Éves jelentés 2021 HEROSZ Fehérvári Állatotthon

Éves jelentés 2021

Beszámoló a HEROSZ Fehérvári Állatotthon tevékenységéről

Időszak: 2021. Január 01. - December 31.

2021-ben összesen 349 (194 kutya, 153 macska, 1 nyúl, 1 tengerimalac) állatnak találtunk új, szerető otthont, és 20 vadon élő állatot (1 denevér, 19 keleti sün) juttattunk vissza természetes élőhelyükre.

A bekerülő kutyák számában az előző évhez képest volt némi csökkenés, és sajnos az örökbe adások számában is volt csökkenés, a covid rányomta erre a bélyegét, sok leadott kutya anyagi helyzet romlása miatt érkezett, és az örökbe adások csökkenése is az anyagi nehézségek miatt van.

A tavalyi évben megint több macska érkezett, mint kutya! A macskapopuláció igen nagy ütemben nő, és a hatóságok semmilyen szinten nem foglalkoznak ezzel!

A 239 bekerülő kutyából 2 elkobzás volt, 166 talált állat, és 71 leadott. A talált állatok töredékében volt chip, és még a gazdától érkezőknél is előfordult a chip hiánya (de a gazda halála miatt a behozót nem lehetett számon kérni). A chipezés aránya 2015 óta folyamatosan csökken, erre minden évben felhívjuk a figyelmet, nincs ellenőrzés, így a tulajdonosokat nem érdekli, nagyon fontos lenne, hogy a hatóságok éljenek a jogszabályok adta lehetőségekkel, ellenőrizzék az állattartókat. Amíg ez nem történik meg, a menhelyek nagyon nehéz helyzetben lesznek.

A 349 bekerülő macskából mindösszesen 37 volt leadott, legalábbis ennyi esetben vállalta fel a tulajdonos, hogy a saját állatát hozta be, 312 macskánál azt nyilatkozták, hogy találták az állatot.

Nagyon fontos adat, és az ivartalanítás jelentőségére hívja fel a figyelmet a bekerülési kor. A bekerülő macskák 70 %-a fél év alatti, de ami még aggasztóbb, hogy a 3 hónap alatti állatok aránya igen magas volt, a teljes beérkező állomány 52 %-a! A macskapopuláció növekedése szempontjából ez igen aggasztó adat, hiszen a menhelyre kerülő állatok az utcai populációnak csak egy részét teszik ki. Az ivartalanítás hiánya miatt, az utcai macskaetetők miatt, és a felelősségvállalás hiánya miatt rengeteg macska születik évente, melyeknek egy jelentős része elpusztul, és róluk senki nem vesz tudomást. A menhelyre bekerülő, sokszor még szoptatós korú állatok felnevelése igen nagy teher, és rengeteg költség. Annak ellenére, hogy a dolgozók és önkénteseink igen önfeláldozóan ápolják ezeket az állatokat, a körükben van elhullás is. Azoknak a cicáknak pedig, akik mindezt túlélik, igen nehéz gazdát találni, sokuk a menhelyen nő fel. A nyári időszakban sajnos rendszeresen 100 felett volt a napi macskalétszám, holott sokkal kevesebb férőhelyünk van. Ebben az időszakban felnőtt macskát szinte egyet sem fogadtak örökbe.

A bekerülő kutyák 53 %-a 1 év alatti kölyök volt. A kutyák között is nagy gondot jelent a 3 hónap alatti állatok utcára kerülése. Többször találtunk szoptatós korú kölyköket kidobva. A legdurvább eset az volt, amikor egy kuka mellett 8 darap pár napos kölyök kutyát találtak, még nem száradt le róluk a köldökzsinór. Két önkéntes család fogadta be ideiglenes gondozásba a kicsiket és szépen fel is nevelték őket, de sajnos egy így is elpusztult 3 hónapos kora előtt, a gyenge immunrendszere miatt, annak ellenére, hogy testvéreihez hasonlóan megkapta a szérumot, vakcinákat.

