Állatvédelmi napközis tábor III. turnus

A napközis tábor utolsó turnus augusztus 12-16. között zajlott az állatotthonban, 22 gyermek részvételével. Az állatvédelem minden területével, és az állatotthon életével ismerkedtek meg a gyerekek.

KÉPEK

Hétfőn néhány ismerkedős játék, és a kötelező balesetvédelmi foglalkozás után megtettük az első közös sétát az állatotthonban, a gyerekek megnézték a különböző épületeket, megismerkedtek a karantén fogalmával, fontosságával, láthatták, hogy az állatok mennyire igénylik a figyelmet, a törődést. A nap további részében az állatok alapvető szükségleteivel ismerkedtek a gyerekek, a tanultakat a gyakorlatban nézhették meg, hiszen a délután nagy részét a kutyák és macskák között töltötték.

Kedden elkezdtük az egyes állatcsoportokkal való ismerkedést, a gerinces állatok közül a hűllők, kétéltűek volt először a  téma. Az otthon tartható fajok igényei mellett a magyar fauna tagjairól is beszélgettünk, elmondtuk, hogy valamennyi hüllő és kétéltű védett. Egy animációs játékkal készültünk fel az állatok fogadására, utána a gyerekek szoros ismeretséget kötöttek Mephistóval, a gabonasiklóval, és Nagennel, a királypitonnal. Természetesen Teki, állatotthonunk görög teknőse is a köreinkben volt, az ő bemutatása során a nemzetközi védelemről, a törvényekről és az illegális állatkereskedelem, a turizmus állatokra gyakorolt veszélyeiről is beszélgettünk.

KÉPEK

A kedd délután a kutyákról szólt, Hidán Zsuzsa, a Dog Garden kutyatrénere tartott foglalkozást a gyerekeknek a kutyák helyes neveléséről, lehetett gyakorolni a jutalom falat adását, a behívást, ül, fekszik, gombnyomós játékot. Bell, állatotthonunk lakója és Írisz, Onix, a Dog Garden trénereinek kutyái mind lelkesen vettek részt a feladatokban.

Szerdán jöttek a macskák, hogyan kommunikálnak, hogyan kell velük helyesen bánni, milyen speciális szükségleteik vannak. A cicaóvoda és a macskaház lakói szíves-örömest mutattak be mindent a gyakorlatban is.

Később a vadon élő állatok védelmével foglalkoztunk, néhány érzékenyítő játék segítségével, felhívtuk a gyerekek figyelmét arra, hogy ha az ember beleavatkozik a természet rendjébe, annak mindig van hatása, azonnal is, de térben/időben távolabb/később is jelentkezhetnek a következmények. Nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanulják élő egészként szemlélni a természetet, óvni annak minden tagját. Tápláléklán, tálplálékpiramis, mérgezések, sokféle játékot játszottunk ennek a tudásnak az elmélyítése érdekében.

Csütörtökön a gazdasági haszonállatok védelméről beszélgettünk, volt néhány játékos feladatlap, melyeket kitöltöttek a gyerekek, majd átbeszéltük őket. Szűcs Antal, az Alba Galamb- és Kisállattenyésztők egyesületének elnöke tartott később foglalkozást, nyulat, baromfit és galambokat hozott. A legaktívabb gyerekek a végén szabadon engedték a postagalambokat, így saját szemükkel figyelhették meg, hogyan tájékozódnak, hogyan veszik fel az irányt az otthonuk felé.

Délután az állategészségügy majd az állati intelligencia volt terítéken, a bemutató foglalkozás után egy feladatot a gyerekek is kipróbáltak az óvodák lakói között, és a macskaházban. Volt olyan állat, aki nagyon érdeklődő volt, mások lustálkodtak inkább, de a gyerekek sokat tanultak a feladat során. A gyerekek az állatorvos munkájába is bepillantást nyertek, megnézték hogyan zajlik egy állat vizsgálata, ismerkedtek a chipleolvasóval, fondendoszkóppal. A legalapvetőbb egészségügyi ismereteket feladatlapon vettük át, így azokat haza is tudták vinni, későbbi felhasználásra is.

A péntek már mindig a búcsú jegyében zajlik, a gyerekek fájó szívvel hagyják itt a hét folyamán megismert barátaikat, kétlábúakat és négylábúakat egyaránt. A délelőtti foglalkozás során még elmélyítettük a tanultakat, aztán Király Belián kutyakozmetikus tartott bemutatóval egybekötött foglalkozást, majd sokat játszottak a gyerekek az állatházakban. Reggel majdnem mindenki adománnyal érkezett és némely barátság végül örökbe fogadásba torkollott.

Léniről azóta híreket is kaptunk, nagyon szépen beilleszkedett a családba, jól érzi magát, átesett az ivartalanításon, sokat tanul és játszik a lányokkal.

Élmény volt ismét a gyerekekkel ez az egy hét, ami sajnos hamar elszállt. Reméljük, hogy mindannyian megőrzik magukban az állatok szeretetét és a kiváncsiságot. Mögöttük állnak a szüleik, nagyszüleik, akik a helyes irányba terelgetik őket. A napközisb tábor mindig megerősít bennünket abban, hogy van remény és a jövő generációja már megfelelően fog bánni az állatokkal. Köszönjük mindenkinek a részvételt! Reméljük, azokkal is fogunk később találkozni - például a közösségi szolgálat, önkéntesség keretein belül - akik jövőre már nagyok lesznek a napközis táborhoz!