Éves jelentés 2016

Éves Jelentés 2016

Gazdára talált 660 védencünk, vagyis 495 kutyának és 165 macskának találtunk szerető, új családot. Meggyógyítottunk és szabadon engedtünk 17 vadon élő állatot, és gazdához juttattunk egy házinyulat. A kiadott állatok sorsát nyomon követtük, rendszeresen kaptunk a gazdáktól beszámolókat és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is végrehajtottunk.

Félőske az új gazdival, boldogan

Sajnos a tavalyi évben is rengeget volt a rászoruló, magára hagyott, bántalmazott állat. A legnagyobb létszámban a kölyök állatok érkeztek, a kutyák, macskák esetében egyaránt. Sajnos még most is gyakori, hogy az aljas gazda úgy szabadul meg a kölyköktől, hogy dobozba, zsákba csomagolva kirakja őket egy elhagyatott helyen.

Egy alom a sok kidobott kölyök közül

Az idősebb korosztályból is sok állat érkezik, ez is az emberek felelőtlenségét mutatja. Nem akarnak az idős, beteg állatra költeni, inkább beszereznek egy fiatalabbat.

Marcipán 10 éves korára lett az állatotthon lakója

Szerencsére mindig voltak örökbe fogadók is szép számmal.

Bevettük és gondoztuk a Vadmadárkórház közel 400 sérült állatát, segítve ez által az Alapítvány tevékenységét.

Az állatotthonban 6766 fő látogató fordult meg. Felhasználtunk több, mint 10 t tápot, 12 t súlyt meghaladó húst és közel 4 t konzervet, az állatok etetéséhez.

Állatotthonunkban ebben az évben is magas színvonalú volt az egészségügyi ellátás, minden beérkező állat megkapta  a fajának megfelelő védőoltásokat, a szükséges gyógykezeléseket.

Állatorvosunk, dr. Koller István minden héten sok ivartalanítást végzett el, hiszen 6 hónapos kor felett mind a kutyákat, mind a macskákat csak ivartalanítás után adtuk ki. A fiatalabb állatokat ivartalanítási kötelezettséggel adtuk örökbe, melyet rendszeresen ellenőriztünk.

Elvégzett műtétek száma: 443, ebből

• kutya ivartalanítás: 285
  • macskaivartalanítás: 134
  • egyéb műtét: 24

Sok balesetes állat érkezett hozzánk, ezeknél sokszor költséges műtétekre volt szükség, főleg csontműtétekre, de több esetben volt szükség életmentő beavatkozásra vagy szemműtétre, ezen kívül különböző sérvműtéteket hajtottunk még végre. A különböző, sebek, sérülések ellátására gyakran volt szükség a beérkező állatoknál. Az állatok sokszor szereznek maradandó, de láthatatlan sérüléseket, ezek viselkedési zavarokban jelennek meg, melyek kezelése tovább tart, mint egy sebkezelés.

Bella hónapok óta szenvedett a sérült térdével, mire hozzánk érkezett, nem is lehetett teljesen rendbe tenni a sérült izületet

Az utcán az állatokat sok rossz éri, elég egy ilyen kicsi seb, kezelés nélkül elfertőződik és az állat el is pusztulhat

A felelőtlen gazda nem figyel oda állatára, sokszor kapunk a szoros nyakörvtől, a kikötéstől szenvedő állatot

Balu egy traumás sérülés miatt elvesztette a farkát

Az önkormányzat vagy a rendőrség kérésére 5 esetben végeztünk veszettség megfigyelést, és 4 esetben fogadtunk elkobzott állatokat.

Szervezetünkhöz 44 lakossági bejelentés érkezett, ezekben az esetekben mindig együttműködtünk az eljáró hatóságokkal.

Nagyon fontos, hogy a napi, tevőleges állatvédelmi munka mellett a megelőzés és a jövő érdekében is sokat kell tenni, 2016-ban is megragadtunk minden lehetőséget a nevelésre, a szemléletformálásra.

Média-megjelenések száma: 82, sajtótájékoztatót majd minden hónapban tartottunk, a helyi lapokban, on-line felületeken, a Fehérvár TV-ben, a Kossuth Rádióban, a Fehérvár és a Vörösmarty Rádióban rendszeresen jelen voltunk. A Kossuth Rádióban is több riport szólt a munkánkról. A Vörösmarty Rádióban kéthetente, vasárnap volt gazdit kereső rovatunk.