A bekerülő idős állatok (7 év feletti) aránya 10 %, ez elsőre nem tűnik magasnak, de a kölyökállatok után rájuk költünk a legtöbbet, hiszen az esetükben már sokféle betegséggel találkozunk, náluk sokszor van szükség kiegészítő (vér, labor, rtg, UH) vizsgálatokra, melyek igen költségesek. Ezeknek az állatoknak az örökbe adása a legnehezebb – főleg mert náluk találkozunk a legtöbb viselkedési problémával is –, a tartási költségek ezért az ő esetükben is igen kiugróak.

Az állategészségügyi költségeink igen magasak, de nagyon fontos, hogy minden állat egyformán megkapja a megfelelő kezeléseket. A legmagasabb kiadás mindenképpen a kölyök állatok megfelelő ellátása, esetükben a vakcinázási program megkezdése előtt sokszor használunk szérumot és nagyon fontos az immunerősítés. Minden állatnál ugyanolyan vakcinázási protokollt kell alkalmazni, hiszen ha az egyik állatot oltjuk, a másikat nem, akkor az egész hatástalan lesz.

Minden beérkező állat (a macskák ugyanúgy, mint a kutyák) átesnek a külső-belső parazitamentesítésen, és ha egészségesek, megkapják a kombinált oltást és a veszettség elleni védőoltást is. A kiadott macskákat is a kezdetektől megfelelően oltjuk. Az örökbe adott kutyák természetesen minden esetben megkapták az egyedi azonosítót, a microchipet, állatorvosunk elvégezte ezek regisztrációját.

Közel 350 db veszetség elleni vakcinát, 450 kutyakombinált oltást, 300 körüli macskakombinált oltást használtunk fel, csak a kutyaszérumra 300.000 forintot költöttünk. Ha az ivartalanításról minden gazda maga gondoskodna, akkor a menhelyekre nem helyezkedne ekkora nyomás, sem a befogadás terén, sem a költségek terén.

Az állategészségügyi költségeket jelentősen növeli a balesetes állatok ellátása, az nyilván elfogadhatatlan lenne, hogy egy állatot azonnal altassunk el, mert megsérült. Az előzetes vizsgálatok (röntgen, ultrahang) is jelentős költséget rónak ránk, a csontműtétek pedig nagyon súlyos összegekbe kerülnek, de ha az állat teljes gyógyulása elérhető, akkor mindent meg kell tenni érte. Nyilvánvalóan ezen állatok tartási költsége magasabb, hiszen a műtét utáni lábadozás általában 1,5-2 hónap, ez kitolja a vakcinázási programot és az ivartalanítást is, csak ezek után kezdhető meg a gazda keresés az állat számára.

Grabanc és Móres a lábadozásuk ideje alatt nagyon összebarátkoztak

Elvégeztük 167 kutya (92 kan, 75 szuka), és 152 macska (55 kandúr, 97 nőstény) ivartalanítását, volt még 50 egyéb műtétünk is (farokamputáció, szem, sérv, daganat) és 9 csontműtétünk. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben 378 műtétünk volt összesen. Az ivartalanítások fontosságát nem lehet hangsúlyozni, nem lehet másképp megállítani ezt az óriási kóborállat létszámot. A 6 hónap feletti állatokat mind ivartalanítva adjuk ki, 6 hónap alatti állatot pedig ivartalanítási kötelezettséggel, melyet számon kérünk a gazdákon. Ezt a magas műtéti számot azért tudjuk vállalni, mert állatotthonunk saját állatorvosi részleggel rendelkezik, itt zajlanak a műtétek (kivéve a csontműtétek), nem kell az állatokat a rendelőbe szállítani, ami mind idő, mind szállítási költség tekintetében megtakarítást jelent. Állatorvosaink mellé az asszisztenciát saját, gyakorlattal rendelkező dolgozóink adják. Természetesen a műtétek költségeibe bele kell számítani az állatorvosi részleg fenntartási (rezsi) költségeit is.

