Éves jelentés 2018

301 kutyának és 143 macskának találtunk új, szerető otthont. 45 vadon élő állaton is segítettünk, nagy részüket gyógyulás után visszahelyeztük természetes élőhelyükre, de vannak, akik még mindig gondozásunkban vannak. 2018-ban is főként denevérek és sünök szorultak a segítségünkre.

Az ivartalanításra nagy hangsúlyt helyeztünk, összesen 378 állaton hajtottunk végre ilyen műtétet (242 kutya és 136 macska). A konkrét műtéteken túl rendszeresen felhívtuk a figyelmet az ivartalanítás fontosságára, tájékoztattuk az állattartókat a kedvezményes lehetőségekről, illetve a műtét elmaradásának következményeiről.

Minden hat hónap feletti állatunkat ivartalanítva adtuk örökbe, a fiatalabb állatokat pedig ivartalanítási kötelezettséggel, melyet utólag ellenőriztünk. Az ivartalanításon túl volt még 43 egyéb műtétünk (daganat, sérv, csont, fül, szem), ezek nagy költséggel járó, elengedhetetlen beavatkozások voltak, a legtöbb esetben hosszú lábadozási idő követte őket.

A médiában 80 alkalommal jelentünk meg, és számoltunk be az aktuális történésekről. Részt vettünk 83 különböző programon, melyek nagy része saját szervezésben zajlott. Két nyertes pályázatunk volt, melyek eredményei hosszú távon jelentkeznek majd. Az állatotthonban több mint 6000 ember fordult meg, a facebook oldalunkat 8500-nál is többen követik.

Német támogatóink segítségével a macskakarantén belső részlege teljesen fel lett újítva, új, könnyen tisztítható, fertőtlenítő ketreceket tudtunk legyártatni. Elkészült a macskakarantén teteje, így az épület temperáltsága sokkal hatékonyabb. A macskakaranténhoz és a cicaóvodához megfelelő járda készült, térkövezéssel. A német támogatók kezdeményezésére és az ő támogatásukkal megkezdtük az egyedi kennelek bővítését. Önkénteseink egyelőre a betonozás felét tudták elvégezni, ez a program folytatódik 2019-ben.

Évek óta hagyományos programjaink 2018-ban is megrendezésre kerültek: nyuszi simogató, nyílt nap, Tappancs gyűjtögetés, Fehérvár fényei, Állatok karácsonya. Ezeken a rendezvényeken nagy számú látogató volt jelen. A sajtó pedig rendre beszámolt a különböző eseményekről.

Májusban dr. Cser-Palkovics András Polgármester Úr látogatott el állatotthonunkba, ahol másfél órát időzött, és tájékozódott a helyzetről, kérte jelezzük a problémáinkat. A látogatás eredményeként decemberben a közgyűlés megszavazott állatotthonunk javára – ivartalanításra és felújításra – 1.000.000 forint rendkívüli támogatást. A képviselők hagyományosan az állatok karácsonya előtt látogattak el hozzánk és pénzbeli, tárgyi adományokat hoztak az állatotthon lakóinak. Jeleztük feléjük, hogy az állattartók ellenőrzése – chip, oltások, tartási körülmények – fontos lenne, mert elejét lehetne venni sok problémának, ígéretet kaptunk arra, hogy 2019-ben foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Az állatotthonban rendszeresen megrendezésre kerültek a vasárnapi séták, melyeken átlagosan 60-70 fő vesz részt, az önkéntesek irányítása mellett. Ez a programunk egyre népszerűbb a lakosság körében és nagyban hozzájárul a jó örökbe fogadási eredményekhez. A programra létrehoztunk egy facebook eseményt, s ez jelentősen megnövelte az érdeklődést iránta. Önkénteseink időként élő streameléssel jelentkeznek a sétáról, vagy kisebb videókat készítenek egy-egy mozzanatról.

A gyermektagozat foglalkozásai január-május között havi rendszerességgel zajlottak, 150 gyerekhez jutottunk el minden hónapban. Októberben, az új tanévben csatlakozott új iskolaként a Németh László csapata is.

A nyár folyamán minden hónapban megszerveztük az állatvédelmi napközis tábort, mely idén is népszerű volt, mintegy 60 gyermek vett rajta részt.

A Kutyaiskola tavaszi és őszi kurzusaiban sok védencünk kapott tanulási lehetőséget, ezek az állatok mára már mind gazdára találtak és jól beilleszkedtek új otthonukba. A Tóparti Gimnázium diákjaival volt egy külön kurzus, ahol négy kutya kapott lehetőséget a tanulásra, közben a fiatalok is megtanulták a kutyával való helyes bánásmódot.

