Napközis tábor II. turnus

A napközis tábor II. turnusa is nagyon jó hangulatban zajlott, a gyerekek nagyon sok új ismeretet szereztek, miközben nagyon sokat foglalkoztak az állatotthonban élő állatokkal.

KÉPEK

A hétfői eső idejére a napközis tábor résztvevői a házakba húzódva kényeztették az állatokat. A napsütés megérkezése után jártuk végig az állatotthont. A gyerekek megismerték az egyes épületek funkcióját, az állatok elhelyezésének szempontjait. A kutyák és macskák mellett megismerkedtek Szollárral, a nyúllal, Valterrel, a mocsári teknőssel, és Tekivel, a görög teknőssel is.

A keddi nap az állategészségügyi ismeretek megszerzéséről szólt a napközis táborban. Veszettség elleni védekezés, kombinált oltás, féregtelenítés, bolhátlanítás - mit jelentenek, miért van rájuk szükség, miért fontos a megelőzés. Dr. Koller István Melani segítségével mutatta meg hogyan zajlik egy állat vizsgálata. A gyerekek Melani szívverését is meghallgatták. Az állatorvos beszélt arról melyek egy beteg állat jellemzői, a gyerekek megnézték a chip beültetést. Mi az, mit jelent a regisztráció, miért van szükség a chipre - mindezt átbeszéltük. Will kutyus műtéti előkészítését és a vérvételt is megnézték. Beszéltünk az ivartalanítás fontosságáról, elmaradásának következményeiről. A levett vérmintát mikroszkóp alatt a gyerekek is megnézték. A szívférgességről, megelőzéséről is beszélgettünk. Az állatotthonban minden kutyát szűrünk. Kedden a négy mintából kettőben találtunk microfiláriát, vagyis lárvát. Ezeket a gyerekek is megnézték. Ezeket a mintákat további vizsgálatnak vetettük alá, szerencsére mindkét esetben csak bőrférgesek a kutyák, a szívférgesség kizárásra került. A gyerekek Brucet és Rajnát is megismerték, ezután a vérükben látott lárva nagyon elszomorította őket, sokkal jobban megértették, hogy milyen fontos a paraziták elleni védekezés. A nap további részében több érzékenyítő játékot játszottunk.

Szerdán meglepetés várta a gyerekeket, a gondozásunkban lévő sünöket hoztuk be nekik.

Megfigyelhették a táplálkozásukat, a játékukat, megbeszéltük, hogy milyen igényeik vannak, mit kell tenni azért, hogy a vadon élő állatok biztonságban legyenek, mit jelent a visszavadítás, a természetvédelem, az eszmei érték. Utána kozmetikai foglalkozás következett, először játszottunk, megtanulták a szőrtípusokat, melyik, milyen kezelést igényel. Utána néhány menhelylakó bundáját szépen rendbe tették. A következő program az agility-bemutató volt. Önkéntesünk Vivi, Mazsi kutyájával mutatta meg ezt a remek sportot, a gyerekek ki is próbálhatták hogyan zajlik Mazsi edzése. A nap végén természetesen a kutya- és macskakölykök kényeztetése sem maradhatott el.

A csütörtök délelőttöt Szűcs Antallal, az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnökével töltötték a gyerekek. Megismerkedtek a galambok, a nyulak, baromfifélék tartásának feltételeivel, az egyes fajtákkal, kialakulásuk történetével.

Délután kutyatrénerünk, Csinszka tartott foglalkozást, a kutya nevelése, tanítása volt a téma. A gyerekek sok gyakorlati feladatot kaptak.

Pénteken reggel hoztak néhány fecskefiókát, velük ismerkedtek a gyerekek, majd a kölyökház lakóinak pórázhoz szoktatása, sétáltatása volt a feladat. Délután megírták a heti összefoglaló tesztet, kiosztottuk az ajándékokat és jött a búcsúzkodás, hiszen a tábor véget ért.