Éves jelentés 2017

Állatotthonunk 2017-ben ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját, havonta szervezett programokkal. Tennivalókban, programokban gazdag év van mögöttünk, melyben sok öröm is ért bennünket, de sajnos rengeteg állat szenvedésével is szembesülnünk kellett. Mindent megtettünk a rászoruló állatokért, az év minden napján értük dolgoztunk.

333 kutyának és 161 macskának találtunk új, szerető otthont. 27 vadon élő állaton is segítettünk, nagy részüket gyógyulás után visszahelyeztük természetes élőhelyükre, de vannak, akik még mindig gondozásunkban vannak. 2017-ben főként denevérek és sünök szorultak a segítségünkre.

Az ivartalanításra nagy hangsúlyt helyeztünk, összesen 395 állaton hajtottunk végre ilyen műtétet (248 kutya és 147 macska). A konkrét műtéteken túl rendszeresen felhívtuk a figyelmet az ivartalanítás fontosságára, tájékoztattuk az állattartókat a kedvezményes lehetőségekről illetve a műtét elmaradásának következményeiről.

Minden hat hónap feletti állatunkat ivartalanítva adtuk örökbe, a fiatalabb állatokat pedig ivartalanítási kötelezettséggel, melyet utólag ellenőriztünk. A tulajdonosok egy része elvégeztette az ivartalanítást, de voltak olyanok is, akiket fel kellett szólítanunk. Az ivartalanításon túl volt még 50 egyéb műtétünk (daganat, sérv, csont, fül, szem), ezek nagy költséggel járó, elengedhetetlen beavatkozások voltak, a legtöbb esetben hosszú lábadozási idő követte őket.

Zsizsi lábát amputálni kellett, hogy az életét megmenthessük. Sok munka árán így is találtunk számára gazdát és ma már teljes életet élhet, szerető családja körében.

Vadhús eltávolítás szemből

Állategészségügyi rendszerünk keretében az ivartalanítások és műtétek mellett bevezettük a kutyák microfilaria szűrését, minden kutyát leszűrünk. Az oltási programon minden bekerülő állatnak át kell esnie, ez azt jelenti, hogy az év folyamán több mint 1000 db kombinált oltást és közel 600 db veszettség elleni védőoltást felhasználtunk, a különböző antiparazita készítményekről, a gyógyszerekről nem is beszélve, ha szükséges volt, akkor röntgen vagy laborvizsgálatokat is elvégeztettünk. Állatorvosunknak, dr. Koller Istvánnak köszönhető, hogy állataink mindig megkapják a megfelelő ellátást, kezelést.

Sokan nem is tudják, hogy az állatok mennyi szenvedésnek vannak kitéve az utcán, nem győzünk arról beszélni, hogy a macskák etetése milyen következményekkel jár, hogy mennyi veszély leselkedik az állatokra. Van, hogy már későn érkezik hozzánk az állat és nem tudunk rajta segíteni, legfeljebb a fájdalmát tudjuk enyhíteni. Ilyen volt Karma cica esete, a talpán lévő daganatok már súlyos áttétek voltak, elképzelni is szörnyű, hogy mennyi fájdalomnak volt kitéve az állat.

Sokszor fedeztük fel bántalmazás, állatkínzás jeleit, de az utcán kóborló állatnál nem lehet beazonosítani, hogy ki a felelős érte, a  beérkező kutyák 31 %-ában volt csak chip, de közöttük a legtöbb magától a gazdától érkezett, a talált állatok között még rosszabb az arány. A hatóságok, önkormányzatok felé többször jeleztük ezt az aggasztó számot. Ezt a fiatal kant bántalmazták, hátán nagy területű égési sérülés volt, hosszú hetek kellettek hozzá, de rendbe tudtuk hozni, a bántalmazás nyomait azonban élete végéig magán viseli, mert a gyógyult terület egy részén sosem nő ki a szőre, a heg mindig ott lesz.

Az állatotthonban közel 6000 látogató fordult meg az év folyamán, de nagyon sokan kerestek bennünket a különböző felületeken (telefon, e-mail, facebook üzenet). 45 lakossági bejelentést kaptunk nem megfelelő állattartással kapcsolatban, ezekben az ügyekben együttműködtünk az illetékes hatóságokkal. Fogadtunk 7 elkobzott állatot, több esetben végeztünk veszettség megfigyelést.