Minden hat hónap feletti kutyánál elvégezzük az egy csepp vértesztet, a microfilaria szűrésre. Tavaly ez 157 esetet jelentett, ebből 21 volt pozitív (13 %), ezeknél az állatoknál a további szívféreg szűrés – egy kivételével - negatív volt, szerencsére csak a bőrférgességet kellett kezelnünk, az egy szívférges állat hat hónapos kezelése is sikerrel lezárult.

A bekerülő macskák nagy része kölyök, náluk még nem lehet szűrni a fertőző betegségekre, de sok felnőtt macska érkezett, a gyorstesztek drágasága miatt nem tudunk minden macskát szűrni, azokban az esetekben végzünk FIV/FeLV tesztet, ha az állat állapota indokolja, illetve, ha az örökbefogadó kéri.

2021-ben 49 macskát szűrtünk le, ezek közül 8 volt pozitív (16 %). A fertőző macska a többiekre is mind veszélyt jelent, s legtöbbjük már súlyos tüneteket is mutatott, esetükben az altatáshoz kellett folyamodni. Egy leukózis pozitív cicát, aki tünetmentes volt, sikerült gazdásítani Németországban, de ehhez az is kellett, hogy önkénteseink között találtunk egy családot, akik több, mint fél évig vállalták az ő gondozását. Lufi cica azóta is jól érzi magát német gazdáinál.

Beszédes adat még az állatok ivarának megoszlása, főként, ha a bekerülési korral vetjük össze. A bekerülő kutyák 52 %-a hím, de a felnőtt kutyák között már közel 80 %-os a kanok aránya. Itt már a viselkedési problémák elemzése is szükséges. A kanok magas száma nagyon megnehezíti a csoportos kennelekben az állatok elhelyezését. Az egyedi sorra kerülő – antiszociális kutyák – között is 80 %-ban kanok vannak. Sajnos a kutyatartók jelentős része nem foglalkozik az állat nevelésével, tanításával, ezért a menhelyre kerülő állatok 95 %-a erősen alulszocializált. Rengeteg munka és idő, amíg ezek az állatok alkalmassá válnak arra, hogy családba illesszük őket, ezt a munkát önkénteseink nélkül nem is tudnánk megfelelő színvonalon végezni.

A macskáknál az ivararány összességében kiegyenlített, de a felnőttek között sokkal kisebb az aránya a kandúroknak, a felnőtt, kandúrok befogása nyilván nehezebb. Ugyanakkor egy ivaros kandúr a környék összes nőstény macskáját felpározhatja, egy kandúrnak sokkal több utóda lehet, mint egy nősténynek. Ráadásul, ha az a kandúr fertőző beteg (leukózis, FIV), akkor a fertőzést a nősténynek és az utódainak is átadja. Sőt ivarzási időszakban, a többi kandúrral verekedve nekik is.

A bekerülő 36 egyéb állatból 3 volt denevér, 1 házi nyúl, 30 keleti sün, 2 tengerimalac. A sünök nagy része fiatal, sokszor szoptatós korú állat volt, de volt közöttük balesetet szenvedett állat is. A vadon élő állatok nagy részét meg tudtuk gyógyítani, illetve fel tudtuk nevelni, és utána visszaengedtük őket természetes környezetükbe. A két tengerimalacot és a nyulat új gazdához juttattuk.

2021-ben 74 média megjelenésünk volt, 17 saját szervezésű programunk mellett részt vettünk a városi Civil Napon. Az önkormányzatokkal és hatóságokkal 28 állattartási bejelentés kapcsán működtünk együtt.

A covid egyértelműen rányomta a bélyegét mindenre, a látogatók száma el sem érte az 1000 főt, de az előző évhez képest növekedett, viszont szemben az azt megelőző évek 6-8000 közötti látogatói számával ez még mindig nagyon alacsony. Ez mindenképpen érződött a beérkező adományokon (mind a tárgyi, mind a pénzbeli adományok esetében), és az örökbe fogadásokon egyaránt. A karantén alatt bevezettük az időpontfoglalást, csak így látogatható az állatotthon. Az önkéntesek száma is korlátozva van napi szinten, de természetesen mindig van annyi önkéntes, hogy a kutyák tudjanak sétálni, és a macskák is megfelelően szocializálva legyenek. A bejárat előtt 2020-ban kialakított adománygyűjtő láda nagyon jó kezdeményezésnek bizonyult, a ládát naponta többször kell üríteni, folyamatosan érkeznek az adományok. A telepre csak az léphet be, aki állatot hoz, vagy örökbe szeretne fogadni. A programok száma alig nőtt, a bizonytalan időszakban nem lehetett igazán közösségi programokat szervezni.

