A nevelés is fontos része az állatvédelmi munkának

Örömmel fogadjuk oktatási intézmények jelentkezését, akik az állatotthonba tett látogatással szeretnék tanulóikat a felelős állattartásra nevelni. Jelentkezni, időpontot egyeztetni e-mail címünkön lehet: fejer.megye@herosz.hu

A látogatás minimum másfél óra, természetesen hosszabb időt is el lehet nálunk tölteni. Hétköznap 11.00-15.00 között kell a csoportnak megérkeznie.

A látogatás során elmondjuk, hogy miért jött létre az állatotthon, miért van szükség erre a munkára, milyen épületekben, hogyan történik az állatok elhelyezése. Körbe járjuk az állatotthont, közben felhívjuk a gyerekek figyelmét az állatvédelmi szempontokra, mesélünk nekik egy-egy állat sorsáról. A séta végén a gyerekek bemehetnek a kölyök kutyák, a kölyök cicák és a felnőtt macskák közé, játszhatnak velük, simogathatják őket.

Az állatotthon egyéb lakóit is meg tudják nézni, ha van bent éppen sün vagy denevér, teknős vagy hasonló állat. A gyerekekkel beszélgetünk az örökbe fogadásról, a gazda feladatairól, felelősségéről, az önkéntességről, minden kérdésükre választ kapnak.

Az állatotthon területén kialakítottunk egy tanösvényt, melyhez feladatlap is tartozik, lehetőség van, ennek kitöltésére is, ez esetben még egy plusz órával számoljanak a pedagógusok.

Az állatotthon megismerése a felelős állattartásra nevelés, biológia vagy környezetismeret tanulás kiegészítése, az adományozás örömének megismertetése esetén is hasznos és szemléletes kiegészítője lehet az iskolai tananyagnak.

A Vörösmarty Mihály Általános iskola Ökoiskola programjának keretén belül a 7-8. osztályosok jártak nálunk. A 80 gyermek két turnusban érkezett, az egyes állatházakba kisebb csoportokban mentek be.

KÉPEK

Sok élményt és ismeretanyagot kaptak, az állatokból áradó szeretet pedig nagyon marasztalóan hatott rájuk, a foglalkozás végén nehezen hagyták ott az állatokat.