Állatvédelmi napközis tábor II. turnus

Állatvédelmi napközis táborunk II. turnusa július 8-12. között volt. A hétfő mindig az ismerkedés jegyében zajlik, a gyerekek egymással és az állatotthonnal is megismerkedtek. A menhely bejárása után örömmel mentek be az állat házakba és ismerkedtek meg személyesen az ott lakókkal. A hétfő mindig az alapozás napja is, megismerik az állatvédő szervezetek, azon belül a Herosz munkáját, és konkrétan a Fehérvári Állatotthon működését. Az állatvédelem alapjaival kezdjük, melyek az állatok szükségletei, hogyan kell helyesen bánni az állatokkal. Mindenki választott magának egy totemállatot, és összegyűjtötte az ő igényeit, majd közösen megbeszéltük ezeket, így mindenki új ismeretekkel gyarapodott.

Hétfői képek

A keddi napon már konkrétan a kutyával foglalkoztunk. Megnéztük az igényeit, a viselkedésének jellemzőit, a gyerekek megtanulták hogyan kell helyesen megközelíteni egy kutyát, ők maguk is "kutyává váltak" egy játék erejéig. Így sokkal jobban megértik az állatot. Hofman Viktória, a Dog Garden Kutyapanzió trénere, és két kutyája, Lizi és Csúzli, segítségével pedig a kutya tanításának szépségeit is megtanulták a gyerekek. Átvettük a kutya-macska egészségtan alapjait is. Állatorvosunk dr. Koller István bemutatta hogyan zajlik egy állat általános vizsgálata. Hőmérséklet mérés, szívverés, légzés vizsgálat. Milo volt segítségünkre, akit tőlünk fogadtak örökbe és most visszajött látogatóba. Öröm volt látni, hogy milyen szépen fejlődik ez a kis kölyök, akit három hetes kora óta neveltünk. Fültisztítás, chip ellenőrzés, oltás beadás, mindezeket a gyakorlatban láthatták a gyerekek. A köztes időket természetesen az állatházakban töltötték, már név szerint üdvözölték az ott lakókat.

Keddi képek

A szerdai napon a macskával foglalkoztunk. Eredete, hogyan, miért került sor a háziasítására, hogyan viszonyultak a macskához az egyes korok emberei. Átnéztük viselkedésének az alapjait, összehasonlítottuk a kutya és a macska viselkedése, testbeszéde közötti különbségeket. A macskatartás legfontosabb tudnivalóit is átvettük a gyerekekkel, megismertük a különböző fajtákat, igényeiket, egészségvédelmüket. Az ivartalanítás fontosságáról minden nap beszélünk, de a macskák esetében ennek kiemelt szerepe van. A gyerekek a tábor folyamán látják a menhely működését és tanúi annak, hogy sorra érkeznek a kölyök cicák, akik az emberi felelőtlenség miatt születtek meg, és életüket az utcára dobva kezdték. Látva a sok állatot, megértik az ivartalanítás fontosságát. A nap folyamán kicsit foglalkoztunk a gazdasági haszonállatok állatvédelmével is, egy játék erejéig. Zárásként az agility rejtelmeibe avatta be a gyerekeket, Vivi, az önkéntesünk, aki Mazsi kutyájával eredményes versenyző. Mazsi és a gyerekek egyaránt nagyon élvezték az edzést. Az állatok között töltött időben pedig újabb barátságok szövődtek.

Szerdai képek

Boróka minden reggel adománnyal érkezett a napközis táborba, hozott konzervet a cicáknak, tápot a kutyáknak. Aktívan keres gazdát az egyik kölyök cicának, aki első nap belopta magát a szívébe. Köszönjük az adományokat és a segítséget!

Csütörtökön a gazdasági haszonállatoké volt a főszerep. Érzékenyítő játékok segítségével ismerkedtek a gyerekek a magyar nyelv gazdagsága révén a haszonállatok különböző elnevezéseivel. Átbeszéltük azt is, hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek az állatoknak és milyen állatvédelmi szempontok alapján lehet őket tartani. A délelőtt folyamán Szűcs Antal, az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke tartott foglalkozást a gyerekeknek. A tenyésztés rejtelmeibe avatta be őket, a galambok érdekes világát is megismerték. Természetesen az élő állatokkal való ismerkedés volt a legizgalmasabb: a törpe kos-orrú nyúl mellett a postagalambokkal, a Székesfehérvári bukógalambbal, a Bácskai hosszúcsőrű keringő galambbal kötöttek barátságot. A baromfifélék közül az Itáliai és a New hampshire fajták tyúkja és kakasa is a vendégünk volt. A foglalkozás végén fokozódott az izgalom: az öt postagalambot szabadon engedték a gyerekek, izgatottan figyelték, ahogy a naphoz igazodva tájékozódtak, majd felvették a hazafelé vezető út irányát. A délutánt nagy részt az állatotthon lakói között töltötték a gyerekek, közben egy-egy játékkal újabb ismeretekhez jutottak.

Csütörtöki képek

A napközis tábor zárónapja nagyon izgalmasan kezdődött. Önkéntesünk, Szilvi behozta a gyerekeknek Nagent, a király pitont, és Mephistot, a gabonasiklót. Teki, az állatotthon görög teknőse is kijött a gyerekekhez. A hüllők és kétéltűek világában barangoltunk. Megismertük a hazánkban élő állatokat, megtanulták a gyerekek, hogy minden faj védett ebből a két osztályból. Az egzotikus állatok tartása, állatvédelme volt a téma. Azok a gyerekek, akik előző nap még berzenkedtek, ők is megfogták az állatokat, érdeklődve szemlélték a levedlett kígyóbőrt is. Szilv videót is hozott, ahol a vedlés folyamatát tudták megnézni a gyerekek. A következő foglalkozás egy kutyakozmetikai bemutató volt, melyet másik önkéntesünk, Belián tartott. Gyakorlatban mutatta meg hogyan kell a bundát ápolni. Argon szépült meg a kezei alatt. A különböző szőrtípusokat, az eszközöket, a karomvágás szabályait is megismerték a gyerekek.

Pénteki képek

A napközis tábor zárónapjának délutánján az állati intelligenciával, az állatok nevelésével, tanításával foglalkoztunk. Első vendégünk Hachi, az akita inu volt, akivel a jutalomfalat adást, a behívást, az "ül" tanítását gyakorolták a gyerekek. megnéztük hogyan alakul a kutya-macska között a kapcsolatfelvétel. A macskaházban és a cicaóvodában egy játékos tesztet végeztünk el. Az utolsó óra a búcsúzkodás jegyében telt, a héten megismert barátaiktól nehezen váltak el a gyerekek. Többen ígérték, hogy visszajönnek majd egy kis simire, játékra.