Januárban ellátogatott hozzánk Óvádi Péter miniszteri biztos, akinek megmutattuk az állatotthon munkáját, elismerését fejezte ki.

Februárban a Valentin Napot virtuálisan ünnepeltük, sok védencünk kapott ajándékcsomagot.

Márciusban továbbképzést terveztünk a dolgozók és önkéntesek részére, ezt azonban törölni kellett az akkori korlátozások miatt.

Májusban kutyaiskolai foglalkozások zajlottak 7 lakónk, és 7 önkéntesünk részvételével, Győrfi Henriett kutyatréner irányításával. A tréningen részt vevő állatok nagyobb része azóta már gazdásodott is, ebben mindenképpen szerepe volt az eredményes foglalkozásoknak is.

A két Interspar Áruházban volt egy eredményes adománygyűjtő hétvége, jó volt újra találkozni az emberekkel, és beszélni a munkánkról, önkénteseink 1500 kg tápot és konzervet gyűjtöttek össze, annak ellenére, hogy a covid miatt ezúttal állatokat nem tudtunk vinni, csak az állatkatalógusunkat. A covid előtt április és október között havonta tudtunk ehhez hasonló programokat szervezni, ezek elmaradását is lehetett érezni a tavalyi évben. Zichyújfalu iskolájában tartottunk állatvédelmi foglalkozást.

A Gyermektagozat foglalkozásait októberben el tudtuk indítani, így a Széna téren ismét két csoportunk volt, a Teleki-Sziget utcai iskolában egy, nagy örömünkre ismét van óvodás csoportunk, a Rákóczi úti óvóda Katica csoportjának tartottunk foglalkozásokat.

Nyáron a táborokat meg tudtuk szervezni, mind a három turnus szépen lezajlott, gyerekek és állatok örömére egyaránt. Az állatvédelmi nevelésünk egyik fontos alapja a nyári tábor. A covid miatt azonban itt is korlátoztuk a létszámot, így összesen 45 gyermek vett részt az állatvédelmi táborban. Napközis táborunk Székesfehérvár MJV Önkormányzatának támogatásával zajlott le.

Júniusban állatotthonunk vezetője online előadást tartott az IBM dolgozói részére, a vállalat „Lunch and Learn” programja keretében, az állatotthon munkájának bemutatása volt a téma. Ennek eredményeképpen később vállalati önkéntesség keretében végeztek önkéntes munkát a dolgozók. A ráckeresztúri iskola meghívására Krepsz Gyöngyi négy foglalkozást tartott az iskola tanulóinak, Kis Tit, sajtószóvivőnk segítségével. A gyerekek adományokat is gyűjtöttek állatotthonunknak.

A Munkácsy iskola kis elsősei kilátogattak hozzánk, örömmel ismerkedtek az állatotthon lakóival.

Júliusban a Honvédség gyermektáborának részvetői látogattak ki hozzánk, ismerkedtek az állatokkal, akiknek adományokat is hoztak.

Augusztusban Móron tartott több foglalkozást az állatotthon vezetője, a Gyermekjóléti központ meghívására. A felelős állattartás, az állatok helyes megközelítése, az állatokkal való helyes bánásmód kialakítása volt a téma. A Stringers Vonósnégyes jótékonysági koncertet szervezett részünkre, adománygyűjtéssel egybekötve.

Szeptemberben az önkormányzat által szervezett Civil Napon részt vettünk, kutyát, macskát vittünk és megmutattuk tevékenységünket az érdeklődőknek.

