Olcsó kutya - és a szenvedés ami mögötte van

Három kutyánk utazott el vasárnap Németországba, hogy új életet kezdhessen, amit eddig átéltek, azt reméljük hamar elfelejtik. Különböző helyekről származnak, de sorsuk közös. Tulajdonosuknak csak a pénzcsináláshoz kellettek, tárgyak voltak, nem élőlények.

Sarah érkezett legkorábban, fiatal kora ellenére már jócskán lógtak az emlői, legalább kétszer leellették. A boxer keverék szuka kölykeit bizonyára fajtatiszta kutyaként reklámozták, holott már az anyaállat is keverék, nyomokban hordozza a fajtajegyeket. Sokan bedőlnek azonban a kölyökkutyák ígéretének. A szaporító pedig folytatja tovább a tevékenységét a pénzből, amit bezsebelt. Sarah testileg-lelkileg megtörve érkezett, hónapok alatt sikerült rendbe hozni, mire német támogatóink helyet találtak neki, addigra egy életvidám, gyönyörű kutyát tudtunk nekik adni. Ehhez sokat kellett foglalkozni vele, kutyaiskolánkban is tett egy rövid látogatást. 

Német támogatóink találtak rá Lillyre a francia bulldogra és Trudira az angol bulldogra. Mindkettejüket ellető gépnek használta a gyalázatos tulajdonosuk. Többször császározták őket, mert másképp nem tudták világra hozni a kölyköket, melyeket eladhatott a szaporítójuk. Neki jó pénzért, olyan embereknek, akik olcsó kutyát akarnak. Sajnos mindig akad ilyen. Mindkét kutya beteg, Lillynek szárazszem betegsége van és a fülei állandóan gyulladtak. Egész életében gyógykezelésre szorul. Szerencsére lelkileg sikerült a rövid idő alatt is rendbe hozni, őt valószínűleg nem bátnalmazták.

Trudinak a csontozata nem megfelelő, térd és csípőproblémái vannak. Lelkileg mind a két kutya összetörve érkezett hozzánk, Trudi volt rosszabb állapotban. Rettegett az embertől, az új dolgoktól. Teljesen össze van törve lelkileg, az ő rehabilitációja messze nem ért még véget. Biztos, hogy őt bántalmazták is, javult az állapota, és a gazdinál még fejlődni fog, de talán sosem fogja elfelejteni az átélteket.

A rossz tartás, a beltenyésztettség miatt a kölykök - melyek száma Trudi esetében kb. 18, Lilly esetében akár 60 is lehet - biztosan nem egészségesek, előbb-utóbb előjönnek a különböző betegségek rajtuk. Mit fog tenni velük az, aki olcsó kutyát akart venni? A legkisebb esély arra van, hogy hajlandó lesz több tízezer forintot költeni a gyógyításra, kezelésre. Tapasztalatunk alapján az ilyen ember utcára dobja, vagy menhelyre adja az állatot abban a pillanatban, ahogy az első problémára fény derül és kiderül, hogy költeni kellene az állatra. De az ilyen ember, azáltal, hogy megvette a szaporítótól a kutyát, hozzájárul ahhoz is, hogy az tovább folytassa tevékenységét. Nemcsak a szaporítók felelőssége, hogy sok beteg, lelkisérült, viselkedés zavaros kutya van, hanem a meggondolatlanul vásárló, "olcsó kutyát" akaró emberek is.

Ezt a három kutyát sikerült megmenteni, de a sok szenvedést, amin átmentek nem lehet meg nem történtté tenni. Sok kutya van azonban, akiről nem szerzünk tudomást, vagy akinek későn érkezik a segítség, mindez az emberi mohóság, aljasság miatt. Véget kellene vetni ennek. Természetesen mindhárom kutyát ivartalanítottuk, elláttuk az oltásokkal, megfelelő kezelésekkel, ők már nem hoznak több boldogtalan kölyköt a világra, de félünk, az eddig megszületett kölykeiknek is hasonló a sorsa. Ez az, ami mélységesen elszomorít és felháborít bennünket.