Gyerektagozat

Gyerektagozatunk 4 iskolája (Felsővárosi, István király, Munkácsy, Táncsics) második évfolyamos lett, a 2008/09-es tanévben is sok érdekes előadást hallgathattak meg a gyerekek, új előadókkal ismertettük meg őket.
Mit kell tudni a rágcsálókról?
Szabó Kriszta tengerimalacot és hosszúfülű sünt mutatott be a gyerekeknek, de szó volt mindenféle rágcsáló helyes tartásáról, táplálásáról is.
Magyar kutyafajták – hungarikumok, legyünk büszkék rájuk!
Keller János a MEOE helyi szervezetének elnöke mutatta be a kilenc fajtát, mesét arról hogyan és miért alakították ki őket, milyen genetikai értékeket hordoznak.
Városunk zöld szemmel, és amit a lepkékről tudni lehet
Banizs Károly nem csak mesélt a lepkékről, de elhozta értékes gyűjteményének néhány szép darabját is. Fényképeken mutatta be hogyan fejlődik ki az éjjeli pávaszem, ilyen felvételeket igazán ritkán láttak eddig a gyerekek. Városunkkal is ismerkedtek, azt kellett kitalálniuk, hogy hol készültek az egyes képek, melyek természeti értékeinket mutatták be. A legjobbak jutalma egy könyv volt, előadónk szép kötete, melynek címe: Székesfehérvár Zöld Arca.
A vadmadárkórház bemutatása
Dr. Berkényi Tamás beszélt többek között arról, hogyan lehet segíteni a sérült állatokon, mit kell tenni, ha valaki sérült madarat talál. A gyerekek tudományos kártyák segítségével próbálták felismerni a kivetítőn megjelenő madarakat. A legnagyobb élmény számukra, amikor élőben láthatják a vadmadárkórház aktuális betegeit, egy-egy sérült állat bemutatásával, sorsának megjelenítésével érzékenyíthetjük őket a legjobban, átélik a látott madár szenvedését, mindenkit ösztönözni fognak a madárvédelemre.
Az idei évben csatlakozott a gyerektagozat programjához a Széna téri általános iskola is. Az itteni tagjaink első évfolyamosok, a következő foglalkozásokon gyarapították ismereteiket:
Az állatvédelem alapjai
Krepsz Gyöngyi, zoológus mutatta be a HEROSZ Fejér Megyei Szervezetét, az állatotthon működését, az állat- és természetvédelem aktuális kérdéseit.
A kutyák nyelve és testbeszéde
Krepsz Gyöngyi, zoológus beszélt a kutyák viselkedéséről, a menhely néhány lakójának segítségével illusztrálta is ezeket, a gyerekek a gyakorlatban tanulták meg, hogyan kell egy idegen kutyát megközelíteni, megismerték a kutyák ugatásának igazi okait, tanácsot kaptak saját kedvenceik nevelésével kapcsolatban.
Mindennapi természetvédelem
Fenyvesi László természetvédelmi őr mutatta be munkáját, diaképek segítségével. A gyerekek ezeken a képeken láttak először búbos vöcsök fiókát vagy gólya fiókát.
Állataink helyes táplálása
Dr. Berkényi Tamás, állatorvos Menta, a boxer segítségével mesélt arról miért is fontos a helyes táplálás, miért kell a gazdának odafigyelnie kedvence étrendjére. Természetesen azt is megbeszélte a gyerekekkel, hogy nekik maguknak mire kell odafigyelniük, mit jelent az egészséges táplálkozás.
Környezetvédelem a városunkban
Dr. Radics József városunk környezetvédelmi problémáiról beszélgetett a gyerekekkel.