Bucka sorsa késztetett bennünket egy kis eszmefuttatásra

Ha a macskák szóba kerülnek, nem győzzük hangsúlyozni, hogy óriási a probléma, sajnos, legtöbbször süket fülekre találunk, amikor kifejezzük aggodalmainkat. A tavalyi évben nagy nyomás alatt voltunk, mert rengeteg az utcán a magára hagyott macska. Az idei év elején pedig alig két hét alatt, több, mint 10 macska érkezett, állapotuk elkeserítő. Bucka, a kandúr az, aki a legrosszabb állapotban van, de érkezett balesetes állat, akin már nem lehetett segíteni és sok fertőző beteg is.

Az állatvédelmi törvény minden gerinces állatra, így a macskákra is vonatkozik, de a kedvtelésből tartott állatokkal foglalkozó rész csak a kutyákkal kapcsolatosan tartalmaz részletes szabályokat. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a törvény léte még egyeltalán nem elég, főleg, ha hiányzik mögüle az ellenőrző apparátus. A kutyák veszettség elleni védőoltása és a chipezése is kötelező, szabályozva van az alapterület, amire egy kutyának szüksége van, mégis milyen sok kutya szenved és látjuk, hogy az oltások, chipezés területén az állattartók milyen felelőtlenek. Az ellenőrzés hiánya eredményezi ezt a lazaságot. Az önkormányzatoknak háromévente lehetősége lenne konkrét ebösszeírásra, de a költségekre hivatkozva nem élnek a törvényi lehetőségükkel, holott a megelőzéssel jelentős gyepmesteri költségeket meg lehetne takarítani. Az állatorvosoknak is nagy a felelőssége, az ő munkájukban is sok az anomália, sokszor azt tapasztaljuk, hogy ők maguk tájékoztatják félre a tulajdonosokat. A macskákkal kapcsolatban pedig teljesen tehetetlen a törvényhozó, mert már ott elakad az egész, hogyan lehet a tulajdonjogot igazolni. 

Évek óta egyre nagyobb számban kerülnek be hozzánk macskák, sajnos sok az olyan ember, aki etet - ezzel hozzájárul a szaporulathoz -, de az állatok további sorsa nem érdekli, nem látja be, hogy mennyi kölyök elpusztul az utcán, hogy az etetés önmagában nem elég. A bekerülő macskák általános egészségi állapota nagyon tragikus, 90 %-os közöttük a különböző fertőző betegségek jelenléte, külső-belső parazitával 100 %-ban fertőzöttek. Ezek a cicák a gazdánál élő állatokat is veszélyeztetik, hiszen az udvarban tartott macska kijárását a tulajdonosok 99 %-a nem akadályozza meg. A kerítés építésénél a költség az egyetlen tényező, nem foglalkoznak azzal, hogy biztonságos is legyen az állatok számára. (A tetején befelé forduló kerítés, vagy az elforgó rúd megakadályozza a macska kijutását, ha a kerítés lent is megfelelően zárt).

Azt mindenki tudja, hogy az ivartalanítás az egyetlen megoldás, de az állattartók az állam bácsitól, vagy az állatvédőktől várják a megoldást. Ha szóba kerül ez a téma, akkor sokan a költségekre hivatkoznak és úgy gondolják, ha valamire rámondják, hogy drága, akkor azzal fel vannak mentve a felelősség alól. Ez egy nagyon téves és káros szemlélet. Az állam pedig - jogosan - azt mondja, a költségeket a tulajdonosnak kell állnia. Az állatvédők pedig két tűz között vannak. Mi az állatotthonban a 2017-es évben 395 ivartalanítási műtétet végeztünk el, saját erőből. Csak az ivartalanításokra tehát közel 4.000.000 forintot költöttünk. Ez a 395 állat a műtét előtt gyógykezelésen, parazitamentesítésen és az oltási programon is átesett. Ki lehet számolni az állategsézségügyi költségeinket. Az állattartónak csak úgy lenne szabad vállalnia egy állat tartását, ha tisztában van annak igényeivel, ha tudja is azokat biztosítani és ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik az állat tartásához. Milyen jogon várja el bárki azt, hogy helyette más viselje az állata tartási költségeit? Sajnos nagyon sokan a jótevő álcája mögé bújva az "állatvédőktől" várják ezt. Tisszességtelen lelki terrornak vannak kitéve az állatvédő szervezetek: "Megmentettem, de fizetni nem tudom." "Ha nem viszed el/fogadod be, akkor elaltatom." Mai világunkban az önzés, a felelőtlenség a csúcson van, s ennek az állatok (is) isszák meg a levét.

A macskát egyébként is sokan csak tartozéknak tekintik, ha eltűnik, nem is keresik, úgyis lesz másik. Az idős korba kerülő állatok helyzete még a többinél is rosszabb, töbet kellene rájuk költeni, előjönnek különböző betegségek. Ilyenkor bizony sok állat kerül az utcára, vagy a gazda a költségek miatt beviszi egy menhelyre, s elbújva valami álindok mögé eljátszák, hogy ők milyen jól viselkedtek. (Költözés, idős a gazda, nagyon leleményesek az állattartók, ha a felelősségvállalás lerázásáról van szó). Ha nincs más érv, akkor jön "Maguk ezért vannak, nem?). 

Bucka csak a jéghegy csúcsa, s a probléma egyre kezelhetetlenebb.