Az állatotthonban rendszeresen fogadtunk óvodai és iskolai csoportokat, főleg a májusi és októberi időszakban, júniusban pedig több tábor résztvevői iktatták a programjukba a menhelylátogatást.

A sárkeresztúri iskolában gyűjtést szerveztek az állatotthonunk javára, így ismét tettünk ott egy látogatást. A Tóparti Gimnáziumban tartottunk foglalkozást, ahol a jegyző és az állatvédelmi hatóságok feladatai volt a téma. Az Állatok Világnapja alkalmából a Munkácsy, Comenius és Teleki Blanka iskola diákjai is szerveztek gyűjtést az állatotthon lakóinak, személyesen hozták el adományaikat, és örömmel ismerkedtek az állatokkal, az állatotthon életével. A Napsugár óvoda nagycsoportja is tett hasonló látogatást az állatotthonban. Novemberben az Arany János EGYMI tanulói és a Hétvezér iskola kisdiákjai is kilátogattak hozzánk. A Széna téri iskola és a Németh László iskola diákjai decemberben érkeztek adományaikkal.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelésre, szemléletformálásra. Erre nagy szükség van, ezt támasztják alá az olyan esetek, amikor éjszaka, szatyorban csempészik a menhelyre a megunt, 6 hetes! Kölyökkutyákat, vagy nyitva tartási időben a bekötőút elején dobálják ki a kutyákat az autóból, ahelyett, hogy behozták volna őket. Macskák esetében a 2-3 hetes korban kidobott, kukába, nylon zacskóba zárt állatok sem ritkák. 21 éve részt veszünk a Táncsics Mihály iskola egészségvédelmi napján, ahol egymás után 4 foglalkozást tartunk, idén három kutyával érkeztünk. Az iskolában, a diákok között nagyon népszerűek ezek a foglalkozások és az éppen kimaradó osztályok irigykednek a többiekre.

A Bory-várban és a belvárosban is részt vettünk más szervezetek által létrehozott programokon és több csapatépítő tréningnek is helyet adott állatotthonunk. Az Auchan Áruházban ismét volt három nagyon eredményes adománygyűjtésünk. A Harman Kft. meghívására remek napot töltöttünk a csónakázó tó partján, bemutatva munkánkat és néhány védencünket a cég mintegy 3000 dolgozójának. Az idén is résztvevői voltunk a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiváljának. Önkénteseink elkötelezettségét mutatja, hogy egyes hétvégéken akár 2-3 programon is jelen voltunk egy időben.

Vállalati önkéntesség keretein belül az IBM csapata dolgozott egy napot szeptemberben, egyet pedig novemberben a menhelyen. A dolgozók egy pályázatot is benyújtottak a cég alapítványához, így az állatotthon javára 500 dollárnak megfelelő támogatást kapott állatotthonunk.

Sérült, balesetes állat főleg az év elején érkezett, több esetben volt szükség költséges műtétekre, a nyár folyamán pedig sok sérült macska érkezett.

Az idei volt az első olyan év, amikor több macskát fogadtunk, mint kutyát. A kutyák esetében a chipezésnek azért érezhető a hatása, még annak ellenére is, hogy jelentősen visszaesett a beérkező kutyák között a chipezettek aránya. Kutyák befogadásával, mentésével egyre több szervezet foglalkozik, Fehérváron és környékén naponta jön létre valamilyen csoportosulás ezzel a céllal. A macskákkal viszont szinte egyedüli szervezetként foglalkozunk, ráadásul a sok etető miatt óriási a szaporulat. Az emberek nem akarják megérteni a probléma lényegét. A beérkező macskák szinte kivétel nélkül betegek, a vírusfertőzés a leggyakoribb, utána baktériumos fertőzés okoz problémákat. A féregfertőzöttség csak a harmadik helyen szerepel. Ezt támasztja alá az a vizsgálat is, melynek során minden beérkező macskából székletmintát veszünk és megtörténik a parazitológiai vizsgálatuk, a beérkező állatok 25-30 %-a fertőzött valamilyen parazitával. A vizsgálat során egy új féreghajtót tesztelünk, melyet a forgalmazó ingyen bocsátott a rendelkezésünkre és természetesen a parazitológiai vizsgálatok is ingyenesek.

