Október az állatvédelmi hónap

Októberben ünnepeljük az Állatok Világnapját, s így ez a hónap számunkra arról szól, hogy sorra járjuk az oktatási intézményeket és fogadjuk a csoportokat az állatotthonban. Állatvédelmi munkát folytatni csak úgy érdemes, ha a megelőzésre is nagy hangsúlyt helyezünk, ennek  egyik eszköze a gyeremekek nevelése, szemléletformálása, természetesen a felnőttek figyelmét is rendszeresen felhívjuk a felelős állattartás fontosságára, ennek érdekében szervezünk különböző programokat.

A Fehérvári Diáktanács 20 képviselője látogatott ki állatotthonunkba szeptember 29-én. A macskaházak és a kölyökház takarítása mellett festettek, és szocializálták néhány lakónkat. A fiatalok nem érkeztek üres kézzel: a tápadományok mellett saját készítésű fekhelyeket is hoztak a cicáknak. Köszönjük értékes segítségüket! Megbeszéltük, hogy többször kilátogatnak hozzánk a jövőben is. Kezdeményezésükről a Magyar Televízió élő bejelentkezéssel számolt be.

A Munkácsy Mihály Általános Iskolában nagyszerű programmal ünnepelték az Állatok Világnapját október 3-án. A gyerekek behozhatták házi kedvenceiket, bemutatták őket társaiknak, meséltek róluk. A 35 kutya mellett találkozhattunk csodaszép bengáli macskával, sokféle ragcsálóval, kaméleonnal, leopárd gekkókkal. Öröm volt lárni a sok állatbarát családot! A programra meghívást kapott állatotthonunk vezetője, Krepsz Gyöngyi, aki az állatotthonban lakó állatokról és az örökbe fogadás menetéről beszélt az egybe gyűlteknek. A programot a pusztaszabolcsi kutyás baráti társaság bemutatója zárta. Megmutatták négylábú barátaink csodálatos képességeit. Gratulálunk az iskola tanári karának a remek programhoz! Az iskola gyűjtést is szervezett állatotthonunk lakói javára, az adományok egy részét elszállítottuk, a többit a gyerekek és szüleik fogják kivinni az állatotthonba egy látogatás keretében. Köszönjük a sok adományt!

KÉPEK

Az Állatok Világnapját a pákozdi óvodában kezdtük. Az összegyűjtött adományok szépen elrendezve vártak bennünket, Kis Tit mindent le is ellenőrzött. Köszönjük az adományokat! Az óvodások mellet az iskola elsősei is részt vettek a programon. Krepsz Gyöngyi a felelős állattartásról beszélgetett a gyerekekkel. Megbeszélték, hogy az állatoknak mire van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Kis Tit néhány kedvenc játéka is bemutatásra került. A kutya helyes megközelítése, a megfelelő magatartás vele szemben szintén átbeszélésre került, amit aztán a gyakorlatban is kipróbálhatták a gyerekek. A kutya kommunikációja volt még a téma. A kutyák ugyan nem beszélnek, de ugatással és testbeszéddel mindent elmondanak nekünk. A kutyák és az emberek közötti hasonlóságokat és különbségeket is kielemezték a gyerekek, s megtanulták, mit jelent a kutya számára a szagok világa.

KÉPEK

Az Állatok Világnapján második állomásunk a Gárdonyi Géza Könyvtárban volt. Az Országos Könyvtári Napok keretében tartott állatvédelmi előadást Gyöngyi és Kis Tit. Mindig örömmel megyünk a könyvtárba, hiszen ott lakik egykori védencünk, Mese cica. Mese és Kis Tit ismerkedése zökkenőmentes volt. A Katica csoport megérkezése után a felelős állattartásról, az állatok viselkedéséről beszélgettünk a kicsikkel. Összehasonlítottuk a kutyákat és a macskákat. A gyerekek eljátszották hogyan ismerkedik két idegen ember, kutya, és macska. Kis Tit bemutatta mit tanult a kutyaiskolában, és melyek a kedvenc játékai. A gyerekeket Tit segítségével meg is tornáztattuk: figyelniük és követniük kellett a kutya mozgását. A program állatsimogatással zárult.