Saját honlapon (www.fehervariallatotthon.hu) megjelent anyag:

- Hírek: 56

- Sikertörténetek: 17

www.herosz.hu oldalra felrakott hírek: 30

A facebook oldalon naponta 1-5 között volt a kirakott hírek, anyagok, felhívások száma. Az oldalnak 5200 kedvelője, követője volt 2016. december elején. Anyagaink átlagban 1000 feletti embert elértek, de volt már olyan híranyag is, amelynek nézettsége meghaladta a 12000 főt. A honlapot napi átlagban 200 körüli ember kereste fel.

Programjaink száma az év folyamán: 106

Rendszeres, folyamatosan zajló programjaink

Ideiglenes befogadás: rendszeresen 10-15 állatunk volt ideiglenesben, ezzel tehermentesítve az állatotthon korlátozott férőhelyeit.

Kutyaiskola: tavasszal és ősszel is több kurzus indult: alap, haladó és kölyök szinten, minden csoportban volt 2-2 kutyánk, akik önkéntesek segítségével tanultak.

Vasárnapi kutyasétáltatás: havonta legfeljebb egy hétvége maradt ki, vagy az sem. Egy-egy alkalomra átlagban 50 fő jött ki, a 30 résztvevő alatti séta nagyon ritka volt. A csoportos séta mellett önkénteseink rendszeresen sétáltatták az egyediben lévő, antiszociális kutyákat.

Az a bizonyos Mikulás séta, mely egy évben sem maradhat el

Egyéni tréning: a nehezen kezelhető, viselkedés zavaros kutyáknak egyéni tréningeket tartottunk, heti rendszerességgel, addig, amíg az állat viselkedése azt igényelte.

Gyermektagozat: tavasszal négy, ősszel hat csoportunk volt, a közel 200 gyermekkel havi rendszerességgel találkoztunk, a foglalkozásokra mindig állatokkal mentünk és beszélgettünk az állatvédelem különböző területeiről. A tanultakat játékokkal mélyítettük el.

Német támogatók látogatása: két támogatói csoportunk van, akik havi rendszerességgel, látogattak el hozzánk, rendszeresen hoztak adományokat. Támogatták az ivartalanításokat, segítséget nyújtottak a felújítási, karbantartási munkákhoz.

Környezeti nevelési programok:

• csoportok fogadása az állatotthonban
  • foglalkozások tartása oktatási intézményekben

Ezek a programok egész évben rendszeresen zajlottak, így több, mint 5000 gyermekhez jutottunk el.

Iskolai Közösségi Szolgálat: minden fehérvári és sok környező település középiskolájával szerződésünk van, a nyáron és hétvégéken rendszeresen voltak diákok a menhelyen.

Állandó programjaink – évente ismétlődő programok, melyeket 2016-ban is nagy sikerrel rendeztünk meg. (a program után annak helyszíne látható)

Nyuszi simogató - állatotthon

Nyílt Nap - állatotthon

Napközis tábor – állatotthon

Hontalan Állatok Világnapja - Székesfehérvár

Falkastrand - Balatonfűzfő

Lecsófesztivál – Székesfehérvár belváros

Városi kitelepülések – Székesfehérvár

Állatok világnapi programok:

Fehérvár fényei az állatokért – Székesfehérvár

Veszprém fényei az állatokért – Veszprém

Állatszeretet Fesztivál – Budapest

Táncsics Egészségvédelmi Nap – Székesfehérvár

Állatok karácsonya - állatotthon

Taggyűlés és önkéntes találkozó - állatotthon

Mindezek mellett rendszeresen hívtak bennünket kisebb városi és vidéki rendezvényekre, ezeken a kitelepüléseken lehetőségünk volt bemutatni a munkánkat, az egyesületet, voltak velünk örökbe fogadásra váró kutyák, macskák és mindig eredményesen gyűjtöttünk tárgyi és pénzbeli adományt.

Az idei évben Fehérvár mellett Veszprémben is részt vettünk az állatok világnapi programokon.

Novemberben és decemberben két alkalommal kézműves játszóházat szerveztünk, az elkészült alkotások jó részét az alkotók felajánlották az állatotthon javára.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárával és a Vörösmarty Mihály Könyvtárral szorosan együttműködtünk és több közös programot szerveztünk.