Szeptember-október folyamán zajlott az év legnagyobb programja, melyet azért tartottunk fontosnak, mert a társadalom és a hatóságok nem szembesülnek azzal, amivel mi a menhelyen nap, mint nap találkozunk. A hozzánk kerülő állatok sokszor szerencsések, hogy a menhelyre kerülnek a rossz körülmények közül. Igen nagy a látencia ezen a területen, és most ezek felszínre kerültek. Sokkal több állatot írtunk össze a faluban, mint arra előzetesen számítani lehetett. Krepsz Gyöngyi 11 önkéntessel dolgozott másfél hónapon keresztül a faluban, házról-házra járva összesen 617 háztartást ellenőriztünk.

Összesen 526 kutyát és 320 macskát írtunk össze. A lakosok előzetesen mindössze 91 kutyát vallottak be, ez 17 %-os arány. A kutyák 43 %-a nincs chipezve (224 kutya), a chipezett állatoknak is alig 70 %-a rendelkezik csak a kötelező veszettség elleni oltással. Ez azt jelenti, hogy a faluban tartott kutyáknak 60 %-a nem rendelkezik a kötelező veszettség elleni oltással. Ez nagyon aggályos, hiszen ez az oltási rendszer az emberek védelme érdekében került kialakításra. A veszettségnek a mai napig nem ismerjük a gyógymódját, és az emberre is veszélyes lehet. Már ezen a területen óriási hiányosságokat tártunk fel.

A tartási körülmények nagyon változatosak, találkoztunk jó példákkal, de sok kutya láncon él, a legtöbbjüket egész életükben nem engedik el. Vashordó, nyitott ketrec, szűk disznóól, sokféle “kutyaóllal” találkoztunk. A kutyák 25-30 %-a rossz körülmények között él. Voltak emberek, akik nyitottak voltak a jelzéseinkre, tanácsainkra, de olyan is volt, aki kiabálva zavart el bennünket. Egy ember elmondta, hogy minek ivartalanítani, amikor ők földhöz csapják az újszülött állatokat, egy másik helyen egy férfi megmutatta a husángot, amivel rendszeresen veri a kutyáját. A macskák helyzete ennél is elkeserítőbb, ők fogyóeszközök, nem költenek rájuk, csak etetik őket. A több mint 300 macskából mindössze csak öt van oltva veszettség ellen, 7-nek van kombinált oltása, ivartalanítva alig 7 % (22 macska). Szaporodnak, kolóniákba tömörülnek, rengeteg a láthatóan beteg közöttük. A gyerek simogatja, babusgatja, és a szülő nem foglalkozik azzal, hogy féregteleníteni, oltani kellene.

Nagyon sok esetben tapasztaltuk, hogy a szociális és társadalmi problémák az állatokon csapódnak le. Az, hogy az ivartalanítás területén is óriási felvilágosító munkára lenne szükség, az kiderült ebből a felmérésből is, hiszen a kutyáknak 8 %-a van csak ivartalanítva, a macskáknak 7 %-a. A falu tehát tele van ivaros, szaporodó képes állatokkal, sokkal több az állat, mint amennyinek gazdát lehet találni.

Soponya egy átlagos magyar falu, amely nagyjából tükrözi az országos állattartási kultúra helyzetét, ami bizony nagyon elkeserítő. Állatkínzással, szándékos bántalmazással nem találkoztunk, de az állatok helyzete így is nagyon rossz sok háztartás esetében.

Soponya önkormányzata konkrét adatok nélkül is jól mérte fel a helyzetet, és igen tiszteletre méltó munkába kezdett bele, amikor az ebösszeírás ilyen szisztematikus módjáról döntött. Ennek köszönhetően itt biztosan javulni fog az állatok helyzete, az állattartás színvonala.

