Állatvédelmi napközis tábor I. turnus

21 általános iskolás gyermek vett részt állatvédelmi napközis táborunkban, június 17-21. között, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének segítségével. A gyerekek minden nap 9-15 óra között ismerkedtek az állatvédelem alapjaival, az állatotthon lakóival.

 

Hétfőn az ismerkedés, az állatotthon bejárása után foglalkoztunk a teknősökkel, összehasonlítottuk a görög teknőst, a vörösfülű ékszerteknőst és a mocsári teknőst. Életmódjukat, igényeiket, táplálkozási szokásaikat. A gyerekek a szajkó és mókus életével, a télre való felkészülés nehézségeivel ismerkedtek, érzékenyítő játék segítségével.

Hétfő délután az állatok szükségletei volt a mapközi témája. Az ivartalanítás fontosságara újabb érzékenyítő játékkal hívtuk fel a figyelmet. Püré kutya és kölykei vidáman játszottak a gyerekekkel. A kutyák kommunikációja volt még a téma: mit jelent számukra a szagok világa, mikor, milyen hangokat használnak, mit mondanak a testükkel. Természetesen az állat bennünket is a szagunk, a testbeszédünk alapján ítél meg, azt is átbeszéltük, hogyan kell helyesen megközeleíteni egy állatot.

Hétfői képek

A kedd nagyon izgalmasan indult a napközis táborban. Egy gabonasikló és egy királypiton volt a vendégünk. Tovább folytattuk tehát a hüllőkkel való ismerkedést. Volt, aki az elején kijelentette, hogy nem simogatja meg az állatokat, majd még a nyakába is vette őket. Az állatok szükségleteiről, a velük kapcsolatos babonákról is beszélgettünk. A gyerekek bátorsága állatorvosunkat is rávette arra, hogy nyakába vegye a kígyókat. A gyerekek sok időt töltöttek a macskaházban és a cicaóvodában, az állatok között.

Kedd délután a vadon élő állatok védelmével foglaloztunk. Egy apró sün volt a vendégünk, ennek kapcsán nagyon sok kérdést megbeszéltünk. Mit tegyünk és mit ne, az állatok érdekében. A gyerekek nagy örömmel ismerkedtek a három hetes sünnel, aki elvesztette a családját. Tovább folytattuk az állatok kommunikációjáról szóló beszélgetést, a kutya után a macskákat vettük jobban górcsó alá, ők finomabban használják az egyes csatornákat, de aki figyel rájuk, meg tudja őket érteni.

Keddi képek

Szerdán megint a macskákkal foglalkoztunk, a testbeszéd mellett az egészségük megóvásával, az ivartalanítással is, hiszen erről nem lehet eleget beszélni. A gyerekekkel érvelős játékot is játszottunk, egymást kellett meggyőzni egy-egy állatvédelmi állítás kapcsán. A cicák már ismerősként üdvözölték őket mind a macskaházban, mind a cicaóvodában, az első két napban még félénknek tűnő állatok is vidáman játszottak velük. Déltuán Vivi, az önkéntesünk látogatott ki hozzánk, két kutyájával, Mazsival és Sky-al, akiknek a segítségével az agility sport világába nyertek betekintést a gyerekek. Nagyon élvezték a kétlábúak és a négylábúak is az átmozgatást.

Négy csapatra bontva a gyerekeket, eljátszottunk néhány olyan állatvédelmi helyzetet, amely valós eseményeken alpszik, a gyerekek rövid intstrukciókat kaptak, hogyan viselkedjen az állatvédő, a tulajdonos, a jegyző. Nagyon jól megértették az állatvédelmi törvény lényegét, hogy milyen jogaik vannak az állatoknak és miért kell nekünk, embereknek kiállni értük.

Csütörtökön a gazdasági haszonállatok állatvédelmi kérdései is terítékre kerültek, a gyerekek a különböző fajokkal, fajtákkal és hasznosítási módjukkal ismerkedtek. A délelőtt folyamán ismét volt vendég előadó, Szűcs Antal, az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke személyében. Ő galambokat, tyúkokat és nyulat hozott a gyerekeknek és a kisállat tartás szépségeiről mesélt. A végén a gyerekek örömmel engedték el a postagalambokat, figyelve röptüket és azt, ahogy felvették az irányt a haza felé vezető útra. Délután, ha nem az állatok között voltak, akkor újabb játékok segítségével bővítették állatvédelmi ismereteiket.

Szerdai-csütörtöki képek

Pénteken délelőtt az őshonos magyar háziállatokkal ismerkedtek meg, majd a magyar flóra és fauna érdekes képviselőiről tanultak új tényeket. A képes vetítést, a rejtvényfejtést mindenki élvezte. Később Hofman Viktória kutyatréner és két kutyája - a tőlünk örökbe fogadott Lizi, és Csúzli - voltak a vendégeink.

A kutyák tanulása, tanítása, pozitív megerősítés voltak a fő ismeretek, melyeket gyakorlatban sajátítottak el a gyerekek. Ezután az állati intelligenciáról tanulva saját magukról is sok mindent megtudtak, együtt meg is oldottunk néhány játékos kvíz-kérdést. Kaptak egy kis útravalót, hogy otthon mi mindent lehet játszani a kutyával, cicával. Még egy kis időre vissza tudtak menni az állatok közé, búcsú, utolsó fényképek, és a tábor - mindenki legnagyobb szomorúságára - véget ért.

Pénteki képek

Végezetül néhány video, melyek segítségével még jobban belenézhet bárki a tábor életébe.

Sün kölyök eszik

Mazsi és Sky agilityzik Vivivel és a gyerekekkel

Szerepjáték I.

Szerepjáték II-III.