KÉPEK

Az Állatok Világnapján az agárdi Chernel István Általános iskolába is ellátogattunk. Egymás után két csoportnak, közel 80 kisdiáknak tartott állatvédelmi foglalkozást Gyöngyi, természetesen Kis Tit ide is elkísérte. A felelős állattartás (chip, kutyagumi összeszedése, ivartalanítás, stb.), az állatok szükségletei, az állatokkal való helyes bánásmód, a kutya helyes megközelítése mind-mind megbeszélésre kerültek. Kis Tit bemutatta hogyan tanulnak a kutyák, mik a kedvenc játékai. Gyöngyi beszélt a bizalom kialakításának fontosságáról, a pozitív megerősítésről. A foglalkozások simogatással zárultak, a gyerekek nehezen vettek búcsút Tittől.

KÉPEK

A Comenius Kéttannyelvű Gimnázium diákjai által összegyűjtött adományokat hozták ki képviselőik az Állatok Világnapján, október 4-én. Hálásan köszönjük az adományokat! Külön örömöt jelent számunkra Fruzsi adománya, aki saját maga által készített hasznos holmikkal lepte meg védenceinket, s kedves, igazán megható levelet mellékelt hozzá. Nagyon köszönjük Fruzsi!

Nagyszerű programmal zártuk az Állatok Világnapját. Önkéntesünk, Balogh Lizi fotókiállításának megnyitóján vettünk részt Fehérvárcsurgón, a Károlyi kastélyban. Méltó környezetben kerültek kiállításra Lizi csodálatos természetfotói, főszerepben az állatokkal. Örömmel üdvözöltük Szirom kutyát, egykori védencünket, aki Lizi mellett sokat tanult. A megnyitó után Alexis Paul és Lerner Júlia koncertje varázsolt el bennünket. Lizi fotói még tíz napok megtekinthetők!

KÉPEK

Hagyományaink szerint idén is a Fehérvár fényei - Fáklyás felvonulás a rászoruló állatokért rendezvényünkkel hívtuk fel a figyelmet az állattartók felelősségére. Sokan kiálltak mellettünk, az elszánt állatbarátok az eső ellenére is szép számmal összegyűltek a Szent István parkban. Győrfi Henriett, a Dog Garden kutyatrénere, és Krepsz Gyöngyi, állatotthonunk vezetőjének megnyitója után indult a felvonulás, sok négylábú társunk elkísért bennünket. A színház melletti téren néhány fotóval zárult a csendes demonstráció, melyen a város lakosai kinyilvánították véleményüket az állatvédelem fontossága mellett.

KÉPEK

Október 7-én folytattuk az Állatok Világnapi foglalkozásokat. A Comenius iskolában jártunk. Krepsz Gyöngyi és segédei egymás után három osztálynak (1. 2. 3.) tartottak állatvédelmi bemutatót. Gyöngyi beszélt az állatok szükségleteiről, bemutatva a kutyák felszerelési tárgyait. Mimi, Dolly, és Kis Tit segítségével a kutyák viselkedéséről tanultak a gyerekek. Az óra harmadik részében a kutyák nevelése, tanítása volt terítéken. A gyerekek örömmel gyakorolták a jutalomfalat adását, a pozitív megerősítést. Legvégül a kutyák "leellenőrizték" az összegyűjtött adományokat, melyeket ezúton is nagyon köszönünk!

KÉPEK

A Comenius Két-tannyelvű Általános Iskola gyűjtést szervezett állatotthonunk lakói javára. A negyedikesek hozták ki az összegyűlt adományokat október 9-én. Köszönjük a sok finomságot, a tisztítószereket, és a látogatást! Krepsz Gyöngyi beszélt az otthon működésének bemutatása mellett, az állatok szükségleteiről, a karantén fontosságáról. Megmutatta Tekit, a görög teknőst, leellenőrizték a chipjét, az illegális állatkereskedelem veszélyei is szóba kerültek. A séta után a gyerekek bementek az állatházakba, majd a chipleolvasót, egy chipet is megnéztek. Az örökbe fogadás és a gazdi állategészségügyi teendői is megbeszélésre kerültek.

