Lezajlott az állatvédelmi napközis tábor I. turnusa

Június 21-25. között zajlott az állatvédelmi napközis tábor I. turnusa, 15 általános iskolás korú gyermek részvételével. A tábort Krepsz Gyöngyi zoológus, állatotthonunk vezetője tartotta a gyermekek részére. A hétfő az ismerkedés jegyében telt. A balesetvédelmi szabályok és egymás megismerése után tettünk egy sétát az állatotthonban. Gyöngyi megmutatta a különböző épületeket, és azok funkcióit, beszélt a karanténok szerepéről és fontosságáról. A gyerekek a délután nagy részét a kölyök kutyák, a kölyök cicák és a felnőtt macskák között töltötték, és már az első napon mindenkinek lett legalább egy kedvence. A foglalkozásokon az állatok alapvető szükségleteivel és a kutya viselkedésével ismerkedtek a résztvevők.

Kedden tovább folytattuk az ismerkedést a kutyával, megtanultuk, hogyan lehet helyesen megközelíteni a kutyát, mit jelent számára a szagok világa, miért kell minden gazdának tisztában lennie azzal, hogy a kutya legfontosabb érzékszerve az orra, Megtanulták azt is a gyerekek, hogy mit jelent a falka tagjának lenni. A gyakorlatban a kölyök kutyákkal való játék segítette az ismeretek elmélyítését. A délután folyamán a macska igényeivel, háziasításának történetével és viselkedésének legfontosabb mozgatórugóival ismerkedtek, először képek és vetítés segítségével, majd a gyakorlatban. A tábor legfontosabb eleme az érzékenyítés. A gyerekek belelátnak az állatotthon életébe, látják, hogyan hoznak be állatokat, ilyenkor mindig elmeséljük, hogy az adott állat miért kerülkt be. Látják azt is, hogyan működik az örökbe fogadás, hiszen hétfőn még nagyot játszottak Ginával és Fuxóval is, kedden pedig ezek a kölykök már gazdáik körében voltak. Az állatotthon életének bemutatásakor az egyes állatok sorsával is megismerkedtek. Muska kölyök hamar a kedvencük lett, hiszen nagyon eleven, kedves személyisége van. Elmeséltük nekik az ő történetét, miként sok sorstársa történetét is. Mivel ezekkel az állatokkal a valóságban is találkoztak, látták például Báró félelmét, amikor elsétáltunk a ketrece előtt, sokkal jobban átérzik az állatok szenvedését. Bízunk abban, hogy ezek a gyerekek felnőve már felelős állattartók lesznek. 

Szerdán a helyes táplálás volt az egyik fő téma, megbeszéltük mi a húsevő, a növényevő, a mindenevő állat igénye, mi a különbség a fogazatuk, a bélrendszerük között. A gyerekek az állatotthon napi munkáját is megismerték, mennyire fontos, hogy a reggeli etetésnél nyugalom legyen az állatotthonban, az állatokat ne zavarja evés közben semmi. Ezért fontos az, hogy csak délután vagyunk nyitva, a délelőtt folyamán az állatok ellátása zajlik. A gyerekek ezt sokkal jobban megértik, mint némely felnőtt, akikben annyi tisztelet sincs, hogy betartsák az állatotthon működésének szabályait és tekintettel legyenek az ott dolgozókra, vagy az állatokra. A gyerekek azt is megértették, hogy a délutáni etetéskor el kell hagyniuk az állatházakat, hogy nyugodtan tudjanak enni az állatok, és evés után nem lehet őket emelgetni, óvatosabban kell velük bánni.

A TÁBOR KÉPEI

A csütörtök nagyon mozgalmas volt, mert két vendég előadó is érkezett. Szűcs Antal az Alba Regia Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke hozott sok állatot. A gyerekek megnézhették, kézbe vehették vagy megsimogathatták a magyar óriás nyulat és a nyúlfiakat. Megtanulták a különböző galambfajtákat megkülönböztetni (székesfehérvári bukó, pergő, postagalalamb), megismerték a tollazat felépítését, a színeket, az őshonos magyar állatfajtákat. Megtudták például, hogy a lipicai ló - mely felnőttként fehér színű - kicsinyei nem fehérnek születnek, idővel világosodik ki a szőrük. A háziasítás, az állattenyésztés rejtelmeibe is beavatta a gyerekeket Tóni bácsi. A díszbaromfi pár szépsége és különlegessége elbűvölte őket. A program végén négy postagalambot is elengedtek a gyerekek. Megfigyelhették, ahogy a madarak szárnyra kapva tesznek egy kört, majd miután tájékozódtak, elindultak haza felé, a Tóni bácsi által előre jelzett irányba.

GALAMENGEDÉS

Ezek után dr. Koller István, az állatotthon ellátó állatorvosa tartott előadást a gyerekeknek. Prücsök cica segítségével mutatta meg hogyan zajlik egy állat vizsgálata, fültisztítása. Beszélt az egészséges és beteg állat közötti különbségekről, az állatotthonban előforduló leggyakoribb betegségekről, a féregtelenítés, az oltások fontosságáról.

A délelőtt a gazdasági haszonállatok jegyében telt, így a délután folyamán a különböző hobby állatokkal és a vadon élő állatok védelmével foglalkoztunk. A görög teknősöket élőben is megcsodálták a tábor résztvevői. Krepsz Gyöngyi beszélt a nemzetközi állat- és természetvédelmi jogszabályokról, beszélt az invazív fajok által okozott problémákról, elmondta a gyerekeknek, miért gond az, ha a megunt ékszerteknősöket szabadon engedik a felelőtlen emberek.

Péntek délelőtt a természetvédelem és az állatvédelem együttműködésének fontosságáról, a védett állatokról és növényekről tanultak a gyerekek, néhány játék segítségével megismerték a kölöntét, a hétpettyes katicabogarat és sok más állatot. Egy kis rendszertan is elhangzott, de csak annak érdekében, hogy a kétéltűeket és a hüllőket meg tudják különböztetni egymástól, megismerték az eszmei érték fogalmát, a rákosréti vipera történetét.

Délben Király Belián a Kasha Ebnyírda kutyakozmetikusa tartott foglalkozást. A gyerekek nemcsak megismerték a szőr és bőrápolás egyes lépéseit, de részt is vettek Szamos kutyánk széppé varázsolásában. A loncsos bundájú puli keverék igazán helyes kislegény lett a kozmetika révén.

Kutyakozmetika Beliánnal

SZAMOS KUTYA ÉS LENYÍRT SZŐRE

Az utolsó délutánt nagyrészt az állatok között töltötték, búcsúzkodtak tőlük. Kaptak tőlünk útravalóul néhány kiadványt, és elkészült az utolsó csoportkép. A gyerekek adományokat is hoztak az állatotthon lakói részére, melyet maguk vittek be a raktárba. Köszönjük az adományokat és a részvételt!