88 saját szervezésű programunk volt, melyek egy része az állatotthonban, másrésze a városban, illetve a megyében zajlott. Rengeteg meghívást, felkérést kaptunk, ezeknek mindig eleget tettünk, így részt vettünk még 44 mások által szervezett programon. A programoknak aktív résztvevői az állatotthon lakói, megmutatva ezzel, hogy ezek az állatok milyen értékesek és mennyi örömet tudnak szerezni, ha megfelelően foglalkozunk velük. Állatainkkal jártunk az Auchan, az OBI és a Decathlon áruházakban, mindenhol rengeteg adományt kaptunk és az állatainknak sok simogatásban volt része.

Környezeti nevelési munkánk kiemelkedő, több részből áll. Sok csoportot fogadtunk az állatotthonban és rendszeresen jártuk a város illetve a megye iskoláit, különböző foglalkozásokat tartva. Ezekkel a programokkal 2000 gyermeket értünk el a városban és szerte a megyében.

Gyermektagozatunk keretében havonta találkoztunk az állatvédelem iránt érdeklődő gyerekekkel, négy-öt csoportunk működött a különböző iskolákban. A gyermektagozatnak évről-évre 200 fő körül van a tagsága, velük minden hónapban találkoztunk.

A nevelés, a szemléletformálás nagyon fontos része a munkánknak, az állatvédelemben a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene mindenkinek helyeznie. A mi célkitűzésünk, hogy minél kevesebb állat szenvedjen, minél kevesebb állat kerüljön szorult helyzetbe, ez csak akkor érhető el, ha szemléletváltás következik be az állattartók fejében. 1995 óta minden évben meghirdetjük a napközis tábort, 2017-ben 60 gyermek vett rajta részt, ők heti turnusokban tanulták az állat- és természetvédelem alapjait, ismerkedtek az állatotthon lakóival, életével.

Nagy szükség van arra, hogy minél többen tudjanak a munkánkról, a tevékenységünkről, hiszen csak akkor tudunk segíteni, ha tudnak rólunk az emberek, illetve, ha megfelelő támogatói háttér áll mögöttünk, akik biztosítják az állatotthon fenntartását, működését. Ezek miatt fontos, hogy a sajtó, a különböző médiumok rendszeresen beszámoljanak a tevékenységünkről. Ennek érdekében rendszeresen tartottunk sajtótájékoztatókat és adtunk ki sajtóközleményeket.

A helyi újságok, rádiók, on-line felületek és a tv mindig beszámolt a különböző eseményeinkről. A Vörösmarty Rádióban kéthetente ment gazdikereső műsorunk. Ezek mellett a Kossuth Rádió is legalább havonta tudósított a munkánkról, vagy kért véleményt szakértőinktől. A Duna TV Családbarát magazin műsorában a speciális tréningen résztvevő kutyáink szerepeltek, bemutatva a kutyaiskolánk tevékenységét, az önkéntesek elkötelezettségét.

Összesen 118 médiamegjelenésünk volt.

A Fejér Megyei Hírlap által szervezett Fehérvár Szépe versenyzői is kampányoltak állataink érdekében, napról napra bemutatásra került egy-egy gazda kereső állatunk, kutyák és macskák vegyesen.

A saját honlapon (www.fehervariallatotthon.hu) 58 híranyagot és 7 sikertörténetet jelentettünk meg. A facebook oldalunkon – melynek már több, mint 7000 kedvelője van – átlagban napi két-három anyagot jelentettünk meg. A központi oldalunkon (www.herosz.hu) pedig 25 híranyag jelent meg tevékenységünkről.

Német támogatóink havi rendszerességgel ellátogattak hozzánk, segítettek az állatok gazdához juttatásában, adományokat gyűjtöttek és hoztak állataink részére. Segítségükkel tudtuk a macskakarantén teljes belső felújítását megoldani és az orvosi részleg fölé tetőt emelni. Német partnereink mellett a holland DeMentor Egyesület tagjai tettek látogatást állatotthonunkban, sok adománnyal érkeztek és elismerően szóltak a látottakról, örömmel vettek részt egy kis önkéntes munkában.

Székesfehérvár MJV Önkormányzata mellett a helyi vállalkozások, cégek, nagyáruházak is támogatják munkánkat, és rengeteg magánszemély. Nélkülük nem tudtuk volna az eredményeinket elérni.

