Állat- és természetvédelmi napközis tábor az Állatotthonban

A HEROSZ Fejér Megyei Szervezete 1995 óta szervez napközis tábort általános iskolások részére, a Takarodó úti Állatotthonban.

Minden évben nagy az érdeklődés táboraink iránt, a gyerekek heti turnusokban jönnek ki az Állatotthonba, egy-egy turnus alkalmával 15-20 gyereket tudunk fogadni.
A napköziben a háziállatok és kedvtelésből tartott állatok életmódjával, tartási szükségleteivel ismerkednek meg a gyerekek, részt vesznek a menhely lakóinak gondozásában, a Sóstó természetvédelmi területre látogatva a vadon élő állatokkal, a természetvédelmi problémákkal és környezetvédelmi kérdésekkel találkoznak. A vadon élő és a társállatok megismerése mellett egynapos kirándulás esetében foglalkozunk a gazdasági haszonállatokkal is, egy-egy állattartó telep meglátogatása révén. A mai gyerekek jobban ismerik az elefántot és a zsiráfot, mint a magyar háziállatokat. Szeretnénk ezen ismereteiket is bővíteni.
Megtanulják az alapvető állat-, természet- és környezetvédelmi ismereteket, a szakmai előadások mellett játékos foglalkozások zajlanak, ezek során különböző érzékenyítő játékokat játszunk, rajzos ábrák, tesztlapok segítik a gyerekeket az élmények feldolgozásában. Ezeket a tesztlapokat, szervezetünk kiadványait a gyerekek hazavihetik, minden turnus végén van egy játékos vetélkedő, a legjobbak könyvjutalmat kapnak. Tapasztalatunk az, hogy a gyerekek jobban ismerik az oroszlánt és a majomkenyérfát, mint a hazai flórát-faunát. Ez ellen szeretnénk a táborral hatni.
A gyerekek az egész hetet az állatok közelében töltik, megfigyelhetik a menhely életét, az állatok szükségleteit. Részt vesznek az állatok gondozásában, s ez által a felelősségérzetük is kialakul.
A telepen kidobott, gazdátlan állatokkal találkoznak, a kutyák és macskák mellett fehér egérrel, tengeri malacokkal. A hobby-állatok gondozása mellett foglalkozunk a gazdasági haszonállatokkal is. Rendszeresen összegyűjtjük velük a környéken található szemetet, a telep közvetlen közelében van egy liget és egy kis tó. Sajnos előszeretettel helyeznek el ezeken a részeken szemetet a város lakosai. A menhely szomszédságában évek óta költ egy szarka pár, a gabonaföldeken fácánokat, vadászó ragadozó madarakat láthatunk.
Minden évben kirándulunk a Sóstóra, végig járjuk a tanösvényt, ezen a foglalkozáson a vadon élő állatok életét, a védett állat- és növényfajokat ismerik meg.
A napközis tábor segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akik nem tudják gyermekeiket drága, bentlakásos táborba beíratni, de szeretnék, hogy a szünidőt a gyermek tartalmasan, biztonságban töltse el.
Az állatokkal kialakított kapcsolat nagyon jó hatású a magányos, befelé forduló gyerekekre. Az állatokkal kialakított jó kapcsolat növeli a gyerekekben a tolerancia szintjét, hozzájárul személyiségfejlődésükhöz.
A napközinek hosszú távú hatásai is vannak, hiszen a gyerekek a későbbiek folyamán kijönnek a menhelyre, részt vesznek az állatok ellátásában, megtanulják, hogy felelősséggel tartozunk az állatok és környezetünk iránt. Több jelenlegi önkéntesünk a napköziben ismerte meg tevékenységünket, s tevékenykedik az óta is közöttünk.