Ez a felmérés is alátámasztotta azt a véleményünket, hogy a törvények, jogszabályok önmagukban semmit nem érnek, ha nincs, aki ellenőrzi azok betartását. Emellett igen nagy szükség lenne az állatvédelmi oktatásra is. A HEROSZ Fejér Megyei Szervezete több, mint tíz éve indította el Gyermektagozatát, melynek négy éves programjában általános iskolásokat és óvodásokat tanítunk havi rendszerességgel. Az a tapasztalatunk, hogy az állatvédelmi oktatás akkor éri el a célját, ha találunk olyan elkötelezett pedagógust, aki felvállalja ezt a területet. Szemléletváltozásra van szükség társadalmi szinten ahhoz, hogy az állatok helyzete ténylegesen javuljon.

A jogszabályi környezet, a hatóságok hozzáállása pozitív irányba mozdult el az utóbbi években, de a legfontosabb az lenne, hogy a meglévő jogszabályok ellenőrzése, a jogszabályok alkalmazása javuljon. Megszületett végre a kóbor állat rendelet, mely 2022. január 1-jén életbe lépett, ez is fontos előrelépés, de addig a menhelyek helyzete nem fog jelentősen javulni, amíg az anyagi háttér rendezése meg nem történik. Ne felejtsük el, hogy szükség lenne az Állatvédelmi törvényben foglaltak szerint egy Pénzügyminiszteri rendeletre, mely szabályozná ezt a kérdést. Ez a rendelet 1999 óta nem született meg.

Az Állatok Világnapjára nem tudtunk rendezvénnyel készülni, de sok iskola és óvoda szervezett gyűjtést (Munkácsy, Németh László, DÖK Staféta, Comenius, Vackor ovi Iszkaszentgyörgy, Arany János-Víziváros, Ligetsori ovi, Tóvárosi iskola, Comenius, István király iskola, Fehérvári Diáktanács) így igen sok adományt kaptunk, ekkor néhány csoportot fogadni is tudtunk. Október 1-jén Soponyán tartottunk foglalkozást az iskola diákjai részére, de jártunk a Széna téren, a Nefelejcs óvodában, és a Németh László természetvédelmi szakkörén is.

Novemberben az önkéntesek részére tartottunk továbbképzést. Krepsz Gyöngyi, állatotthonunk vezetője előadásában azt elemezte hogyan lehet hatékonyabbá tenni az örökbe adást, mit kell tenni ahhoz, hogy az örökbe fogadott állat be tudjon illeszkedni új környezetébe. Elmondta, hogy nekünk kell az állatokat felkészíteni, mert sajnos az emberek türelmetlenek, és sok esetben nem is értik az állatokat, a menhelyen a fizikai ellátás mellett nagy szükség van a megfelelő gondozásra, nevelésre, az állatok tanítására, minél jobban felkészítjük őket, annál könnyebb lesz az új helyen nekik.

Az Állatok karácsonyát szerencsére meg tudtuk szervezni, egész napos programmá alakult. Először a gyermektagozat óvodás csoportját fogadta Mikulásunk, délután pedig az iskolák képviselőit. A gyerekek feldíszítették a karácsonyfát, játszottak-énekeltek a Mikulással, majd bementek az állatházakba és örömmel simogatták, dédelgették a kutyákat, macskákat.

Minden intézmény gyűjtést is szervezett, így nagyon sok adománnyal érkeztek, a pedagógusoknak a szülők segítettek az adomány kiszállításában. Délben a képviselő testület Fidesz-frakcióját fogadtuk, és köszönettel vettük át tárgybeli és pénzbeli adományukat.

Az ünnepi időszak alatt nagyon sokan helyezték el adományukat az állatok karácsonyfája alatt. A Szent György Kórház Urológiai osztályának dolgozói is értékes adományokkal érkeztek.

 

A napot a hagyományos taggyűléssel, önkéntes találkozóval zártuk. Dr. Berey Attila, elnök tájékoztatója után, Krepsz Gyöngyi vetítéssel egybekötött előadásban számolt be 2021. eredményeiről, nehézségeiről, a pénzügyi helyzetről.