Támogatói Társaságunknak immár 15 állandó tagja van, ők havi rendszeres utalással járulnak hozzá sikereinkhez. Szerencsére egyre többen felfedezték a Virtuális Örökbefogadás lehetőségét, így támogatva azt az állatot, akit nem tudnak örökbe fogadni.

Az ideiglenes befogadói program keretében 2017-ben 8 kutya és 20 macska kapott lehetőséget, hogy családi környezetben töltse azt az időt, amíg meg nem találjuk számára a végleges gazdát.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében 60 diák 109 alkalommal dolgozott állatotthonunkban, a közel 400 óra alkalmával az állatotthon munkáját alaposan megismerték, részt vettek az állatok ellátásában, takarításában, a területrendezésben és az állatok szocializációjában, három alkalommal külön kutyaiskolai foglalkozást is indítottunk számukra.

Köszönjük támogatóink, önkénteseink segítségét, dolgozóink áldozatos munkáját!

Önkénteseink segítségével tudtuk ezt a rengeteg munkát elvégezni és a programokat megszervezni, ők segítenek a honlap és a facebook oldal szerkesztésében, fényképezik az állatokat és segítségükkel hirdetjük őket különböző felületeken. Nagyon kevés olyan hétvége volt, amikor a vasárnapi kutyaséta elmaradt. Nagy örömünkre ezen a programon rendszeresen magas létszámban vesznek részt lelkes állatbarátok, nem ritka, amikor 60-70 ember is összegyűlik egy-egy alkalommal.

A Mikulás séta az egyik legnépszerűbb

A Dog Garden trénereinek köszönhetően működik Kutyaiskolánk, ahol a gazdis ebek mellett állatotthonunk lakói is lehetőséget kapnak a tanulásra, 2017-ben ezen felül szerveztünk egy speciális tréninget német juhászok részére is, ők tudásukat bemutathatták a budapesti állatotthonban is. Három tréning-sorozaton pedig az IKSZ keretében diákok is tanultak a kutyanevelésről, tanításról. A kutyaiskolai foglalkozásokon összesen 42 kutya vett részt állatotthonunkból, az ő örökbe adásukat megkönnyítette az, hogy megtanulták az alapokat és az új környezetben számukra is könnyebb volt a beilleszkedés a tanultak segítségével. Mára már valamennyi résztvevő boldog, gazdis állat.

Az idő vasfoga nem kíméli az állatotthon épületeit, berendezéseit, így fontos, hogy legyen egy olyan segítőcsapatunk, akik az éppen aktuális karbantartási feladatokat el tudják végezni, és ha támogatáshoz jutunk, akkor nagyobb munkákat, fejlesztéseket is meg tudjunk oldani a segítségükkel. Karbantartóink munkáját több alkalommal segítették céges csapatépítő foglalkozás keretében az IBM és a Harman Kft. dolgozói. Karbantartóinknak csőtörés, vízszivárgás, leszakadt ablak, lyukas csatorna vagy tető, kerítés javítás és csere, szúnyoghálók javítása, szerszámok élezése adott rendszeresen munkát.

A 25 éves programsorozat állomásai - melyeken mindig nagyszámú érdeklődő vett részt - voltak:

nyuszisimogató - a legkisebbek kedvence

belvárosi születésnapi parti - sokan megtiszteltek bennünket azzal, hogy felléptek a belvárosi színpadunkon, önkénteseink és az állatotthon lakói pedig betanultak egy koreográfiát a flashmobhoz

nyílt nap - munkánk minden szegletét be tudtuk mutatni

pancsolás az állatokkal - sokan voltak velünk és az állatokkal, a strandolás helyett a kutyák pancsolását segítve

belvárosi séta a hontalan állatokért - az ünnepi forgatagban hívtuk fel az emberek figyelmét az elhagyatott állatokra

plakát kiállítás az állatvédelemről az Állatok Világnapján

rajzpályázat és novellaíró verseny - sok kisgyermek küldte el művét, ajándékcsomaggal jutalmaztuk őket

Fehérvár fényei - Fáklyás felvonulás az Állatok Világnapján - a Dog Gardennel közös programunk, nagyon sokan kiálltak az állatok mellett

Szavalóverseny - 167 indulóval a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, remek volt a hangulat

Állatok karácsonya