Mesés nap a Bory-várban

A Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány a tavalyi nagysikerű kitelepülésünk után idén ismèt meghívta állatotthonunkat, hogy részt vegyen a hagyományos "Mesés várlátogatás a Bory-vàrban" elnevezésű rendezvényén. A program központi témája a cirkusz volt. Mivel idén már mi is pecsételős állomás voltunk annak, aki szerette volna teljesíteni az összes játékos kihívást fel kellett keresnie a mi kis standunkat is. Helyileg a vár előtt lévő kis téren telepedtünk le. Sajnos az árnyékos területet nem tudtuk használni, mert az ott lévő hársfák éppen akkor virágzottak és a méhek szorgalmasan gyűjtötték róluk a virágport. A véletlen csípéseket nem mertük megkockáztatni, ezért kényszerültünk ki a szobor melletti burkolt terecskére a tűző napra.

KÉPEK

3 cica és 3 kutya jött az állatotthonból és a csapatunkat erősítette a Fekete család óriási nyuszija is a gyerekek legnagyobb örömére.

A résztvevőknek kétféle feladattal készültünk. A kisebbeknek képek alapján kellett kitalálniuk, hogy milyen szükségletei vannak egy kutyának és egy macskának.

A nagyobbaknak az állatok tanításához kapcsolódó feladattal készültünk, kutyaiskolai gyakorlatokat kellett a tanulás fázisai alapján sorrendbe tenni. Segítségül minden kártyán szöveges információkat is megadtunk.

Amikor volt egy kis szünet a pecsétgyűjtők rohamában, akkor beszélgettünk az érdeklődőkkel arról is, hogy ma már nem bántjuk az állatokat, ha tanítani akarjuk őket, hanem a pozitív megerősítést használjuk. A feladat teljesítéséért természetesen megkapták a gyerekek a pecsétet és mellé ajándékként a kutya viselkedéséről szóló szórólapunkat is. Számos egyéb játékot is vittünk mèg magunkkal például "tüzes" karikàt és mókás fotókellékeket. Felállítottunk egy mini agility pályát, amin a gyerekek szívesen átugráltak, a bátrabbak még a kúszófolyosóba is bemerészkedtek.

A kutyákkal és a nyuszival a szomszédos árnyékosabb területekre húzódtak az önkéntesek, a cicákat is többször rövidebb időre vettük elő az árnyékból. Mi önkéntesek váltottuk egymást a feladatok mellett, hogy legyen egy kis szusszanásnyi idő pihenni és körbejárni a rendezvényt. A szervezők ásvànyvízzel ès pogácsával segítették elviselhetőbbé tenni a körülményeket. A hivatalos programnak 13 órakor volt vége. Az állatok visszaszállítása és az elpakolás után a Alapítvány vendégül látta a szervezőket egy tál gulyáslevesre, amit a Fehérvári Polgárok Egyesülete főzött valamint hatalmas adag fagyira, amit a Damniczky cukrászda ajánlott fel a szervezőknek támogatásként.

Évi kilenc gombócnál megállt, a Bence 12 után még bírt volna enni. Blanka is bedolgozott magába 2,5 gombócot, Gábor 6-ig jutott.