Napközis tábor III. turnus

Augusztusban újabb 20 gyermek részére tartottuk meg a napközis tábort, mely egy hetes volt és napi rendszerességgel jöttek a gyerekek az állatotthonba. Napról-napra ismerősebb volt nekik minden, az állatokkal nagyon hamar összebarátkoztak és mindenkinek lett több kedvence. Az első napon megtanulták a legfontosabb vieslkedési szabályokat, az állatotthon működésével ismerkedtek és természetesen egymással. Ebben sokféle játék segítette őket, melyek során feloldódtak és kedden már kedves ismerősként köszöntötték egymást.

AZ ELSŐ KÉT NAP KÉPEI

Az állatotthon bejárása, az egyes épületek funkciójának megismerése alapozta meg azt, hogy jól érezték magukat. Beleláttak az állatotthon mindennapjaiba, az ott folyó szerteágazó munkába és megismerték az egyes állatok sorsát. Sokszor fejezték ki döbbenetüket a felnőttek felelőtlen viselkedésével kapcsolatban. Nap mint nap látták, hogy milyen sok ember megfordul az állatotthonban, szomorkodtak, ha új lakó érkezett és együtt örültek az új gazdával egy-egy örökbe fogadás esetén.

A Dog Garden Kutyapanzió trénerei két különböző foglalkozást tartottak számukra. Győrfi Henriett a kutya viselkedéséről beszélgetett a gyerekekkel, akik el is játszották az egyes magatartás formákat. A nevelés, a szocializáció fontossága is bevésésre került. A szeparációs szorongásról kiemelten beszélt a szakember.

Gíla Dorottya a tanítás alapelveit, a jutalomfalat adás mikéntjét és az egyes feladatok betanítását mutatta meg számukra néhány lelkes kutya segítségével. 

Az állatok között sok időt töltöttek, de közben voltak játékok, vetítések, kézműves foglalkozás keretében állatos könyvjelzőket készítettek, játékos kvízt játszottak. A sok játék során észrevétlenül is rengeteget tanultak.

Az állatotthonban a kedvtelésből tartott állatok képviselőivel találkozhattak a gyerekek és néhány vadon élő állattal is. Foglalkoztunk tehát a veszélyeztetett fajokkal, a hazai fauna képviselőivel, a vadon élő állatok védelmének alapjaival. A gazdasági haszonállatok témaköre is fontos része az állatvédelmi nevelésnek, játékkal, vetítéssel tettük ezt a témát is érthetővé számukra. 

A HÉT MÁSODIK FELÉBEN KÉSZÜLT KÉPEK

Csütörtökön is volt vendég előadó, Szűcs Antal személyében, aki az Alba Regia Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke. Az egyesület munkájáról, az állatok gondozásáról, a postagalambok tájékozódásáról beszélt a gyerekeknek, akik néhány állatot kézbe is vehettek, sőt három postagalambot elengedtek, figyelve hogyan méri be a tartózkodási helyét és hogyan veszi fel a hazafelé vezető irányt.

Az állatok között sok időt töltöttek a gyerekek, játék, simogatás mindenkinek jutott. Sokféle játékra jutott idő, különböző állatvédelmi alaphelyzeteket játszottak el a gyerekek, hogyan zajlik egy jelenet, amikor valaki kutyagumiba lép, mit lehet olyankor tenni, ha rosszul tartott állatot látnak. A játék az a nyelv, ami segíti őket a megértésben.

Különböző természeti folyamatokat is megjelenítettünk az egyes játékok során. A madarak vándorlásakor milyen veszélyek leselkednek rájuk, miért van szükségünk a fákra, mi a ragadozók szerepe egy élőhelyen, mi történik, ha kiírtjuk a csúcsragadozót, mi kell ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak - mindezeket az ismereteket érzékenyítő játékok során szerezték meg a gyerekek.

Foglalkoztunk az állatok helyes táplálásával, az emésztőrendszer működésével, felépítésével. Megnéztük milyen összefüggés van az elfogyasztott táplálék és a fogazat, az emésztőcsatorna illetve a csőr és a lábfelépítés között. 

A gyerekek is tanultak és az állatok is sokat fejlődtek az egy hét alatt, a hétfőn még bátortalan, visszahúzódó cica pénteken már szaladt eléjük, a hétfőn még remegő kutya várta a simogatást. Pénteken a pórázzal ismerkedtek gyerekek és kölyök kutyák egyaránt, fokozatosan történt az állatok szoktatása, és nagy volt az öröm, amikor kb. két óra elteltével minden kölyök boldogan sétált az udvaron.

 

Zárásként átbeszéltük hogyan tudnak a későbbiekben segíteni, majd megírták a tesztet, a jutalmak kiosztása után pedig mégegyszer bementek az állatok közé, hogy elbúcsúzzanak, mindenki azt ígérte visszajön még.