Egyesületünk és Alapítványunk összesen 11 pályázatot nyújtott be, melyek közül 10 volt sikeres. A Városi Civil Alaphoz benyújtott pályázatunk a források kimerülése miatt nem volt sikeres. Székesfehérvár MJV önkormányzatától működésre és programokra a Herosz FM 7520000 forint támogatást kapott, a Herosz Fehérvári Állatotthon Alapítvány pedig 1699000 forintot. A Miniszterelnöki Iroda pályázatán, Óvádi Péter miniszteri biztosnak köszönhetően 2000000 forint működési támogatásban részesült állatotthonunk. Az Agrárminisztérium pályázatán a kennelsor felújítására 4972530 forintot nyertünk (ezek a munkálatok átcsúsznak a következő évre).

A honlapon kevesebb anyag jelent meg, a programok kisebb száma miatt, de minden jelentős történésről beszámoltunk. Az év első programja a nyuszisimogató szokott lenni, mivel az zárt térben zajlik, akkor nem lehetett megszervezni, de viruálisan – egy kvízjátékkal – így is megtartottuk.

A facebook oldalunkon elértük a 24000 követőt, köszönhetően az önkéntesek és dolgozók összehangolt munkájának, akik folyamatosan ellátják anyagokkal Sohonyai Editet, aki a fb oldal főszerkesztője, és folyamatosan figyeli, és elemzi a statisztikákat. Napi 4-5 megjelenésünk van, egyre több a video, és időnként élő bejelentkezésekkel hívtuk fel magunkra a figyelmet. Az oldalra érkező üzeneteket két önkéntes kezeli, így segítve a jobb kommunikációt. Nagy öröm számunkra, hogy minden felhívásunk célba ér, és követőink pénzutalással, csomag küldésével reagálnak, segítve ezáltal az állatok jobb ellátását. Sok baráti társaság szervezett adománygyűjtést részünkre, a teljesség igénye nélkül: Alba Car Tours, R-Cup Mezőkövesd, Velencei-tavi Állatbarátok Közössége, Rusznák Reni, az Enthroners csapata. Több esetben kaptunk felajánlásokat licitre használható tárgyakra, és az adománygyűjtő pontjaink is eredményesen működtek, számuk 2021-ben is bővült.

A sajtó érdeklődése szerencsére nem maradt el, rendszeresen adtunk ki sajtóközleményeket, először a 2020-as év beszámolóját, majd az újabb covid-intézkedések kapcsán helyzetjelentést, a napközis tábor beszámolóját, az év végén az Állatok Karácsonyáról egy beszámolót. A legnagyobb érdeklődés természetesen a soponyai állatösszeíró projektet kísérte, szeptemberben a program indulásáról, októberben az eredményekről számoltunk be. A Fehérvár Televízió többször forgatott állatotthonunkban, a Best FM-en, a helyi on-line felületeken pedig rendszeresen jelentek meg híranyagaink, gazdikereső állataink. A Vörösmarty Rádióban minden második vasárnap jelentkezett a gazdikereső műsor Sasvári Csillával. A Kossuth Rádióban Benkő Andrea állatvédelmi műsorában pedig szinte minden héten megszólalt állatotthonunk vezetője, általános és helyi témákban egyaránt. A Táskarádió táborosai több interjút is készítettek Krepsz Gyöngyivel, az állatotthon működésének különböző területeiről, ezek a híranyagok többször is hallhatóak voltak a rádióban.

Önkénteseink befejezték az egyedi kennelek bővítését, így minden egyedi kennelben lévő kutyánk kétszer akkora helyet kapott, köszönhetően német támogatóink anyagi segítségének. Az önkéntesek segítsége nélkül nem érnénk el eredményeket. Vannak, akik rendszeresen kijárnak az állatotthonba és sétáltatják a kutyákat, foglalkoznak a macskákkal, segítenek a dolgozóknak a napi munkában. Óriási segítséget nyújtanak azok az önkéntesek, akik ideiglenes befogadóként is segítenek, rengeteg kölyökállatot felneveltek, de a felnőtt állatok rehabilitációja is fontos. Karbantartónk, Fekete Jani, önzetlensége és értékes munkája nélkül már rég a fejünkre dőlt volna minden, nagyon jó, hogy van egy ügyeskezű ember, akihez bármilyen apró problémával (csepegő csap, leszakadt ablak, leégett vezeték) fordulhatunk, de aki akkor is segít, ha nagyobb felújításba foghatunk egy-egy támogató segítségével, így kerülhetett sor a felújításokra.

