját is kifésülték, rendbe tették a séta végén. A cicák és a kölyökkutyák is élvezték a figyelmet, mindig sokan voltak, akik velük foglalkoztak, játszottak vagy egyszerűen csak simogatták, szeretgették őket. A gyerekek a kézműves játszóházban pihenték ki a séta fáradalmait, a felnőttek pedig a könyvvásáron, bolhapiacon néztek körül közben. Annak érdekében, hogy minél több ismeretet adhassunk át, három totót is összeállítottunk a napra: macska- kutyatartással illetve általános állatismerettel kapcsolatban, minden totó kitöltői között nyereményeket sorsoltunk ki. Az állatotthon támogatására tombolaszelvényt is lehetett vásárolni, a nap végén kisorsoltuk a nyereményeket, a fődíj egy kutyás torta volt. A vadmadárkórház bemutatóját nagy érdeklődés kísérte, a látogatók megismerték az erdei és réti fülesbaglyot, a bütykös hattyút, vörös vércsét. Emerencia nevű tüneményes kutyánk nagyon élvezte a figyelmet, a kozmetikai bemutató során rajta mutatta be Lantai Nóra kutyakozmetikus, hogyan is kell egy loboncos bundát rendbe tenni, miért van szükség a szőrzet rendszeres ápolására. Hofman Viktória kutyakiképző Lizi segítségével tartott bemutatót. Lizi a menhely lakója volt, gazdája mellett nagyon sokat fejlődött, tanult. Néhány menhelyi állat bemutatása után, Csillag, a pumi keverék segítségével egyszerű játékokat mutattunk be, ezek otthon is játszhatók, különösebb eszközigényük nincs, de az állat élvezi minden percét. Ezek a játékok kutyával és macskával egyaránt játszhatók. Ha a gazda rendszeresen foglalkozik az állattal, akkor az jobban fogja tűrni az egyedüllétet is, nem fog ugatni, vagy a lakást rongálni, mert tudja, ha a gazdi hazaér, akkor pár perc az övé lesz. Rövid napi foglalkozással sok viselkedési probléma kiküszöbölhető.
Nagy öröm volt számunkra a sok látogató jelenléte, a sárkeresztesi iskola 16 tanulója is ellátogatott erre a napra az állatotthonba, a gyerekek elmondása alapján nagyon jól érezték magukat.
A nap folyamán örökbefogadás is volt, két cicánk és öt kutyánk talált új gazdára, egy kutyusnak pedig megtaláltuk az eredeti gazdáját. A kutya az M7-es autópályának az Auchan körforgó felöli részén szaladgált, szerencsére nem sérült meg, egy lelkes állatbarát hozta az állatotthonba, gazdái sírtak, amikor megtalálták és a kutyán is látszott az öröm.
Összességében nagyon eredményesnek értékeljük a napot, önkénteseink és dolgozóink megerősítést kaptak, hogy a munkát folytatni kell, mert az állattartási kultúra javulása csak a szemléletformálással fog bekövetkezni.