Német támogatóink, a Kolwer házaspár, a Hundehilfe Hinterland és a Hund und Katz Tierhilfe segítségével sok kutyának találtunk Németországban új otthont, havi látogatásaik alkalmával mindig hoztak részünkre felszereléseket, gyógy-készítményeket és tápokat, konzerveket. Sajnos a macskák elhelyezésében ők sem nagyon tudnak segíteni. Pünkösdkor kérésükre, és az ő költségükre kiszállítottunk hat kutyát, így lehetőségünk volt két menhelyen (Passau és Straubing) szakmai tapasztalatokat szerezni. A macskahelyzet ott sem jobb, és ami szembetűnő, hogy az egyéb társállatok, főleg a kisrágcsálók is igen nagy számban találhatók az állatotthonokban. Felelőtlen gazdák ott is vannak tehát, sajnos a jóllét ezt is eredményezi, megveszik, mert van pénzük, és ha megunták, akkor ott a menhely, még lelkiismeret furdalásnak sem kell lennie, hiszen gondoskodtak az állatról.

Hazai támogatókat nagyon nehéz találni, magához a menhelyműködtetéshez (rezsi, dolgozók bére) senki nem akar hozzájárulni. A programjaink kapcsán sok adománykérő levél megy ki, a legtöbbre még csak válasz sem érkezik, támogatás pedig szinte soha, pedig ott egy-egy konkrét célra, konkrét programra kérünk támogatást. A magánszemélyek adományai elenyészők, jelentősebb bevételünk csak akkor van, ha van örökbe fogadás, de egy-egy állat mögött sokkal több a költség, mint amit örökbefogadáskor adományként elkérhetünk. Tárgyi adományokat sok helyről kapunk, egy-egy felhívásunkra rengetegen megmozdulnak, ami nagyon jó, de számlákat a tárgyi adományokból nem lehet befizetni. A céges támogatások az idén kimerültek csapatépítő programokban. Év elején az Ocskay Gábor jégkorong akadémia tagjai látogattak az állatotthonba, sok adományt hoztak a lakóknak. Márfi Gabriella festőművész egy ideje már támogatta az állatotthont, oly módon, hogy egy-egy festményét felajánlotta, s a bevételt ivartalanításra fordítottuk. A karácsonyi időszak kezdetén a tűzoltósággal összefogva gyűjtésbe kezdett, és december 6-án több mint 1000 kg tápot, egyéb élelmet és felszerelési tárgyakat hoztak el részünkre. Az Enthroners amerikai futball csapat pedig december 30-án látogatott ki hozzánk, ők is több mint 1000 kg tápot gyűjtöttek össze állataink részére. Az adományozást összekötötték egy felhívással a petárdázás ártalmairól. Ez a kezdeményezés – „Ha igazán jó arc vagy tápot veszel a menhelyre, petárda helyett!” rövid idő alatt nagyon felkapott lett és sokan érkeztek az év végén adományokkal.

Nagy szükség van minden támogatásra és fontos, hogy a bevételeink több forrásból adódjanak össze, így lehet kicsit biztonságossá tenni a működést.

Nagy öröm, hogy az öt éve működő Támogatói Társaság tagsága háromszorosára nőtt, a decemberi bevétel 75.000 forintra emelkedett, az addigi havi 23.000 forinttal szemben.

Egyre több adománygyűjtő pontot létre hozni szerte a városban, elkészült egy google-térkép is, ahol feltüntetjük ezeket a helyeket.

A helyi médiumok rendszeresen beszámolnak tevékenységünkről, minden hónapban jelen vagyunk a Fejér Megyei Hírlapban, a Vörösmarty Rádióban kéthetente gazdakereső műsorunk van, de emellett minden fontos eseményről beszámolnak, a Fehérvár Televízió és a Fehérvár Rádió is rendszeresen beszámol a programjainkról, tevékenységünkről. Az on-line felületeken is jelen vagyunk, a 8000.hu, a feol.hu és a székesfehérvár.hu oldalakon rendszeres a megjelenésünk. Az I love Székesfehérvár oldalon is rendszeresen jelennek meg híreink, beszámolóink. A saját honlapon 22 híranyagot jelentettünk meg. A facebook oldalunkon – melynek már több mint 8700 kedvelője van – átlagban napi két-három anyagot jelentetünk meg. A Kossuth Rádióban több alkalommal hangzott el riport az állatotthonról, állatvédelemről, a frontok hatásáról, a sünök védelméről, a napközis táborról, az állatok karácsonyáról.

A TV2 Mokka magazinja forgatott az állatotthonban, egy cicának segítettek gazdát találni, mellette bemutatták az állatotthont, a hétfői adást rövidítve többször megismételték, és egész héten futott a facebook oldalukon a nálunk készült videó.