Ismeretterjesztés, szemléletformálás

A tevőleges állatvédelem mellett sok mindennel foglalkozunk még. Fontos az állatvédelmi tanácsadó-szolgálat működtetése. Rendszeresen kapunk telefont, levelet, e-mailt állattartással, állatvédelemmel kapcsolatos témákban, együttműködünk az önkormányzatokkal, befogadjuk az elkobzott állatokat, állatvédelmi szakvéleményt adunk. Nagyon sokrétű környezeti nevelési tevékenységünk, ezek a programok az iskolákban, óvodákban illetve a menhelyen zajlanak. Mindezek mellett önkénteseink áldozatvállalásának köszönhetően sok programon veszünk részt, ahol a gazdára váró állatokkal jelenünk meg, szóróanyagainkat így közvetlenül el tudjuk juttatni a lakossághoz. E rendezvények célja tehát egyrészt az állatok bemutatása, szocializációjuk szempontjából nagyon fontos, hogy sok emberrel találkozhatnak, másrészt itt lehetőségünk van a munkánkat megmutatni, közvetlen kapcsolatokat kialakítani. Az alábbiakban ezeken a rendezvényeken készült képeket tekinthetik meg:
Tavaszindítás a Szabadművelődés házánál
A kézműves vásár és a különböző gyerekprogramok mellett volt lehetőségünk a kutyákat és munkánkat bemutatni, 2009. április 11-én.
Praktiker-nap az új áruház előtt
Az áruház rendszeres támogatónk, tápot, kerítésdrótot, egyéb hasznos anyagokat kapunk tőlük. Rendezvényeikre rendszeresen meghívást kapunk, így volt ez 2009. április 26-án is.
Királyi Vigasságok
Az István király általános iskolában működik gyerektagozatunk, havonta látogatunk el a gyerekekhez az állatokkal. Az iskolával tavaly együttműködési megállapodást kötöttünk, melyben a gyerektagozaton túl más, közös programok megvalósítását is célul tűztük ki. Az iskola, mint közösségi iskola szervezésében került megrendezésre a „Királyi Vigasságok” rendezvény, 2009. május 23-án. A helyszín az iskola és környéke volt, a kulturális és sportprogramok mellett nagyon népszerű volt az „Állatok paradicsoma” szekció. Gazdára váró kutyáinkat mutattuk be, a látogatók nagy örömmel simogatták, sétáltatták őket. Sokan fordultak hozzánk tanácsért, a panelben tartott kutyák gondozásával kapcsolatban. Bemutattuk vadmadárkórházunk kezelés alatt álló lakóit, a tengeliceket, melyek egy román buszban utaztak volna Olaszországba, szűk, zárt dobozban volt 52 madár. Az állatok nagy részét gyűrűzés után szabadon engedtük május 8-án, de a két itt bemutatott példány még kondíció javításra vár. Erdei fülesbagoly fiókák érkeztek, a fészekből kipotyogva szorulnak segítségünkre. Az egerészölyv és a gólya pedig lőtt sérüléssel kerültek be, gyógyulásuk kimenetele még kétséges, lehet, hogy a seb rendbe jön, de nem biztos, hogy a sérült szárny alkalmas lesz a szabad életre. A meghirdetett panelkutya szépségversenyre két kategóriában neveztek a tulajdonosok, a zsűri értékelte a kutyák ápoltságát, a viselkedését, azt, hogy milyen a kapcsolat kutya és gazdája között. Ezek figyelembe vételével hirdettük ki az eredményt, melyet a fiatalok között Jack nyert meg, a felnőttek között pedig Zserbó az airdale terrier. Cicka, a menhely valamikori lakója a felnőttek között 3. helyezést ért el. A kutyák és gazdáik értékes ajándékokat kaptak.