Föld napja - az év növényei válogatás

Az év állatai mellett szeretnénk felhívni a figyelmet az év növényeire is, hiszen sem az állatok, sem az ember nem élhetne, ha a növények nem tisztítanák számunkra a levegőt, nem termelnének oxigént és nem biztosítanának változatos táplálékot a puszta létükkel.

Az év fája a vadalma (Malus sylvestris)

Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma mára ritka fajnak számít. Régen zselét, gyümölcslét, bort és ecetet is készítettek a gyümölcséből. Virágzása egy hétig tart, április második felében, virágai a rózsaszín sokféle árnyalatát megjelenítik. A vadalma 6-10 méter magasra nő, hosszú életű fa, de a 80-100 éves példányok már matuzsálemnek számítanak. Erős illatú virágait nagyon szeretik a méhek, a darazsak, az éjjeli lepkék.

Termése szeptember-októberben érik, zöldessárga kemény húsa, fanyar íze van a 2-4 cm átmérőjű gyümölcsnek.

Magas C-vitamin tartalma miatt teát is főznek belőle, a vadgazdálkodókat is segíti, a gyümölcse, kérge jó etető anyag. Fája régen szántalpak, vonalzók, rajztáblák, meghajtóművek kiváló alapanyaga volt.

Gazdasági jelentősége is nagy, szerepe van a biodiverzitás fenntartásában, kiváló méhlegelő. A lisztharmattal, az alma mozaikvírussal, a varasodással és a faggyal szemben is teljesen ellenálló, így a nemesalma-fajok rezisztencia-nemesítésében is jelentős szerepe van.

Sok veszély fenyegeti, mivel egy helyen nem jelenik meg tömegesen, így a sokszor magányosan álló példányok beporzása nem mindig történik meg, a beltenyésztettség pedig genetikai leromláshoz vezet, az élőhelyek szűkülése, a gondatlan erdőgazdálkodás sem kedvez a fajnak.

Az év vadvirága a hóvirág (Galanthus nivalis)

A hóvirágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Földalatti raktározó szervük az 1-2 cm átmérőjű hagyma, amelyből két levél hajt ki - fajtól függően - az ősz, vagy a tél végén. A hagymából egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. Védett növény, egyetlen szál eszmei értéke 10.000 Ft. A Természetvédelmi Törvény bünteti a gyűjtését!

Az év gyógynövénye a mák (Papaver somniferum)

A gyógynövények akkor értékes részei a gyógyászatnak, ha a megfelelő célra és módon használjuk őket. A mák magas kálcium tartalma, alacsony szénhidráttartalma miatt étrendünknek is kiváló alapanyaga lehet. Ráadásul telítetlen zsírsavakban gazdag, olajának zsírsavösszetétele előnyös.

A mákból kinyert alkaloidok ugyanakkor fontos gyógyszerek hatóanyagai: görcsoldó, köhögéscsillapító gyógyszerek és a legerősebb fájdalomcsillapítók egyaránt a mák vegyületeiből készülnek. Van egy magyar vonatkozás is, amely miatt a mák lett az év gyógynövénye: hazánkban nagy hagyománya van a mákkutatásnak. Kabay János 1920-ban forradalmasította a morfin mákból való kinyerésének módját, ma is az ő módszerét használják a gyártásra.

Az év gombája a világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius)

Különféle lombfák, főleg tölgyfák tövén, tuskóján, tönkjén vagy körülötte a talajban levő gyökereken terem erdőben, erdőszélen. Csaknem mindig csoportos, néha igen sok példányból álló, nagy csoportokban is előfordul. Nyári gomba, amely esős, meleg nyári és kora őszi hónapokban olykor tömeges. Száraz időben is előjön, és soká kitart, nem öregszik el 1-2 nap alatt, de kifakul. Mérgező, hánytató hatású, de mérgezése többnyire nem súlyos. Gyakran összetévesztik a sárga rókagombával, és így nálunk igen gyakran okoz mérgezést.