KÉPEK

Az Állatok Világnapja alkalmából október 10-én a Németh László iskolába kaptunk meghívást. Krepsz Gyöngyi a felelős állattartásról, az állatok szükségleteiről beszélgetett a gyerekekkel. Kis Tit segítségével a kutya kommunikációját, testbeszédét is bemutatta. Az órát gyakorlati rész zárta. A kutyák nevelésébe, tanulásába nyertek bepillantást a gyerekek, gyakorolhatták a jutalomfalat adását is. Két kisgyerektől adományokat is kaptunk. Köszönjük a szíves látást. 

KÉPEK

Október 11-én a Vörösmarty Mihály Általános iskola kis elsőseihez látogatott el Gyöngyi és Kis Tit. A kutya helyes megközelítése, az állatokkal való helyes bánásmód, az állatok szükségletei kerültek megbeszélésre, természetesen játékkal tarkítva.

KÉPEK

Október 12-én önkénteseink két helyszínen - a Tesco Palota, és az Auchan Áruház - is adományokat gyűjtöttek, rengeteg tápot, konzervet, tisztítószert kaptak védenceink, és pénzbeli adomány is összegyűlt, melyet az állatok gyógykezelésére tudunk fordítani. Köszönjük a két áruháznak, hogy fogadtak bennünket, és mindenkinek köszönjük, aki adományával hozzájárult a nap sikeréhez!

KÉPEK

Október 15-én a Tóparti Gimnázium diákjai és a Munkácsy Mihály általános iskola tanulói hozták ki állatotthonunkba a társaikkal közösen összegyűjtött adományokat. Krepsz Gyöngyi körbe vezette a gyerekeket, így megismerkedhettek az állatotthon lakóival, és bepillantást nyertek az állatotthon életébe, az itt folyó munkálatokba.

Természetesen októberben a Gyermektagozat foglalkozásai is elkezdődtek, október 16-án a Széna téren két csoportban, október 22-én a Német László iskolában, és november 5-én (az őszi szünet miatt volt a csúszás) a Teleki-Sziget utcai iskolában tartott foglalkozásokat Krepsz Gyöngyi. A Németh László iskolába a kisemlősök, a másik két helyszínen az akváriumi állatok tartásával, szükségleteivel ismerkedtek a gyerekek.

Október 17-én meghívást kaptunk a Köfém Művelődési Házba, az Arcronic Kft. rendezvényére, ahol Krepsz Gyöngyi egy 15 perces vetítés során mutatta be az állatotthon és az egyesület munkáját, tevékenységét. Állatotthonunk a Heti Betevő csapata mellett kapott lehetőséget, átvehettük a cég dolgozói által gyűjtött rengeteg adományt, melyeket ezúton is nagyon köszönünk!

Október 25-én két iskolából is kaptunk felmérést a pályaorinetációs nap alkalmából. A Széna téri iskolában Krepsz Gyöngyi arról mesélt a gyerekeknek hogyan lehet valakiből zoológus, és mi a feladata egy állatotthon vezetőjének. A Kossuth Lajos általános iskola 6b. osztálya pedig az állatotthonban ismerkedett az állatvédelmi feladatokkal.

KÉPEK

Természetesen a vasárnapi kutyaséták ebben a hónapban sem maradtak el, sőt két alkalommal különleges eseménnyel is párosolt ez a programunk is. Október 20-án a velencei nevelőotthon lakói látogattak el védenceinkhez és töltöttek egy velük egy vidám délutánt.

Október 31-én pedig az Alba Fehérvár KC lányai szereztek nagy örömet állatainknak, mert a séta mellett sok-sok szeretetet és simogatást hoztak részükre.

KÉPEK