Rendszeresek voltak az állatotthonban a vállalati önkéntes programok: az Alcoa, az IBM, a Pet in Food Hungária Kft., az OVB pénzügyi csoport dolgozói évi egy-két alkalommal végeztek önkéntes munkát. Főleg a karbantartó csapatnak voltak segítségére, a különböző javítási, állagmegóvási munkákban, de a sétákhoz is szívesen csatlakoztak. Az Alcoa önkéntes programja keretében pénzbeli támogatást is kapott állatotthonunk, melyet elsősorban az állategészségügyi feladatokra használtunk fel.

Az állatotthon épületeinek kora meghaladja a tíz évet, a legrégebbiek pedig még rosszabb állapotban vannak. Karbantartóinknak folyamatos munkát adtak az elhasználódott vízcsapok, a rossz zárak, a leszakadt ablakok, a beázások, festések. A kisebb állatok helyét német támogatóink segítségével újítottuk fel. A kölyökkarantén alomtálcái már nagyon rossz állapotban voltak, s egy felhívásunkra jelentkezett egy helyi cég, a Rozs és Tsa, akik ingyen legyártották számunkra a jó minőségű, 10 db alomtálcát. Az SCJ cég támogatásával az orvosi részlegen tudtunk fejleszteni, annak érdekében, hogy a beteg állataink ellátása minél jobb legyen.

Az önkormányzatnál eredményesen pályáztunk, így támogatást kaptunk a napközis tábor lebonyolításához és egy tanösvény kialakításához az állatotthonban. A tanösvény állomásait végég járva a város természeti értékeiről és az állatotthon lakóiról szereznek ismereteket a látogatók, akik egy kvízjáték kitöltésével összegezhetik, hogy mi mindent tanultak a tanösvényen.

Ezek mellett három képviselő a saját keretéből is támogatott bennünket.

Jelenleg az orvosi egység tető kialakítása zajlik, ami reményeink szerint javít az épület hőtartó állapotán és az árnyékolási gondokat is megoldja. Ennek német támogatóink biztosították az anyagi hátterét.

Tervben van a macskakarantén bokszainak teljes felújítása. Ehhez a Rozs és Tsa nyújt segítséget, anyagáron elkészítik az új bokszokat, német támogatóink fizetik ennek költségeit, segítségükkel erre az épületre is tudunk tetőt rakni, és el tudjuk végezni az állag megőrző külső festését is. Ennek a projektnek a tervezése zajlott 2016-ban, idén meg tudjuk valósítani a teljes felújítást.

Elkötelezett önkénteseink mellett sok magánszemély támogatta a munkánkat, elsősorban magyar és német állampolgárok, volt, aki tárgyi adománnyal, volt, aki pénzadománnyal.

Támogatói Társaságunknak 13 tagja van, akik az év folyamán 350000 Ft-ot gyűjtöttek az állatotthon javára. Ezt a támogatást mindig a legégetőbb feladatokra használjuk fel. A magánszemélyek mellett nagy szükségünk van az 1 %-os támogatásra és a különböző cégek, áruházak segítségére. 2016-ban legfőbb támogatóink voltak: Székesfehérvár MJV Önkormányzata, Fressnapf Állati Áruház, Spar-Interspar Áruházak, Auchan Áruház, Alcoa Kft., SCJ Company, OVB, Pet in Food.

Köszönjük az egész éves együttműködést, támogatást, az önkéntesek lelkesedését, a dolgozók elkötelezettségét!

Tervek 2017-re:

• nagyszabású, egész éves program sorozattal szeretnénk megünnepelni az állatotthon fennállásának 25. évét
  • a kennelsor tetőszerkezete 16 éve volt felújítva, rossz állapotban van, volt, hogy a kutyák kirágták és kiszöktek, ehhez kell támogatókat találnunk
  • szeretnénk kialakítani egy hűtőkamrát a húsok tárolására, mert jelenleg 9 hűtőt használunk erre a célra, egy hűtőkamrával helyet és energiát spórolnánk meg
  • szeretnénk az egyik raktárhelyiségből kialakítani egy röntgen szobát, hogy az állatokat helyben tudjuk ilyen módon is vizsgálni.