Nem elég az, hogy keményen dolgoznak az állatgondozók és az önkéntesek, a munkát „el is kell adni”, fontos, hogy arról minél többen tudjanak. Ehhez nagy segítséget jelentenek a a jó minőségű fotók. Szerencsére mindig volt olyan önkéntes, aki felvállalta ezt a nem is egyszerű feladatot, az állatfotózás nehezített pálya, most Szarvas Évi fotói segítségével keresünk gazdát védenceinknek. A dolgozók és önkéntesek is szívesen készítenek pillanatképeket, videókat, ezek nélkül nem tudnánk a munkánkat, az eredményeinket megmutatni. Sok önkéntes segíti otthonról a munkánkat, a honlap, fb oldal, állatnyilvántartó rendszerünk kezelésével, karbantartásával, fordítással, és még lehetne hosszan sorolni. Köszönet illeti mind a dolgozók, mind az önkéntesek áldozatos munkáját!

Német támogatóink 2021-ben szerencsére sűrűbben tudtak ellátogatni hozzánk, így több állatunk kapott esélyt egy új életre Németországban. Minden alkalommal jelentős mennyiségű adományt is kaptunk tőlük, és segítségükkel tudtuk kibővíteni az egyedi kenneleket, a rossz körülmények közül bekerült tíz fős bichon-keverék csapat ellátását külön összeggel támogatták. A Kolwer házaspár, a Hund und Katz Tierhielfe és a Hundehilfe Hinterland évek óta segíti munkánkat. Köszönjük!

Hazai támogatóink közül ki kell emelni Székesfehérvár MJV Önkormányzatát, a feladat-ellátási szerződés mellett polgármester úrnak köszönhetően 1 millió forintos plusz támogatást kaptunk, és a képviselők közül többen is támogatták munkánkat a saját keretükből.

Támogatói Társaságunk nem nagy számmal, de nőtt, éves szinten közel 1000000 Ft érkezik a tagoktól. Rendszeresen voltak virtuális örökbefogadások, az adomány láda mellett sok esetben kaptunk postai csomagban támogatást, illetve sokan támogattak bennünket a számlára történő utalással is.

Az Inhold Zrt. 200000 forinttal támogatta munkánkat, a Zala Metál Kft. pedig tetőfedő anyagokat adományozott részünkre.

A Festegess Timivel stúdió vezetőjétől, Sturcz Tímeától három festményt kaptunk, melyek irodánk és orvosi részlegünk falát díszítik.

A Nestlé Purina, a Fressnapf és a Spar-Interspar Áruházak – na meg a sok magánszemély -, támogatásának köszönhetően állataink élelmezése egész évben megoldott volt. A Nestlé-Purina „Osszuk szét” kampányával is támogatta Egyesületünket.

Az eredmények mellett beszélni kell a nehézségekről is. Sajnos az anyagi háttere egy állatotthonnak nagyon bizonytalan, nehéz tervezni, hiszen az adományok és a pályázatok sikere sem garantált előre. Ugyanakkor a kiadások előre láthatók, az állattartó épületek fenntartása (víz, villany, gáz, szennyvíz, szemétszállítás), az állategészségügyi kiadások és a munkabér költésgek, járulékok igen magasak, nagy áremelkedések voltak minden téren. Mindez azt eredményezte, hogy hiába kaptunk az előző évekhez hasonló mértékben adományokat, a kiadások növekedése miatt a 2021-es évet is veszteséggel zártuk (hasonlóan 2020-hoz). Ez azt jelenti, hogy a kiadásaink meghaladták a bevételeinket, és hozzá kellett nyúlni a tartalékainkhoz, ami az idei évre elfogyott. Ha a bevételek terén nem tudunk jelentős változást elérni, akkor nagyon nehéz helyzetben lesz állatotthonunk, amely egyébként idén lesz 30 éves!

Krepsz Gyöngyi

Fehérvári Állatotthon